Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Σύνδρομο Fowler
Τι είναι το Σύνδρομο Fowler;
Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο της ουροδόχου κύστης και σχετίζεται με την κατακράτηση ούρων στις γυναίκες. Μάλιστα, αποτελεί το συχνότερο αίτιο επίσχεσης ούρων στις γυναίκες. Το σύνδρομο Fowler περιγράφηκε για πρώτη φορά από την καθηγήτρια Clare J Fowler το 1985 και προκαλείται από σπασμούς του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, μιας ζώνης μυών που ανοίγει και κλείνει στην έξοδο της ουροδόχου κύστης.
Συνήθως επηρεάζει νεότερες ηλικιακά γυναίκες, μεταξύ είκοσι και τριάντα ετών.
Από τι προκαλείται το Σύνδρομο Fowler;
Δυστυχώς δεν είναι ακόμα γνωστές οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Fowler. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται στενά με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, δεδομένου ότι σχεδόν οι μισές ασθενείς με σύνδρομο Fowler, παρουσιάζουν και πολυκυστικές ωοθήκες.
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση, τοκετό & χρήση οπιούχων.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Fowler;
Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου εναλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Επιπροσθέτως, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στον εκάστοτε ασθενή.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Fowler, συνήθως είναι τα ακόλουθα:
- Αδυναμία ούρησης
- Αδυναμία να αισθανθείτε ότι η κύστη είναι γεμάτη
- Πόνος στο στομάχι
- Πόνος στην πλάτη ή/και στα νεφρά
- Πόνος στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από την ουροδόχο κύστη (υπερηβική κοιλότητα)
- Ενόχληση κατά την ούρηση
- Αιματουρία
- Πόνος & Δυσφορία στην ουροδόχο κύστη
- Σπασμοί της ουροδόχου κύστης
- Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Συνεχείς ουρολοιμώξεις
Πως γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Fowler;
Το σύνδρομο Fowler είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πιο κοινών αιτιών κατακράτησης ούρων. Επιπλέον, μπορεί να είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί πόσα ούρα μπορεί να κρατήσει η ουροδόχος κύστη, χωρίς το άτομο να αισθάνεται ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Οι γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα, συνήθως καλούνται να κάνουν μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρομυογραφία με ομόκεντρη βελόνα.
Είναι το Σύνδρομο Fowler επικίνδυνο;
Συνήθως οι γυναίκες που έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο, υποφέρουν από συχνές ουρολοιμώξεις, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροβίων. Η υψηλή συγκέντρωση μικροβίων προκαλείται από την μη σωστή κένωση της ουροδόχου κύστης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο σήψης, κατάσταση, αρκετά επικίνδυνη. Επίσης κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά λόγω της συχνότητας με την οποία χρειάζονται αντιβιοτικά.
Πως αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Fowler;
Η αντιμετώπιση του Συνδρόμου Fowler είναι απόλυτα εξειδικευμένη και εστιάζεται στη διαχείριση του κύριου συμπτώματος του συνδρόμου, που είναι η αδυναμία εκκένωσης της κύστης.
Συνήθως, οι ασθενείς στα πρώιμα στάδια του συνδρόμου, δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή, συνήθως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με αυτοκαθετηριασμό και χρήση μυοχαλαρωτικών.
Η περίπτωση είναι σοβαρή και τα συμπτώματα εμμένουν, ακολουθείται η θεραπεία της Διαδερμικής Ηλεκτρικής Διέγερσης. Πρόκειται για μια σύνθετη θεραπεία, κατά την οποία τοποθετείται ένα εμφύτευμα χαμηλά στην πλάτη, πάνω από το ιερό οστό. Αυτό το εμφύτευμα, προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στην περιοχή, προκειμένου να τονωθούν τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Παρόλο που είναι μια δραστική λύση και μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα πολλών ανθρώπων, δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν λειτουργεί για όλες τις περιπτώσεις των ασθενών και επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν παραπάνω από μία χειρουργικές επεμβάσεις.
Ο Ανδρολόγος – Ουρολόγος Αλέξανδρος Λέκας είχε καταλάβει την πρώτη θέση σε εξετάσεις της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ είναι μέλος του κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology (FEBU). Παράλληλα, είναι μέλος της Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourological Society), του Τμήματος Ογκολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας, του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας, Γυναικολογικής Ουρολογίας, καθώς και του Τμήματος Ανδρολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας.