Lekas logo

Διαταραχές Εκσπερμάτισης

Οι διαταραχές εκσπερμάτισης διακρίνονται σε 4 κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί ειδική διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο και έμπειρο ανδρολόγο.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ακόλουθες:

  1. Πρόωρη εκσπερμάτιση: Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από την εκσπερμάτιση πριν την κολπική διείσδυση ή εντός 2 λεπτών μετά από αυτήν.

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πολλά και για την αντιμετώπισή της ο ανδρολόγος θα συστήσει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή του (σεξουαλικές ασκήσεις με παιχνίδια, αλοιφή, φαρμακευτική αγωγή).

  1. Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Στην περίπτωση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, ο ασθενής καθυστερεί υπερβολικά να εκσπερματίσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Κυριότερο αίτιο εμφάνισής της θεωρείται ο ψυχολογικός παράγοντας, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βλάβη των πεϊκών  νεύρων, λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Η θεραπεία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης περιλαμβάνει τον ηλεκτροερεθισμό της βαλάνου και διάφορες ψυχαναλυτικές μεθόδους.

  1. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα παλινδρομεί και επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μειωμένος όγκος ή και απουσία σπέρματος στην εκσπερμάτιση.

Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκληθεί από κάποια φαρμακευτική αγωγή, σακχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση και χειρουργικές επεμβάσεις.

Για την αντιμετώπισή της, αρχικά ο ανδρολόγος θα αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς – αν υπάρχει- ή θα του συστήσει ειδική αγωγή. Διαφορετικά, για την επίτευξη εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  1. Αδυναμία εκσπερμάτισης: Όπως αναφέρει και ο ορισμός, ως αδυναμία εκσπερμάτισης αναφέρεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας δεν μπορεί να εκσπερματίσει. Συνήθως είναι ψυχογενούς αιτιολογίας αν και κάποιες παθολογικές καταστάσεις αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή τη διαταραχή.

Διάγνωση των Διαταραχών Εκσπερμάτισης

Για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε διαταραχή εκσπερμάτισης απαιτείται η έγκαιρη διάγνωση από ειδικό ανδρολόγο.

Βασικό σημείο στη διάγνωση είναι η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, αλλά και η σωστή ενημέρωση του ανδρολόγου για τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να αναφέρετε στον ανδρολόγο τα ακόλουθα:

  • Συχνότητα και δυνατότητα επίτευξης οργασμού
  • Επίτευξη οργασμού χωρίς εκσπερμάτιση
  • Νυκτερινές εκσπερματίσεις
  • Ποσότητα και ποιότητα σπέρματος
  • Πόνο κατά την εκσπερμάτιση