Lekas logo

Τα χλαμύδια αποτελούν ένα πολύ συχνό αφροδίσιο νόσημα. Το βακτήριο που τα προκαλεί είναι το Chlamydia trachomatis. Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα νεαρής ηλικίας, με έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς διαφορετικούς συντρόφους.

O χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος Αλέξανδρος Λέκας, έχει την εμπειρία και την εξειδίκευση να σας ενημερώσει κατάλληλα για την πάθηση της χλαμύδιας και τα κατάλληλα βήματα εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας. Πρώτα όμως προκύπτουν ορισμένες εύλογες απορίες και ο γιατρός είναι εδώ για να σας απαντήσει.

Πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια;

[answer]Τα χλαμύδια εντάσσονται στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η μετάδοση τους μπορεί να γίνει μέσω της σεξουαλικής επαφής (είτε μιλάμε για κολπικό, είτε για στοματικό, είτε για πρωκτικό έρωτα). Υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν και μέσω των χεριών, όταν έρθουν σε επαφή με τα γεννητικά όργανα. Επίσης η μητέρα που έχει μολυνθεί με χλαμύδια, μπορεί να μεταδώσει στο μωρό, κατά τον φυσιολογικό τοκετό.[/answer][/question]
[question position=”2″]

Με ποιά συμπτώματα εκδηλώνονται τα χλαμύδια στους άνδρες;

[answer]Το 75% των γυναικών και το 65% των ανδρών με χλαμύδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Πολλοί άνδρες ή γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν χλαμύδια μόνο επειδή οι σύντροφοί τους βρήκαν πως έχουν τη νόσο ή επειδή αντιμετωπίστηκαν για υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, παρουσιάζονται μέσα σε 7-21 μέρες.

Στους άνδρες τα χλαμύδια εντοπίζονται στο σπέρμα ή σε ουρηθρικό υγρό. Μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση το άτομο εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Στους άνδρες ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Όσοι όμως εμφανίσουν νιώθουν πόνο ή κάψιμο στη διάρκεια της ούρησης, παρατηρούν άσπρες ή κιτρινωπές εκκρίσεις από το πέος, διογκωμένους όρχεις, ανεβάζουν πυρετό κ.α.

Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες, αλλά το μικρόβιο, αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία θα παραμείνει στον οργανισμό. Μπορούν να αποτελέσουν αίτιο στειρώσεως και στη γυναίκα και στον άνδρα.

Στις γυναίκες προκαλούν φλεγμονή του τραχήλου και μπορεί να επεκταθούν στην ουρήθρα, τις σάλπιγγες, και, τις ωοθήκες. Μπορεί να είναι η αιτία φλεγμονών της ουροδόχου κύστεως και σοβαρής πυελικής φλεγμονής, εξωμήτριας εγκυμοσύνης και στειρώσεως. Στους άνδρες προκαλεί ουρηθρίτιδα και μπορεί να επεκταθεί στους όρχεις. Μάλιστα, αν δε διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν προστατίτιδα, ή ακόμη και στειρότητα. Τα χλαμύδια μπορεί επίσης να φθάσουν σε αρθρίτιδα. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, φλεγμονές των ματιών και τύφλωση. Στην Αμερική τέσσερα εκατομμύρια άτομα μολύνονται κάθε χρόνο από χλαμύδια.

Επιγραμματικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • υγρά από το πέος ή τον κόλπο
 • πόνο ή κάψιμο στην ούρηση
 • αίμα από τον κόλπο, πόνο στην κοιλιά, ναυτία, πυρετό
 • πόνο κατά την συνουσία στις γυναίκες
 • ερεθισμό του ορθού
 • ερεθισμό του τραχήλου
 • πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις

Πώς θεραπεύονται τα χλαμύδια;

Η θεραπεία τους γίνεται με λήψη ειδικών φαρμάκωνβακτηριοστατικών αντιβιοτικών (δοξυκυκλίνη, αζιθρομυκίνη κτλ). Άλλα φάρμακα κατά της χλαμύδιας, που μπορεί να συστήσει ο θεράπων ιατρός είναι η ερυθρομυκίνη ή η οφλοξασίνη. Η πενικιλίνη, η οποία προσφέρει θεραπεία σε πολλά αφροδίσια νοσήματα, είναι εντελώς αναποτελεσματική στα χλαμύδια. Τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία δεν πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν το τέλος της θεραπείας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Εφόσον σε έναν από τους δύο συντρόφους διαγνωστούν τα χλαμύδια, πρέπει και ο άλλος να ακολουθήσει τη θεραπεία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα και μετά τη θεραπεία, το άτομο δεν αποκτά ανοσία, και μπορεί να προσβληθεί ξανά.

Ποιες οι επιπτώσεις από τη νόσο;

Με το που πραγματοποιηθεί διάγνωση της νόσου, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τα σημαντικότερα είναι:

 • Τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση
 • Παθήσεις πνευμόνων και αυτιών
 • Ουρηθρίτιδα
 • Επιδιδυμίτιδα
 • Στειρότητα

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη νόσο;

Επειδή τα χλαμύδια είναι σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματική νόσος, άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς διαφορετικούς συντρόφους πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε προληπτικό έλεγχο, ώστε η διάγνωση της νόσου να γίνει έγκαιρα. Στους άνδρες, η εξέταση γίνεται με λήψη δείγματος από τις εκκρίσεις της ουρήθρας. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο γίνεται καλλιέργεια του δείγματος.
Τα χλαμύδια μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο ποσοστό, με τη χρήση προφυλακτικού, κολπικού διαφράγματος ή άλλων μεθόδων φραγμού κατά τη σεξουαλική επαφή. Φυσικά, συστήνεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, όταν έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα.

Αν προκληθεί πρόβλημα στειρότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί ή είναι μόνιμο;

Τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν το ανδρικό σπέρμα και να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας. Μετά τη διάγνωσή τους, ο άνδρας ακολουθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και το σπέρμα μετά από λίγους μήνες θα αποκτήσει κανονική σύσταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα χλαμύδια δημιουργήσουν απόφραξη του σπερματικού πόρου, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη στειρότητα.
Το γεγονός ότι τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό και φόβο. Όταν κάποιος ακολουθεί τα προληπτικά μέτρα και εξετάζεται τακτικά ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσει, με την κατάλληλη θεραπεία δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε:

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση.

Εάν πάσχετε από χλαμύδια, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή, ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν στη μέση της θεραπείας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις μία ή δύο εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε εκ νέου το γιατρό σας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσετε τον/την ερωτικό/ή σύντροφό σας ότι πάσχετε από τη νόσο, ώστε να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις για την χλαμύδια και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Δεδομένου ότι μπορεί να είστε ασυμπτωματικός φορέας χωρίς να γνωρίζετε το πρόβλημά σας, εάν δεν παίρνετε τις αναγκαίες προφυλάξεις, θα μεταδώσετε πιθανώς το βακτήριο στον/στην ερωτικό/ή σύντροφό σας.

Εάν, προπάντων, δεν χαρακτηρίζεστε από μονογαμική στάση ζωής, καλό είναι να εξετάζεστε τακτικά για τυχόν ανίχνευση χλαμυδίων στον οργανισμό σας.

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές, διαπιστώνουν πως έχουν μολυνθεί όταν οι σύντροφοί τους μάθουν ότι νοσούν. Σπάνια, εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος
 • Καύση κατά την ούρηση
 • Άσπρες ή κίτρινες εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο
 • Πόνο στους όρχεις
 • Πυρετό
 • Αίμα από τον κόλπο
 • Πόνο κατά τη συνουσία

Ο ιατρός θα χορηγήσει τη λήψη ειδικών φαρμάκων αντιβιοτικών όπως είναι η ερυθρομυκίνη ή η οφλοξασίνη.

Δεν πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές και ο σύντροφος του ασθενούς πρέπει και εκείνος να ακολουθήσει την εν λόγω θεραπεία.

 • Στειρότητα
 • Ουρηθρίτιδα
 • Επιδιδυμίτιδα
 • Τύφλωση και τράχωμα οφθαλμών
 • Παθήσεις πνευμόνων και αυτιών

 

Άτομα με έντονη σεξουαλική επαφή και διαφορετικούς συντρόφους πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο ώστε η νόσος να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

 

Δείτε επίσης…