Lekas logo

Γονόρροια

Τι είναι η Γονόρροια (Βλεννόρροια);

Η γονόρροια ή αλλιώς βλεννόρροια, είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου, Neisseria gonorrhoeae

Η γονόρροια μολύνει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες και προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα και σπανιότερα τον πρωκτό ή το λαιμό.

Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι μετάδοσης της γονόρροιας;

Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης έχουν οι γυναίκες, οι οποίες έχουν περίπου 50% πιθανότητα να κολλήσουν, ενώ οι άντρες έχουν 20% πιθανότητα από κάποιον φορέα του ιού. Η γονόρροια μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ) με ένα μολυσμένο άτομο.

Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προσβληθούν και βρέφη, κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν νοσεί η μητέρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας;

Το βακτήριο της γονόρροιας μπορεί να αναπτυχθεί σε ζεστές, υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του τραχήλου της μήτρας, των σαλπίγγων στις γυναίκες, καθώς και στην ουρήθρα σε γυναίκες και άντρες. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης του βακτηρίου στο στόμα, το λαιμό και τον πρωκτό.

Τα συμπτώματα της γονόρροιας μπορεί να μην εκδηλωθούν εγκαίρως και αυτό μπορεί να κάνει τη θεραπεία πιο δύσκολη. Συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 2 με 10 μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο, αλλά υπάρχει περίπτωση να γίνουν αντιληπτά μετά από ένα μήνα.

Συμπτώματα γονόρροιας στις γυναίκες:

 • Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
 • Επιπεφυκίτιδα (ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια)
 • Πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο
 • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην πυελική περιοχή
 • Ασυνήθιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Διόγκωση του αιδοίου
 • Πρησμένοι αδένες ή κάψιμο στο λαιμό

Συμπτώματα γονόρροιας στους άντρες:

 • Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
 • Πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από το πέος
 • Κάψιμο στο λαιμό
 • Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις
 • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό

  Σε μερικές γυναίκες τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα ενώ στους άντρες εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 2 έως 14 μέρες.

 Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Για την έγκυρη διάγνωση της γονόρροιας, δίδεται δείγμα ούρων για καλλιέργεια για ανίχνευση πυοσφαιρίων  και δείγμα εκκρίματος από την ουρήθρα του άνδρα ή τον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας για ανίχνευση του γονόκοκκου. Επιπλέον, σε περίπτωση στοματικού ή πρωκτικού σεξ μπορεί να παρθεί δείγμα εκκρίματος από τα σημεία λαιμού ή πρωκτού για εξέταση.

Επιπλέον είναι πιθανό να χρειαστούν εξετάσεις και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς η γονόρροια αυξάνει τον κίνδυνο τέτοιων μολύνσεων, όπως των χλαμυδίων. Πολλές φορές συστήνεται και η εξέταση για τον ιό HIV.

Πως μπορεί η γονόρροια να θεραπευτεί αποτελεσματικά;

Θεραπεία γονόρροιας για ενήλικες

Στους ενήλικες η γονόρροια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο επειδή στελέχη του βακτηρίου είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, συνίσταται ενέσιμη χορήγηση κεφτριαξόνης (ceftriaxone) σε συνδυασμό με τη λήψη αζιθρομυκίνης (azithromycin) από το στόμα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει και οι ερωτικοί σύντροφοι να υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή για τη γονόρροια, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η επαναμόλυνση του αρχικού ασθενούς.

Θεραπεία γονόρροιας για βρέφη

Τα μωρά τα οποία γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις και να λαμβάνουν ειδικό οφθαλμολογικό φάρμακο εάν είναι απαραίτητο. Θεραπεύοντας τη γονόρροια το συντομότερο, θα οδηγήσει σε λιγότερες επιπλοκές για την υγειά του μωρού.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Εάν η γονόρροια δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως:

 • Στειρότητα στις γυναίκες. Η γονόρροια μπορεί να επεκταθεί στη μήτρα και στις σάλπιγγες με αποτέλεσμα να οδηγήσει στη φλεγμονώδη πάθηση της πυέλου, δημιουργώντας ουλές στις σάλπιγγες, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ακόμη και στειρότητα.
 • Στειρότητα στους άντρες. Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην οπίσθια πλευρά των όρχεων, εκεί όπου βρίσκεται ο σπερματικός τόνος, γνωστή ως επιδιδυμίτιδα. Η επιδιδυμίτιδα είναι θεραπεύσιμη, αλλά αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
 • Επέκταση της γονόρροιας στους συνδέσμους και άλλες περιοχές του σώματος. Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να μολυνθούν και άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι σύνδεσμοι. Αυτό οδηγεί σε πυρετό, δερματικά εξανθήματα, πληγές, άλγος στους συνδέσμους, πρηξίματα και δυσκαμψίες.
 • Επιπλοκές στα βρέφη, όπως τύφλωση, πληγές στο κρανίο και άλλες μολύνσεις.

 Πρόληψη

Η πρόληψη γίνεται μέσω της καλής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Μην παραμελείτε τη χρήση προστατευτικών μεθόδων σε όλες τις σεξουαλικές σχέσεις (ανεξάρτητα από το αν είναι κολπικές, πρωκτικές ή στοματικές).

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να υποβληθεί σε εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εξεταστείτε τακτικά, ειδικά αν έχετε στο ιστορικό σας παλιότερη διάγνωση γονόρροιας ή άλλου τύπου σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Προγραμματίστε τώρα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό ανδρολόγο ουρολόγο, Δρ.Αλέξανδρο Λέκα, ο οποίος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για την εξέταση της γονόρροιας και θα λύσει όλες τις απορίες σας σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης.

call to actioncall to action