Ουροσήψη: Πότε μπορεί η ουρολοίμωξη να γίνει απειλητική για την ζωή;
Τι είναι η ουροσήψη;
Ως ουροσήψη ονομάζουμε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, κατά την οποία το μικρόβιο που είχε προκαλέσει ουρολοίμωξη, δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς και εγκαίρως και πέρασε στην κυκλοφορία του αίματος. Αξίζει στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι η ουρολοίμωξη, είναι από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης σήψης με ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 30%! Το 1-2% των περιπτώσεων της οξείας πυελονεφρίτιδας, οδηγεί σε ουροσήψη. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε χρόνια αναπηρία ή θάνατο.
Ο επιστημονικός όρος της ουροσήψης είναι σύνδρομο συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης.
Στην περίπτωση που η ουροσήψη οδηγήσει σε σηπτικό σοκ, ο ασθενής διατρέχει μέχρι και 65 % πιθανότητες να οδηγηθεί σε θάνατο! Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία που καταλήγει η λοίμωξη να οδηγήσει στα χειρότερα, η οποία είναι: Λοίμωξη à Σήψη à Βαριά σήψη à Σηπτικό σοκ à Πολυοργανική ανεπάρκεια.
Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε οργανισμός το σηπτικό επεισόδιο.
Στην χώρα μας, συνήθως αυτή η κατάσταση προκαλείται από τα Gram αρνητικά βακτηρίδια.
Ένα από τα πλέον γνωστά βακτηρίδια, είναι E. Coli, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηρίων ή κολοβακτηρίδιων. Πρόκειται δηλαδή για βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο παχύ έντερο και αποτελούν φυσιολογική χλωρίδα του. Αν όμως για διάφορους λόγους μεταναστεύσουν σε άλλους ιστούς, προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως ουρολοιμώξη, γαστρεντερίτιδα, κ.ά.
Ποιοι ασθενείς διαθέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν σε ουροσήψη;
- Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη: Πέρα του ότι μπορεί να οδηγήσει σε ουροσήψη, παρεμποδίζει και την δράση των αντιβιοτικών.
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.
- Ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
- Ασθενείς που λαμβάνουν για χρόνια κορτικοστεροειδή φάρμακα.
- Ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.
- Ασθενείς που έχουν καθετήρα.
- Ασθενείς με απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.
- Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα.
- Ασθενείς που έχουν κάνει πρόσφατα κάποια μεταμόσχευση.
- Ασθενείς με ύπαρξη λίθου στο ουροποιητικό σύστημα εξαιτίας απόφραξης.
Πως εκδηλώνεται η ουροσήψη;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για ουροσήψη, τα οποία συνήθως είναι τα ακόλουθα:
- Πυρετός / Υποθερμία.
- Οσφυϊκός & παρασπονδύλιος πόνος.
- Πόνος κατά την ούρηση.
- Ταχυκαρδία.
- Ταχύπνοια.
- Διαταραχές συνείδηση: Κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.
- Πόνος στην περιοχή του προστάτη: Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατακράτησης των ούρων.
- Αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων.
- Πόνος στα γεννητικά όργανα.
- Ορχεοδυνία : Αίσθημα πόνου ή δυσφορίας σε έναν ή και στους δύο όρχεις.
Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ουροσήψης;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει η διάγνωση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
- Λήψη ιστορικού, προκειμένου να συσχετιστεί άμεσα με την ουρολοίμωξη.
- Κλινική εξέταση : εξέταση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής.
- Καλλιέργεια ούρων & αίματος.
- Εξετάσεις αίματος – έλεγχος αερίων αίματος – έλεγχος των ηλεκτρολυτών – έλεγχος των νεφρών.
- Υπέρηχος ουροποιητικού
- Αξονική / Μαγνητική τομογραφία
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, απαιτείται συνεργασία Ουρολόγου Λοιμωξιολόγου και σε πιο βαριές καταστάσεις και Εντατικολόγου. Η αντιμετώπιση της ουροσήψης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Γίνεται με ενδοφλέβια λήψη αντιβιοτικών, προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί η μόλυνση. Παράλληλα, χορηγείται ενδοφλέβια λήψη υγρών ή αγγειοσυσταλτικών και ακόμα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και υποστήριξη με οξυγόνο.
Για οποιδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίζετε με το ουροποιητικό σας σύστημα, ζητήστε την βοήθεια του Ουρολόγου Αλέξανδρου Λέκα. Ο Ανδρολόγος – Ουρολόγος Αλέξανδρος Λέκας είχε καταλάβει την πρώτη θέση σε εξετάσεις της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ είναι μέλος του κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology (FEBU). Παράλληλα, είναι μέλος της Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourological Society), του Τμήματος Ογκολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας, του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας & Γυναικολογικής Ουρολογίας, καθώς και του Τμήματος Ανδρολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας.