Lekas logo

Τι είναι ο γεννητικός έρπης;

Ο γεννητικός έρπης υπάγεται στις πιο διαδεδομένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ο έρπης γεννητικών οργάνων προκαλείται από τρεις διαφορετικούς ιούς:

  • Από τον έρπη τύπου 1 (Herpes Simplex Virus 1 -ΗSV1) ο οποίος δημιουργεί επιχείλιο έρπητα που εμφανίζεται στα χείλια, γύρω και μέσα στο στόμα.
  • Από τον έρπη τύπου 2 (Herpes Simplex Virus 2 -ΗSV2) ο οποίος προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και από
  • τον ιό Varicella Zoster Virus(VZV) ο οποίος προκαλεί έρπητα ζωστήρα (ανεμοβλογιά).

Σε ποσοστό γύρω στο 80% ο έρπητας των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2 – Herpes Simplex Virus). Στα υπόλοιπα περιστατικά ενοχοποιείται ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έρπητα των χειλέων και συνήθως μεταδίδεται με στοματική επαφή. Οι δύο ιοί είναι παρεμφερείς, με τον HSV-2 να είναι πιο επιθετικός. Ο απλός έρπης τύπου 2 (HSV2) που ευθύνεται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, προσβάλλει την επιδερμίδα στη βάλανο του πέους, την ακροποσθία, τον κορμό του πέους και το αιδοίο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον πρωκτό ή στους γλουτούς. Από την επιδερμίδα ο ιός εισχωρεί στα νεύρα και παραμένει εκεί εφόρου ζωής σε «λήθαργο» και μια πιθανή υποτροπή μπορεί να εμφανιστεί βδομάδες ή μήνες μετά τη θεραπεία. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό.

Γεννητικός Έρπης – Συμπτώματα

Ο γεννητικός έρπης μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς κανένα σύμπτωμα, αλλά μπορεί και να εμφανιστεί έντονος πόνος στην περιοχή ο οποίος ακολουθείται από εμφάνιση πολλαπλών επώδυνων ελκωτικών βλαβών και διόγκωση βουβωνικών λεμφαδένων.

Επιπλέον παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

  • Φυσαλίδες ή ανοιχτές πληγές στα γεννητικά όργανα
  • Πόνο κατά την ούρηση ή στους μύες
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Δυσφορία
  • Κνησμό

Η επώαση των συμπτωμάτων πραγματοποιείται μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες από την μόλυνση.

Γεννητικός Έρπης – Μετάδοση

Ο γεννητικός έρπης μεταδίδεται όταν βρίσκεται σε ενεργή μορφή με τη δερματική επαφή όταν υπάρχουν φυσαλίδες, πληγές ή εξανθήματα καθώς και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Γεννητικός Έρπης – Διάγνωση

Η διάγνωση του γεννητικού έρπητα πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης των πληγών ή φυσαλίδων. Συνήθως πραγματοποιείται και καλλιέργεια του υγρού καθώς επίσης και εξετάσεις αίματος .

Γεννητικός Έρπης – Θεραπεία

Η θεραπεία σε ήπιες περιπτώσεις περιλαμβάνει χορήγηση τοπικά cream Acyclovir ενώ σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή σε οξείες καταστάσεις χορηγούμε ενδοφλέβια Acyclovir. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε εγκύους οι οποίες βρίσκονται στον τελευταίο μήνα της κύησης.

Αν προσβληθούν από γεννητικό έρπη θα πρέπει να συστήνεται η άμεση εκτέλεση καισαρικής τομής αφού η μετάδοση του ιού στο νεογνό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Γεννητικός Έρπης – Πρόληψη

Η πρόληψη ενάντια στο γεννητικό έρπητα αφορά σε χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, σε μονογαμικές-μακροχρόνιες σχέσεις και σε επαφή με άτομα που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.