Lekas logo

Νόσος Parkinson

Τι είναι η νόσος Πάρκινσον;

νόσος parkinson

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί τη νόσο που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου αλλοιώνοντας την λειτουργικότητα και μεταξύ τους επικοινωνία. Αποτελεί τη δεύτε

ρη συχνότερη χρόνια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου μετά το Alzheimer. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κινητικά προβλήματα.

Η νόσος εξελίσσεται αργά. Η θεραπεία της μειώνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Ποιους αφορά;

Η νόσος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Σε περίπτωση κληρονομικότητας, η ηλικία δεν παίζει τόσο μεγάλο παράγοντα καθώς η νόσος μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε ανύποπτο χρόνο.

Νόσος Πάρκινσον – Αίτια

Στη νόσο του Parkinson, η ακριβής αιτία και η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστες.

Ενδεχομένως να οφείλεται σε κληρονομικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στη γήρανση. Εκφυλιστικές αλλοιώσεις των βασικών γαγγλίων και απώλεια της ντοπαμίνης που χρησιμεύει ως νευροδιαβιβαστής έχουν παρατηρηθεί.

Επειδή το εξωπυραμιδικό σύστημα ασκεί ανασταλτική δράση στο αυτόνομο νευρικό που ελέγχει το αντανακλαστικό της ούρησης, κάθε βλάβη του προκαλεί νευρογενή υπερδραστηριότητα (υπεραντανακλαστικότητα) στην λειτουργία του εξωστήρα, το οποίο αποτελεί και το πιο συχνό ουροδυναμικό εύρημα στην νόσο.

Η διατασιμότητα είναι φυσιολογική, ο λείος σφιγκτήρας συνεργικός καθώς και ο γραμμωτός και με βραδεία χάλαση. Η συμπτωματολογία από το ουροποιητικό είναι ερεθιστικού, αποφρακτικού ή μεικτού τύπου.

Νόσος Πάρκινσον – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν σε βαθμό από ασθενή σε ασθενή. Δεν αποτελεί μια επικίνδυνη νόσο. Εξελίσσεται αργά και επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, παρά μόνο έλεγχος των συμπτωμάτων και υποχώρησή τους μέσω σύγχρονων μεθόδων.

Στα πρώτα στάδια της νόσου τα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή τρέμουλου, απώλεια δύναμης, αδυναμία γραφής και μειωμένη όραση. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανά άτομο. Συνήθως εμφανίζονται πρώτα στη μία πλευρά του σώματος και στη συνέχεια εξαπλώνονται. Η εξέλιξη της νόσου φέρνει μεγαλύτερα κινητικά προβλήματα καθώς και συμπτώματα όπως αλλαγές στη διάθεση, άνοια και δυσκολία στον ύπνο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής:

  • Τρόμος
  • Δυσκαμψία
  • Βραδύτητα κινήσεων
  • Πρόβλημα ισορροπίας και συντονισμού
  • Δυσκολία γραφής
  • Διαταραχές κίνησης δακτύλων

 

Νόσος Πάρκινσον – Διάγνωση

Η νόσος Πάρκινσον δεν μπορεί να διαγνωστεί μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. Η διάγνωση συνήθως πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης ιατρικού ιστορικού.

Για την έγκυρη επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτούνται ενδείξεις τουλάχιστον δύο τυπικών συμπτωμάτων της νόσου.

Νόσος Πάρκινσον – Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου έγκειται στον έλεγχο των συμπτωμάτων της με φάρμακα και σε μετέπειτα στάδια με χειρουργική αντιμετώπιση. Ορισμένες φορές στα πρώιμα στάδια δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή.

Θεραπευτικά στην νόσο Parkinson χορηγούνται αντιχολινεργικά ή διουηρθρική προστατεκτομή εφ’ όσον τεκμηριωθεί ουροδυναμικά υποκυστικό κώλυμα.

Οι οδηγίες του γιατρού είναι σημαντικές για τον περιορισμό τυχόν παρενεργειών καθώς και των συμπτωμάτων. Αλλαγές στον τρόπο ζωής των ασθενών  μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Άσκηση και Φυσικοθεραπεία

Η άσκηση του ατόμου που πάσχει από νόσο Πάρκινσον είναι σημαντική για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της ισορροπίας του.

Η φυσικοθεραπεία μέσω της άσκησης βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Σύμφωνα με έρευνες, συγκεκριμένες ασκήσεις αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης του οργανισμού με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται πιο αργά.