: +30 211 2203710 | +30 697 3982725

Στενώματα Ουρήθρας

  • Home
  • Στενώματα Ουρήθρας
stenwmata
16 Ιούλ 2018

Στενώματα Ουρήθρας

Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Διέρχεται από την κάτω επιφάνεια του πέους και στους άνδρες χρησιμοποιείται και για την εκσπερμάτιση.Στενώματα Ουρήθρας

Η ουρήθρα είναι πολύ μικρότερη στις γυναίκες και τελειώνει ακριβώς πάνω από τον κόλπο.

Η στένωση συμβαίνει όταν η διάμετρος σε ένα τμήμα της ουρήθρας μειωθεί. Οποιοδήποτε τμήμα της ουρήθρας μπορεί να επηρεαστεί. Συνήθως υπάρχει ουλώδης ιστός γύρω από την πληγείσα περιοχή της ουρήθρας που προκαλεί τη στένωση. Το μήκος της στένωσης ποικίλλει από λιγότερο από 1 cm έως όλο το μήκος της ουρήθρας.

Συνηθέστερα αίτια αποτελούν ο τραυματισμός (πτώση, κλωτσιά, ιατρική πράξη) και η λοίμωξη (γονόρροια, χλαμύδια, χρόνια χρήση καθετήρα).

Σημείωση: οι περισσότερες λοιμώξεις της ουρήθρας δεν προκαλούν στένωση. Η στένωση είναι μόνο μία πιθανή επιπλοκή από μια λοίμωξη ουρήθρας.

Σπανιότερα η στένωση μπορεί να είναι συγγενής και ακόμα πιο σπάνια αποτέλεσμα κακοήθειας.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι δυσκολία στην ούρηση και η μείωση της ροής των ούρων.
Άλλα συμπτώματα είναι ο «ψεκασμός» των ούρων ή ο διχασμός τους, η συχνουρία, ο πόνος στην ούρηση, οι συχνές ουρολοιμώξεις και η μειωμένη ισχύ εκσπερμάτισης.

Η διάγνωση των στενωμάτων γίνεται με την μέτρηση της ροής των ούρων(με μία συσκευή που λέγεται ουροροόμετρο), την ουρηθροσκόπηση και την ουρηθρογραφία (ακτινογραφία με σκιαγράφηση της ουρήθρας).

Η θεραπεία είναι χειρουργική είτε δια της ουρήθρας με τη βοήθεια του ουρηθροσκόπιου (ουρηθροτομία), είτε με ανοικτή επέμβαση (ουρηθροπλαστική)

Στην ουρηθροτομία ένα μικρό μαχαίρι μέσω του ουρηθροσκοπίου ,διατέμνει κατά μήκος της στένωσης και διευρύνει τον αυλό. Με τη διαδικασία αυτή έχουμε άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και περίπου σε μία στις τρεις περιπτώσεις θα θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, η στένωση μπορεί εκ νέου να επαναληφθεί από καιρό σε καιρό, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερη είναι η στένωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας θεραπείας με αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν μία ουρηθροτομία έγινε για μια στένωση μικρότερη από 2 cm, υπήρξε μια επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μέσα σε 12 μήνες σε περίπου 4 στις 10 περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρχε μια επανάληψη σε 8 στις 10 περιπτώσεις μέσα σε 12 μήνες, όταν η στένωση ήταν μεγαλύτερη από 4 cm.

Η ουρηθροπλαστική έχει κατά κανόνα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η διόρθωση γίνεται είτε με συνένωση των υγιών άκρων είτε με χρήση δέρματος ή βλεννογόνου στόματος διευρύνοντας τον αυλό της ουρήθρας.

Gallery – Εξοπλισμός

What Clients Say

CREATING AWESOMENESS

Επικοινωνία

211 2203710
211 2203711
info@lekas-urology.com
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

      

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ