Lekas logo

Τύποι Ακράτειας Ούρων

Ακράτεια από προσπάθεια (Stress incontinence)

Είναι το είδος εκείνο, όπου το άτομο διαπιστώνει απώλεια ούρων από την ουρήθρα του, όταν κάποια αιτία (βήχας, γέλιο, φτέρνισμα, πήδημα από ύψος, σήκωμα βάρους κτλ.) αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη.Τύποι Ακράτειας Ούρων

Είναι το συχνότερο είδος ακράτειας ούρων στις γυναίκες και έχει σχέση με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους. ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ειδικά για τις γυναίκες στην εμφάνιση της ακράτειας συντελούν τόσο η χαλαρότητα των έσω γενετικών οργάνων όσο και το χαμηλό επίπεδο των οιστρογόνων τους, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Ακράτεια ούρων από έπειξη (Urge incontinence)

Στο είδος αυτό το άτομο ξαφνικά αισθάνεται έντονη την επιθυμία για ούρηση, συνήθως χωρίς εμφανή λόγο. Δεν προλαβαίνει να μετακινηθεί ως την τουαλέτα ούτε να συγκρατηθεί και διαπιστώνει ότι του “φεύγουν” τα ούρα.

Το γεγονός οφείλεται σε έντονες ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης, η οποία ονομάζεται ανάλογα με το αίτιο, ασταθής ή υπεραντανακλαστική ή γενικά, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη.

Τα αιτία μπορεί να είναι νευρολογικά (κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα),να αφορούν τις ίδιες τις λείες μυϊκές ίνες της κύστης, να έχουν σχέση με μια φλεγμονή ή ακόμη να είναι και άγνωστα (ιδιοπαθής αστάθεια της κύστης).

Μεικτού τύπου ακράτεια των ούρων (Urge και Stress incontinence)

Πρόκειται για συνύπαρξη των δύο παραπάνω καταστάσεων. Το είδος αυτό απαντά συχνότερα στις γυναίκες.

Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση (overflow incontinence)

Στην περίπτωση αυτή η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο, με την παραμικρή αύξηση της ποσότητας τους.

Συχνότερα αίτια είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος από μεταβολικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) ή από νευρολογικά αίτια και η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, όγκος κοντά στην ουρήθρα, λιθίαση κύστης κτλ.).

Τύποι Ακράτειας ΟύρωνΑκράτεια ούρων από δυσκινησία (Disability incontinence)

Υπερήλικα άτομα και άτομα που κάθονται σε αναπηρικές καρέκλες με ορθοπεδικά ή χρόνια νευρολογικά προβλήματα (γεροντική άνοια, νόσος του Parkinson, νόσος του Alzheimer κτλ.) αδυνατούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα όποτε χρειαστεί.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μόνιμη διαφυγή ούρων.