Lekas logo

ΚΥΠ – Κλινική εικόνα της ΚΥΠ

Κλινική εικόνα της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Ποιά είναι η Κλινική εικόνα της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη;

Η ΚΥΠ αρχίζει να παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 30 ετών (ιστολογική ΚΥΠ). Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, στα αρχικά στάδια της νόσου, ο ασθενής να είναι ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα.Κλινική εικόνα της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Αυτό συμβαίνει γιατί η ουροδόχος κύστη, αντιδρά στην απόφραξη με αύξηση της δύναμης της συστολής του εξωστήρα μυ. Προοδευτικά, με την επιδείνωση της απόφραξης, ο εξωστήρας αδυνατεί να διατηρήσει μια φυσιολογική ροή ούρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση της συμπτωματολογίας της νόσου.

Συμπτώματα Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Τα συμπτώματα της ΚΥΠ διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: αποφρακτικού και ερεθιστικού τύπου.

Αποφρακτικού Τύπου

Τα αποφρακτικού τύπου είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, η ελάττωση της διαμέτρου και της δύναμης της ακτίνας των ούρων, ο παρατεταμένος χρόνος ούρησης, η διακεκομμένη ούρηση, η σταγονοειδής ούρηση, η επίσχεση ούρων και τέλος η ακράτεια από υπερπλήρωση.

Ερεθιστικού Τύπου

Τα ερεθιστικού τύπου συμπτώματα είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση, η επιτακτική ακράτεια, ο καύσος κατά την ούρηση και το υπερηβικό άλγος. Η αιματουρία μπορεί να είναι μία άλλη εκδήλωση της ΚΥΠ. Μπορεί να είναι αρχική, τελική ή ολική και συνήθως οφείλεται σε ρήξη διευρυμένων επιφανειακών φλεβών του αδένα. Η αιματουρία προστατικής αιτιολογίας επιβεβαιώνεται με κυστεοσκόπηση και αφού προηγουμένως έχουν αποκλειστεί όλα τα άλλα πιθανά αίτια.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιαστεί σε ΚΥΠ είναι η δυσουρία. Συνήθως αυτή εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα και μπορεί να συνοδεύεται από περινεϊκό άλγος και πόνο κατά την εκσπερμάτιση. Δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι η δυσουρία δεν είναι χαρακτηριστική των παθήσεων του προστάτη, αλλά εμφανίζεται και επί παρουσία λοιμώξεως καθώς επίσης και ως εκδήλωση νεοπλάσματος της ουροδόχου κύστεως.

Τα συμπτώματα που κυρίως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και για τα οποία αναζητούν τη γνώμη ειδικού, είναι τα ερεθιστικού τύπου.

Από αυτά, η συχνουρία εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε άνδρες με ΚΥΠ χωρίς όμως να είναι παθογνωμονική για τη νόσο, αφού εμφανίζεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως μετά από υπερβολική λήψη υγρών, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε άποιο διαβήτη (όπου συνδυάζεται με πολυουρία), μετά από λήψη διουρητικών φαρμάκων, σε νευρολογικές διαταραχές της ουροδόχου κύστεως και σε φλεγμονές.

Η νυκτουρία, το ενόχλημα όπου το άτομο πρέπει να ξυπνήσει μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας για να ουρήσει, εμφανίζεται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με αναστροφή του Κιρκάδιου ρυθμού, καθώς και σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και χαρακτηρίζει την αστάθεια του εξωστήρα και όχι την ΚΥΠ αν και οι δύο καταστάσεις συνυπάρχουν σε ποσοστό περίπου 65-70%.

Η επιτακτική ούρηση, το ενόχλημα της ξαφνικής αναγκαστικής επιθυμίας προς ούρηση η οποία είναι δύσκολο να αναχαιτισθεί και η επιτακτική ακράτεια, το ενόχλημα της ακούσιας διαφυγής ούρων που συνοδεύεται ή ακολουθεί άμεσα μια ισχυρή επιθυμία προς ούρηση, είναι και αυτά συμπτώματα ειδικά για την αστάθεια του εξωστήρα και όχι για την απόφραξη.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, που αναφέρονται σήμερα ως LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms) ενώ παλαιότερα ονομάζονταν προστατισμός, εμφανίζονται και σε πολλές άλλες καταστάσεις.