Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Καρκίνος Προστάτη – Εισαγωγή
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η συνηθέστερη κακοήθεια του άνδρα.
Ετησίως νοσούν στην Ελλάδα περίπου 4.000 άνδρες από καρκίνο του προστάτη και πεθαίνουν περίπου 1500 από τις επακόλουθες νοσογόνους καταστάσεις του.
Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, αν και η έγκαιρη διάγνωση του αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης.
Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.
Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του προστάτη είναι το αδενοκαρκίνωμα το οποίο και αποτελεί το 90% των περιπτώσεων και εντοπίζεται κυρίως στην περιφερική ζώνη του αδένα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί η οικογενειακή προδιάθεση αυτού του τύπου καρκίνου αφού έχει βρεθεί ότι άνδρες με 1ου βαθμού συγγενή ο οποίος πάσχει από προστατικό καρκίνο έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όταν έχουν δύο συγγενείς 1ου βαθμού το ποσοστό γίνεται 9 φορές μεγαλύτερο.
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
- Η ηλικία
- Το οικογενειακό ιστορικό- είναι ο σημαντικότερος παράγοντας
- Η διατροφή (δίαιτα πλούσια σε λιπαρά διπλασιάζει τον κίνδυνο)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
- Σόγια
- Πράσινο τσάι
- Φρούτα – Λαχανικά (Λυκοπένη)
- Βιταμίνη Ε
- Μεσογειακή Διατροφή