Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Προστατίτιδα
Προστατίτιδα: Όλα όσα πρέπει να Γνωρίζετε
Με τον όρο προστατίτιδα περιγράφουμε κάθε φλεγμονή που συνδέεται με τον προστάτη αδένα. Παρόλο που πολλοί την συγχέουν με τον προστάτη, στην πραγματικότητα είναι δυο εντελώς διαφορετικές παθήσεις. Ενώ ο προστάτης προσβάλλει άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, η προστατίτιδα φαίνεται να είναι συχνότερη σε άντρες κάτω των 50 ετών.
Τι Συμβαίνει στην Προστατίτιδα;
Ο όρος είναι πολύ γενικός και περιλαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα παθήσεων, το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω. Ωστόσο, η προστατίτιδα περιγράφει κάθε είδους μόλυνση του προστάτη είτε από την ουρήθρα, είτε από παλινδρόμηση των ούρων. Επίσης η πάθηση μπορεί να προκύψει και μετά από σεξουαλική επαφή, χωρίς προφύλαξη, από το ορθό.
Μικροοργανισμοί
Ως συνήθη αίτια κατηγοριοποιούνται μικροοργανισμοί, όπως το κολοβακτηρίδιο (E. Coli), η Klebsiella spp., ο Proteus Mirabilis, ο Enterococcus faecalis και η Pseudomonas Aeruginosa. Πέρα από αυτούς ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ενώ βρίσκονται πάντοτε στην ουρήθρα, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο πρόβλημα. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι ο Staphylococcus epidermis, ο Streptococcus και στελέχη από διφθεροειδή.
Διάγνωση Προστατίτιδας
Η σωστή διάγνωση απαιτεί μια λεπτομερή κλινική εξέταση καθώς και την λήψη ιστορικού. Η καλλιέργεια σπέρματος είναι πιθανό να μπορέσει να εντοπίσει το είδος του βακτηρίου, και ως εκ τούτου το είδος της προστατίτιδας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το υπερηχογράφημα του προστάτη το οποίο θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και τη μορφολογία του οργάνου αλλά και την πιθανή παρουσία αποτιτανώσεων εντός αυτού.
Η Δοκιμασία Stamey-Mears
Ακόμη μια εξέταση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία είναι η δοκιμασία Stamey-Mears, η οποία περιλαμβάνει:
- Λήψη των πρώτων ούρων
- Λήψη ούρων από το μέσο της ούρησης
- Μάλαξη του προστάτη και συλλογή προστατικού υγρού
- Λήψη ούρων
Με αυτό το τρόπο, ο γιατρός μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μόλυνσης έτσι ώστε να βρει τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο θεραπείας.
Τα Είδη της Προστατίτιδας
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 4 υποκατηγορίες, οι οποίες εστιάζουν λεπτομερώς σε επιμέρους συμπτώματα καθώς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.
- Οξεία μικροβιακή προστατίτιδα (τύπος I)
- Χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα (τύπος II)
- Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα – σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους -CPPS (τύπος III)
a. Φλεγμονώδες CPPS (τύπος IIIA)
b. Μη-φλεγμονώδες CPPS (τύπος IIIB) [γνωστή παλαιότερα ως προστατοδυνία] - Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (ιστολογική προστατίτιδα)
Ποια είναι τα είδη της προστατίτιδας;
Τα είδη της προστατίτιδας είναι τα εξής:
- Οξεία μικροβιακή προστατίτιδα (τύπου Ι)
- Χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα (τύπου ΙΙ)
- Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα-σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους – CPPS
- Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Πώς μπορεί να προκληθεί;
Η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω κάποιου μικροοργανισμού όπως είναι οι εξής:
- Κολοβακτηρίδιο
- Klebsiella spp.
- Proteus Mirabilis
- Enterococcus faecalis
- Pseudomonas Aeruginosa
- Staphylococcus epidermis
- Streptococcus
- Στελέχη από διφθεροειδή
Πώς διαγιγνώσκεται;
Αφού πραγματοποιηθεί η κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού του ασθενούς, τότε ο Ανδρολόγος-Ουρολόγος θα ζητήσει τη λήψη καλλιέργειας σπέρματος και υπερηχογραφήματος του προστάτη.
Τι είναι η δοκιμασία Stamey-Mears;
Είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
- Τη λήψη των πρώτων ούρων
- Τη λήψη ούρων από το μέσο της ούρησης
- Τη μάλαξη του προστάτη και τη συλλογή προστατικού υγρού
- Τη λήψη ούρων