Lekas logo

Λιθίαση Ουροποιητικού – Πρόληψη

Λιθίαση Ουροποιητικού – Πρόληψη

Αφού αντιμετωπιστεί το οξύ επεισόδιο, θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προληφθούν οι υποτροπές, που στην περίπτωση των ασθενών με λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συνηθισμένες.

Αρχικά ένας πλήρης ουρολογικός έλεγχος, με ακτινογραφία ΝΟΚ, υπερηχογράφημα νεφρών-κύστεως, ενδοφλέβια πυελογραφία ή αξονική ουρογραφία, θα τεκμηριώσει πιθανά προβλήματα του αποχετευτικού συστήματος, που προκαλούν στάση ούρων και προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις και λιθιάσεις.

Ακολούθως ένας εκτεταμένος βιοχημικός έλεγχος αίματος και ούρων θα αναζητήσει πιθανές παθολογικές αιτίες, που οδηγούν σε ουρολιθίαση.

Τα γενικά μέτρα μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται για την πρόληψη όλων των λιθιάσεων, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

Το πρώτο και καλύτερο είναι η λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού, που να εξασφαλίζουν αποβολή ούρων πάνω από 2 λίτρα ημερησίως. Αυτό σημαίνει, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες, ότι ένας ασθενής με λιθιασική προδιάθεση πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 3 λίτρα νερού ημερησίως.

Ένα άλλο μέτρο είναι ο περιορισμός των τροφών που περιέχουν πολύ ασβέστιο, κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και εκείνων που είναι πλούσιες σε οξαλικά, όπως ορισμένα λαχανικά, κακάο, σοκολάτες και τσάι.

Μελέτες έχουν αποδείξεις ότι ο περιορισμός της λήψης αλατιού και λιπών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο σχηματισμό λίθων ιδιαίτερα εκείνων από οξαλικό ασβέστιο.

Όλες αυτές οι διαιτητικές προφυλάξεις σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αντιμετώπιση πιθανών συνοδών παθήσεων, όπως μεταβολικά νοσήματα και φλεγμονές του ουροποιητικού, αλλά και με το σημαντικότερο μέτρο που είναι η συστηματική πόση άφθονου νερού, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των υποτροπών.