Βαζεκτομή

  • Home
  • Βαζεκτομή
βαζεκτομή
21 Σεπ 2021

Βαζεκτομή

Τί είναι η βαζεκτομή;

Η βαζεκτομή αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία πολύ ασφαλή, ανώδυνη, σύντομη και πολύ αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για τους άνδρες. Στόχος της επέμβασης είναι η αποτροπή της απελευθέρωσης του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Μέσω της διαδικασίας αυτής, το σπέρμα μεταφέρετε από τους όρχεις στην ουρήθρα.

Με λίγα λόγια, αποτελεί μία μορφή αντισύλληψης για τους άνδρες, η οποία σημειώνει αρκετά μεγάλο ποσοστό επαναφοράς στην περίπτωση που ο άνδρας θελήσει να τεκνοποιήσει. Βέβαια, από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων όπου στην περίπτωση τους η αναστροφή δεν ήταν αποτελεσματική.
 

Πώς γίνεται η βαζεκτομή;

Η διαδικασία της βαζεκτομής πραγματοποιείται στο ιατρείο του χειρουργού-ανδρολόγου-ουρολόγου ή σε κάποιο επιλεγμένο ιατρικό κέντρο. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Διατίθενται στο κοινό δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η βαζεκτομή: με ή χωρίς τομή.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Χειρουργός κάνει δύο μικρές τομές προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και στις δύο πλευρές του όσχεου. Αφού συμβεί αυτό διατέμνει και απολινώνει  τους σπερματικούς πόρουςμε ράμματα.

Στην βαζεκτομή χωρίς τομή, ο γιατρός κάνει μια μικρή τρύπα μέσα από την οποία αποκτά πρόσβαση και στους δύο σωλήνες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται απολινώνοντας τους σπερματικούς πόρους με ράμματα μόνο στην περίπτωση όπου τα χρειάζεται ο ασθενής.

Μετά τη διαδικασία της βαζεκτομής, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει το σεξ και οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα για περίπου μια εβδομάδα.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η βαζεκτομή

Η μέθοδος της βαζεκτομής παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα. Αποτρέπει την πιθανότητα εγκυμοσύνης σχεδόν στο 100%. Θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης για το ανδρικό φύλο.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η βαζεκτομής δεν είναι άμεσα αποτελεσματική. Αυτό σημαίνει πώς απαιτείται κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι το άτομο να είναι ασφαλές να κάνει σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

Η μόνη λύση για να είστε σίγουροι ότι πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι να πραγματοποιηθεί ανάλυση του σπέρματος σας από τον γιατρό σας.
 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι της βαζεκτομής;

Τα κύρια μειονεκτήματα της βαζεκτομής είναι πως ενώ προστατεύει το άτομο από μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν τον προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά ώστε να αποφύγουν λοιμώξεις που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, η αντιστροφή της βαζεκτομής είναι εφικτή αλλά δεν σημειώνει τα ίδια αποτελέσματα επιτυχίας. Γι’ αυτό το λόγο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά.

Τέλος, οι πιθανοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι της αγγειεκτομής είναι:

  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Αιμορραγία μέσα στο όσχεο
  • Αίμα στο σπέρμα
  • Μόλυνση

 
Τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της βαζεκτομής είναι σπάνια και περιλαμβάνουν:

  • Συσσώρευση υγρών στον όρχι (υδροκήλη)
  • Χρόνιο πόνο στην επιδιδυμίδα και στον όρχι

 

Θεραπεία βαζεκτομής

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της βαζεκτομής υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάποιες ενοχλήσεις ή και ελάχιστο πόνο για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Προκειμένου να ελαττωθούν τα συμπτώματα ο γιατρός θα σας προτείνει ήπια φάρμακα για τον πόνο.

Στην περίπτωση που ο πόνος που αισθάνεστε είναι έντονος οφείλετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας καθώς μπορεί αυτό να υποδηλώνει τον κίνδυνο κάποιας λοίμωξης ή κάποιο άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον, ο Ανδρολόγος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την βαζεκτομή. Οι περισσότεροι άνδρες πηγαίνουν στο σπίτι την ίδια μέρα της επέμβασης. Για να αντιμετωπιστεί το πρήξιμο των πρώτων ημερών πρέπει να τοποθετούν πάγο πάνω στην περιοχή του όσχεου και συμπληρωματικά να φοράνε ένα αρκετά σταθερό εσώρουχο. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται πλήρως σε λιγότερο από μία εβδομάδα και είναι σε θέση να επανέλθουν ανενόχλητοι στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Εάν ενδιαφέρεστε για την επέμβαση της βαζεκτομής μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ανδρολόγο – ΟυρολόγοΑλέξανδρο Λέκα. Θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας κατευθύνει σωστά προκειμένου να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Gallery – Εξοπλισμός

What Clients Say

CREATING AWESOMENESS

Επικοινωνία

211 2203710
211 2203711
info@lekas-urology.com
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

            

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ