Διφαλλία
Τί είναι η διφαλλία;
Η διφαλλία είναι μία γενετική κατάσταση όπου το άτομο γεννιέται με δύο πέη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση η οποία παρουσιάζεται με ποσοστό 1 στα 5-6 εκατομμύρια αγόρια. Η διφαλλία από μόνη της ως κατάσταση δεν θεωρείται επικίνδυνη όπως έχει υποστηρίξει η ιατρική επιστήμη. Ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις που δημιουργούν ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, άτομα με διφαλλία αντιμετωπίζουν άλλα συγγενή νοσήματα, όπως προβλήματα στο πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της διφαλλίας;
Όταν ένα αγόρι γεννιέται με διφαλλία, πρώτα οι γιατροί θα παρατηρήσουν ανωμαλία στο πέος, στο όσχεο ή στους όρχεις.
Επιπλέον συμπτώματα που δηλώνουν την ύπαρξη της πάθησης μπορεί να είναι:
- Λανθασμένη θέση του όσχεου
- Μη φυσιολογική περιστροφή των νεφρών
- Κρυψορχία
- Μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος
- Διπλό πυελοκαλυκικό σύστημα
- Πεταλοειδής νεφρός
- Βουβωνοκήλη
Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της διφαλλίας;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η διφαλλία είναι μία γενετική πάθηση, η οποία εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.
Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχει αποδειχθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την ανάπτυξη της πάθησης. Επομένως, δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι έγκυες γυναίκες προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση της συγκεκριμένης πάθησης.
Μερικοί ερευνητές τα τελευταία χρόνια καταλήγουν ότι ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες, πιθανές λοιμώξεις ή άλλες βλάβες μεταξύ της 23ης ή της 24ης μέρας τη κύησης μπορεί να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της πάθησης.
Μπορεί να επηρεάσει η διφαλλία τη ζωή ενός άνδρα;
Οι άνδρες με διφαλλία μπορεί να έχουν δύο πέη που έχουν κανονικό σχήμα, μέγεθος και λειτουργεία. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επηρεάζεται η φυσιολογική λειτουργεία των μορίων, καθώς τα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι μικρά, ανώμαλα και να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κατά την ούρηση και την εκσπερμάτιση.
Επιπλέον, ανάλογα με την ατομική κατάσταση του κάθε άνδρα, η πάθηση μπορεί να επιτρέψει μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή και δραστηριότητα, καθώς και τη δημιουργία οικογένειας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως στα άτομα με διφαλλία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κακής λειτουργείας του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα βρέφη με διφαλλία εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω των λοιμώξεων.
Τέλος, πρέπει να συμπεριληφθεί και η ψυχολογική πίεση που υφίστανται τα άτομα που γεννιούνται με διφαλλία. Η δυσμορφία αυτή δεν είναι εύκολα αποδεκτή και πολλές φορές τα άτομα αυτά νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μεγάλη ανασφάλεια και αισθάνονται απομονωμένοι.
Θεραπευτική αγωγή
Η χειρουργική επέμβαση είναι μόνη επιλογή θεραπείας για την αντιμετώπιση της διφαλλίας. Η θεραπεία βέβαια δεν είναι πάντα απαραίτητη. Συνίσταται κυρίως στις περιπτώσεις όπου η πάθηση επηρεάζει τη συνολική υγεία του ατόμου.
Η αντιμετώπιση της διφαλλίας πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση του αγοριού κατόπιν συνεννόησης του Χειρουργού με τους γονείς.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η κάθε περίπτωση διφαλλίας είναι μοναδική και γι’ αυτό το λόγο η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μία δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους.
Οι κύριες ανησυχίες είναι:
- Να διασφαλιστεί ότι το άτομο θα μπορεί να ουρήσει κανονικά μετά την επέμβαση.
- Να διασφαλιστεί πως το άτομο θα έχει μελλοντικά μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή, χωρίς προβλήματα στη στύση ή στην εκσπερμάτιση.
- Να προστατευθεί το άτομο από πιθανές μολύνσεις ή λοιμώξεις.
- Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μετεγχειρητικά δυσμορφίες ή ανωμαλίες.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διφαλλία αποτελεσματικά και να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις στον οργανισμό του ατόμου, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή του γιατρού.
Ο Χειρουργός Ανδρολόγος – ΟυρολόγοςΑλέξανδρος Λέκαςδιαθέτει μεγάλη εμπειρία και είναι κατάλληλος ώστε να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και υπευθυνότητα την πάθηση της διφαλλίας. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο γιατρό.