: +30 211 2203710 | +30 697 3982725

Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

  • Home
  • Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

Νωτιαία καταπληξία

Κατά την οξεία φάση της κάκωσης του νωτιαίου μυελού έχουμε την λεγόμενη νωτιαία καταπληξία, η οποία χαρακτηρίζεται από χαλαρή παράλυση και κατάργηση των τενόντιων και σπλαχνικών αντανακλαστικών, με διάρκεια από μερικές ώρες έως αρκετές εβδομάδες.Κακώσεις νωτιαίου μυελού

Στο ουροποιητικό παρατηρείται επίσχεση ούρων, η οποία ενδεχομένως να φτάσει και σε ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η αντιμετώπιση της επίσχεσης με διαλείποντες καθετηριασμούς.

Μετά την αποκατάσταση και την έξοδο από την νωτιαία καταπληξία, οι επιπτώσεις της κάκωσης του νωτιαίου μυελού, εξαρτώνται από το μέγεθος της βλάβης, εάν δηλαδή έχουμε βλάβη πλήρη ή ατελή, και επίσης από το μέγεθος της αιμορραγικής νέκρωσης.

Βλάβη του ιερού κέντρου και της ιππούριδας

Στην περίπτωση αυτή ο εξωστήρας παθαίνει ήπια παράλυση, παίρνοντας την μορφή σάκου που αδυνατεί να συσταλεί. Η παράλυση, αφορά συχνά και τον αυχένα της κύστης, που παραμένει ανοιχτός και έτσι παρατηρείται ακράτεια.

Ουροδυναμικά, παρατηρείται πλήρη απουσία εξωσφιγκτηριακής δραστηριότητας, με μεγάλη χωρητικότητα της κύστης.

Οι διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί αντιμετωπίζουν θεραπευτικά το πρόβλημα ενώ εάν μεταξύ των καθετηριασμών παραμένει ακράτεια, ιδανική λύση είναι ο τεχνητός σφικτήρας.

Υπεριερά βλάβη

Σε αρρώστους με βλάβη πάνω από το νωτιαίο κέντρο της ούρησης (I2 – I4) αναπτύσσεται αντανακλαστική δραστηριότητα του εξωστήρα, την οποία χαρακτηρίζουν μη αναχαιτιζόμενες συστολές.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπεραντανακλαστικός εξωστήρας. Όταν συντελείται αντανακλαστικά ο εξωστήρας συνυπάρχει και ταυτόχρονη σύσπαση του έξω σφιγκτήρα, που οδηγεί σε λειτουργικό κώλυμα (δυσσυνέργεια εξωστήρα/έξω σφιγκτήρα).

Ο ουροδυναμικός έλεγχος γίνεται μετά 3 έως 6 μήνες από την κάκωση, όταν έχει εγκατασταθεί πλήρως η αντανακλαστική ούρηση και συνήθως παρουσιάζει υπεραντανακλαστικό εξωστήρα και δυσσυνέργεια εξωστήρα / έξω σφιγκτήρα.
Ο ασθενής παρουσιάζει ακράτεια ούρων, ουρολοιμώξεις, λιθίαση και υδρονέφρωση.

Στη θεραπευτική προσέγγιση, σημαντική θέση έχουν οι καθαροί διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί, συνδυαστικά με αντιχολινεργικά για την καταστολή των αντανακλαστικών συστολών του εξωστήρα.

Gallery – Εξοπλισμός

What Clients Say

CREATING AWESOMENESS

Επικοινωνία

211 2203710
211 2203711
info@lekas-urology.com
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

            

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ