: +30 211 2203710 | +30 697 3982725

Προστατίτιδα

 • Home
 • Προστατίτιδα
16 Ιούλ 2018

Προστατίτιδα

Προστατίτιδα: Όλα όσα πρέπει να Γνωρίζετε

Με τον όρο προστατίτιδα περιγράφουμε κάθε φλεγμονή που συνδέεται με τον προστάτη αδένα. Παρόλο που πολλοί την συγχέουν με τον προστάτη, στην πραγματικότητα είναι δυο εντελώς διαφορετικές παθήσεις. Ενώ ο προστάτης προσβάλλει άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, η προστατίτιδα φαίνεται να είναι συχνότερη σε άντρες κάτω των 50 ετών.

Τι Συμβαίνει στην Προστατίτιδα;

Ο όρος είναι πολύ γενικός και περιλαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα παθήσεων, το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω. Ωστόσο, η προστατίτιδα περιγράφει κάθε είδους μόλυνση του προστάτη είτε από την ουρήθρα, είτε από παλινδρόμηση των ούρων. Επίσης η πάθηση μπορεί να προκύψει και μετά από σεξουαλική επαφή, χωρίς προφύλαξη, από το ορθό.

Μικροοργανισμοί

Ως συνήθη αίτια κατηγοριοποιούνται μικροοργανισμοί, όπως το κολοβακτηρίδιο (E. Coli), η Klebsiella spp., ο Proteus Mirabilis, ο Enterococcus faecalis και η Pseudomonas Aeruginosa. Πέρα από αυτούς ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ενώ βρίσκονται πάντοτε στην ουρήθρα, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο πρόβλημα. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι ο Staphylococcus epidermis, ο Streptococcus και στελέχη από διφθεροειδή.

Διάγνωση Προστατίτιδας

Η σωστή διάγνωση απαιτεί μια λεπτομερή κλινική εξέταση καθώς και την λήψη ιστορικού. Η καλλιέργεια σπέρματος είναι πιθανό να μπορέσει να εντοπίσει το είδος του βακτηρίου, και ως εκ τούτου το είδος της προστατίτιδας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το υπερηχογράφημα του προστάτη το οποίο θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και τη μορφολογία του οργάνου αλλά και την πιθανή παρουσία αποτιτανώσεων εντός αυτού.

Η Δοκιμασία Stamey-Mears

Ακόμη μια εξέταση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία είναι η δοκιμασία Stamey-Mears, η οποία περιλαμβάνει:

 1. Λήψη των πρώτων ούρων
 2. Λήψη ούρων από το μέσο της ούρησης
 3. Μάλαξη του προστάτη και συλλογή προστατικού υγρού
 4. Λήψη ούρων

Με αυτό το τρόπο, ο γιατρός μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μόλυνσης έτσι ώστε να βρει τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο θεραπείας.

Τα Είδη της Προστατίτιδας

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 4 υποκατηγορίες, οι οποίες εστιάζουν λεπτομερώς σε επιμέρους συμπτώματα καθώς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.

 1. Οξεία μικροβιακή προστατίτιδα (τύπος I)
 2. Χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα (τύπος II)
 3. Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα – σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους -CPPS (τύπος III)
  a. Φλεγμονώδες CPPS (τύπος IIIA)
  b. Μη-φλεγμονώδες CPPS (τύπος IIIB) [γνωστή παλαιότερα ως προστατοδυνία]
 4. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (ιστολογική προστατίτιδα)

Gallery – Εξοπλισμός

What Clients Say

CREATING AWESOMENESS

Επικοινωνία

211 2203710
211 2203711
info@lekas-urology.com
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

      

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ