Lekas logo

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αδένα (ΚΥΠ) αποτελεί τη συχνότερη πάθηση του προστάτη. Χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του η οποία προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα στον άνδρα.Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Οι δύο αποδεκτοί μέχρι σήμερα παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιολογία της νόσου, είναι η ηλικία και η παρουσία ανδρογόνων.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κλινική ΚΥΠ εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε προχωρημένες ηλικίες αλλά και από το γεγονός ότι η νόσος δεν εμφανίζεται σε άνδρες οι οποίοι έχουν υποστεί ορχεκτομή σε νεαρά ηλικία, αλλά ούτε και σε ασθενείς στους οποίους παρατηρείται δυσλειτουργία στην παραγωγή ή/και στη δράση των ανδρογόνων.

Τα τελευταία χρόνια έμφαση έχει δοθεί στο μεταβολικό σύνδρομο και με ποιο τρόπο μπορεί να επιδρά στην ΚΥΠ. Είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκοι άνδρες παράγουν περισσότερο οιστραδιόλη από εκείνους με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αρκετοί ακόμα παράγοντες έχουν μελετηθεί όπως το αλκοόλ, η αρτηριακή υπέρταση και η κίρρωση ήπατος χωρίς να ανευρίσκεται σαφής συσχέτισής τους με την ΚΥΠ.

Η ανάπτυξη της ΚΥΠ περιλαμβάνει 3 στάδια: το σχηματισμό οζιδίων, τη διάχυτη ανάπτυξη της μεταβατικής ζώνης και του περιουρηθρικού ιστού και τέλος την ανάπτυξη των οζιδίων. Στους άνδρες έως τα 70 έτη ανευρίσκεται συνήθως καθολική αύξηση των διαστάσεων του αδένα ενώ σε εκείνους μεγαλύτερης ηλικίας υπερέχουν τα επιθηλιακά στοιχεία και οι μεγάλοι σε μέγεθος όζοι.

Μακροσκοπικά, στην ΚΥΠ, ο αδένας εμφανίζεται οζώδης, ελαστικός και διογκωμένος.

Η διόγκωση αφορά κυρίως τους πλάγιους ή το μέσο λοβό. Σε διατομή του οργάνου παρατηρούνται πολλαπλές μικροκύστεις από τις οποίες εξέρχεται γαλακτώδες υγρό καθώς επίσης και διαφόρου μεγέθους και υφής υπερπλαστικοί γκριζοκίτρινοι όζοι.