Lekas logo

Σπερμοδιάγραμμα: Πιθανά παθολογικά αποτελέσματα

Το σπερμοδιάγραμμα μπορεί να δώσει στον ανδρολόγο και τον ασθενή σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του σπέρματος, την ποιότητα, τη μορφολογία και την κινητικότητά του.

Ανάλογα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την εξέταση του δείγματος, μπορεί να διαγνωσθούν οι ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις:

  • Απουσία ή μειωμένος όγκος εκσπερμάτισης: Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικά ή ανατομικά αίτια. Συνήθως, παρουσιάζεται στις εξής περιπτώσεις:

– Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
– Απουσία σπερματοδόχων κύστεων
– Πλήρη ή μερική απόφραξη των εκσπερματιστικών πόρων

  • Αζωοσπερμία: Ως αζωοσπερμία ορίζεται η απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό και παρατηρείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Κιρσοκήλη
– Απόφραξη σπερματικού πόρου
– Χρωμοσωμικές ανωμαλίες
– Ενδοκρινοπάθειες
– Γοναδοτοξίνες
– Ιδιοπαθή αίτια

Αν ο ασθενής με αζωοσπερμία παρουσιάζει φυσιολογική FSH και φυσιολογικούς όρχεις, ο ανδρολόγος θα του συστήσει να προχωρήσουν σε βιοψία όρχεως.

Στην περίπτωση που η FSH και η LH είναι ιδιαίτερα αυξημένες στον ασθενή και επίσης η τεστοστερόνη του είναι φυσιολογική ή μειωμένη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στους όρχεις του.

Αν και οι τρεις αυτές ορμόνες είναι μειωμένες, τότε η διάγνωση είναι υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός.

  • Ολιγοσπερμία: Στην συγκεκριμένη κατάσταση, ο ασθενής παρουσιάζει μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, με βασική αιτία του προβλήματος την κιρσοκήλη. Αν, μάλιστα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι <5.000.000, τότε θα πρέπει να προχωρήσει και σε ορμονολογικό έλεγχο.
  • Ασθενοσπερμία: Με τον όρο ασθενοσπερμία καλούμε την κατάσταση κατά την οποία η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων του ασθενή είναι μειωμένη. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Κιρσοκήλη
– Ύπαρξη κάποιας λοίμωξης
– Παρατεταμένη αποχή από το σεξ
– Μερική απόφραξη
– Αντισπερμικά αντισώματα
– Ιδιοπαθή αίτια

  • Τερατοσπερμία: Στην περίπτωση της τερατοσπερμίας, ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό σπερματοζωαρίων που δεν έχουν φυσιολογική μορφή και πιο συχνή αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η κιρσοκήλη.

Ανάλογα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το σπερμοδιάγραμμα, ο ειδικός ανδρολόγος μπορεί να κάνει διάγνωση της κατάστασης της γονιμότητας στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, θα μπορέσει να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή τον τρόπο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα είναι πιο αποτελεσματικός στη συγκεκριμένη περίπτωση.