Lekas logo

Φλεγμονές του όρχεως

Φλεγμονές του όρχεως

Οι Φλεγμονές του όρχεως είναι οι ακόλουθες:

Επιδιδυμίτιδα

Ως επιδιδυμίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, όπου τα μικρόβια εισέρχονται στους εκσπερματιστικούς πόρους και από εκεί στον σπερματικό πόρο και την επιδιδυμίδα.epidimitida

Αίτια

  • Chlamydia trachomatis και Neisseria gonorrhea σε άνδρες <35 ετών
  • E. Coli σε άνδρες >35 ετών
  • Cytomegalovirus σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Κλινική εικόνα

Στην οξεία επιδιδυμίτιδα παρατηρείται πυρετός (>38) με ρίγος με συνοδό έντονο οίδημα και άλγος του οσχέου με αντανάκλαση κατά μήκος του σπερματικού τόνου. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ερυθρότητα του δέρματος του οσχέου και συμμετοχή του όρχεως, οπότε μιλάμε για ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Εκτός από τα παραπάνω είναι δυνατόν να ανευρίσκεται ουρηθρικό έκκριμα, γεγονός που υποδηλώνει ουρηθρίτιδα ή ακόμα και συχνουρία και δυσουρία, που μαρτυρούν εμπλοκή του προστάτη αδένα στη φλεγμονή. Κατά την ψηλάφηση η επιδιδυμίδα εμφανίζεται επώδυνη και διογκωμένη.

Φλεγμονές του όρχεωςΣτη χρόνια επιδιδυμίτιδα μπορεί να παρατηρηθεί άλγος στην πάσχουσα επιδιδυμίδα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως βύθιο και έχει υφέσεις και εξάρσεις. Κατά την ψηλάφηση η επιδιδυμίδα παρουσιάζεται πεπαχυμένη και διογκωμένη.

Διάγνωση Επιδιδυμίτιδας

Βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση, την παρουσία ή μη πυρετού και τον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Απαραίτητη είναι η διενέργεια γενικής και καλλιέργειας ούρων καθώς και ο έλεγχος με υπερηχοτομογράφημα. Αν συνυπάρχει ουρηθρικό έκκριμα επιβεβλημένη είναι η καλλιέργεια αυτού για Chlamydia και N. gonorrhea. Σε νεαρά παιδιά καθώς και σε ηλικιωμένους απαραίτητος είναι ο πλήρης έλεγχος του ουροποιητικού για πιθανές συνοδές παθήσεις ή καταστάσεις που προδιαθέτουν σε επιδιδυμίτιδα.

Διαφορική διάγνωση

  • Συστροφή όρχεως
  • Τραύμα όρχεως
  • Καρκίνος όρχεως
  • Απόστημα

Επιπλοκές

  • Απόστημα
  • Απόφραξη σπερματικών σωληναρίων
  • Στειρότητα
  • Καταστροφή ορχικού παρεγχύματος

Θεραπεία Επιδιδυμίτιδας

Η θεραπεία της οξείας επιδιδυμίτιδας περιλαμβάνει:

  • Κλινοστατισμός και ανύψωση του οσχέου
  • Αντιβιοτική αγωγή (κινολόνες, τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη, τετρακυκλίνες)

Η θεραπεία της χρόνιας επιδιδυμίτιδας περιλαμβάνει:

  • Αντιφλεγμονώδη
  • Αντιβιοτική αγωγή (αν εμπλέκεται μικροβιακός παράγοντας)

Οσχεϊκό απόστημα

Ως οσχεϊκό απόστημα καλείται η παρουσία αποστηματικής κοιλότητας είτε στο δέρμα του οσχέου (επιφανειακό απόστημα) είτε εντός αυτού (ενδοοσχεϊκό απόστημα). Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε εκείνους με χρόνια ουρολογικά προβλήματα, όπως χρόνια παραμονή καθετήρων, μετά από διουρηθρικές επεμβάσεις, σε χρόνια επιδιδυμίτιδα, σε ασθενείς με νευρογενή κύστη που υποβάλλονται σε αυτοκαθετηριασμούς καθώς και σε άνδρες που έχουν προσβληθεί από το AIDS.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα, την ψηλάφηση και το υπερηχογράφημα του οσχέου, όπου αναδεικνύεται η παρουσία του αποστήματος.

Η θεραπεία είναι χειρουργική και απαιτείται διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος με ταυτόχρονη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος καθώς και θεραπεία οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να οδήγησε σε δημιουργία αποστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή μπορεί να απαιτηθεί μέχρι και ορχεκτομή, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής κινδυνεύει να εισέλθει σε σηπτικό shock.

Γάγγραινα Fournier

Η κεραυνοβόλος γάγγραινα του οσχέου (γάγγραινα Fournier) αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ οδηγεί πολύ γρήγορα ακόμα και σε θάνατο. Αποτελεί είδος γαγγραινώδους λεμφαγγειίτιδας, η οποία προκαλείται κυρίως από αναερόβια μικρόβια.

Εμφανίζεται συχνότερα σε διαβητικούς ασθενείς και σε εκείνους με ανοσοκαταστολή και αποτελεί επιπλοκή ουρολογικής ή περιπρωκτικής λοίμωξης.

Αρχικά, εμφανίζεται ως οίδημα του πέους και του οσχέου το οποίο συνοδεύεται από ερυθρότητα και το οποίο τις επόμενες ώρες μετατρέπεται σε φλεγμονή όλης της περιοχής με κριγμό και με επέκταση μέχρι το κοιλιακό τοίχωμα, με συνοδό πυρετό, καταβολή δυνάμεων και σχηματισμό φυσαλίδων οι οποίες καλύπτουν τα γεννητικά όργανα.

Η θεραπεία συνίσταται σε εκτεταμένο χειρουργικό καθαρισμό με αφαίρεση όλων των αποστηματικών κοιλοτήτων και χορήγηση συνδυασμού αντιβιοτικών για αναερόβια και αερόβια μικρόβια.