Λιθίαση Ουροποιητικού – Φαρμακευτική Θεραπεία
[content_table]
Λιθίαση Ουροποιητικού – Φαρμακευτική Θεραπεία
1. Λίθοι από κυστίνη
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η άφθονη λήψη υγρών (>2lt/24h) καθώς και η αλκαλοποίηση των ούρων μέχρι pH 8, αφού η κυστίνη είναι διαλυτή σε ασθενείς με αλκαλικά ούρα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι ασθενείς οφείλουν να καταναλώνουν υγρά και κατά τη διάρκεια της νύκτας αφού τότε τα ούρα είναι πιο συμπυκνωμένα και αυξάνεται η πιθανότητα σχηματισμού λίθων.
Η d-πενικιλλαμίνη είναι ουσία, η οποία σε δόση 2gr/24h είναι πολύ αποτελεσματική αφού έχει την ιδιότητα να ενώνεται με την κυστίνη και να την μετατρέπει σε ευδιάλυτη ουσία.
2. Λίθοι από ουρικό οξύ
Η βάση της θεραπείας σε αυτούς τους ασθενείς είναι η ενυδάτωση (>2000cc την ημέρα), η αλκαλοποίηση των ούρων (διατήρηση Ph 6,5-7,0) η οποία επιτυγχάνεται με τη χορήγηση διττανθρακικών (ανθρακικό νάτριο ή ακόμα καλύτερα κιτρικό κάλιο), η χρήση αλλοπουρινόλης (100-300 mg/24h) καθώς και η δίαιτα η οποία θα βασίζεται σε στέρηση πουρινών.
3. Λίθοι από οξαλικά
Σε αυτή την ομάδα ασθενών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αυξημένη λήψη υγρών, η δίαιτα με περιορισμό των οξαλικών, ο περιορισμός της λήψης αλατιού και λιπών και η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών.
Οι ουσίες που χορηγούνται είναι η πυριδοξίνη (βιταμίνη B6) η οποία αναστέλλει τη σύνθεση των οξαλικών και τα φωσφορικά.