Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια και συχνή νευρολογική πάθηση. Αφορά σε σταδιακή καταστροφή της μυελίνης, η οποία βοηθά στην προστασία των νεύρων και κατ’ επέκταση δυσλειτουργία τους. Ονομάζεται εναλλακτικά και πολλαπλή σκλήρυνση. Εμφανίζεται σε ηλικίες 20 έως 40 ετών. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 2.5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Μορφές
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίζεται στις εξής μορφές:
- Υποτροπιάζουσα
- Χρόνια προοδευτική
- δευτερογενώς προϊούσα
- πρωτογενώς προϊούσα
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Συμπτώματα
Η νόσος εμφανίζεται με πληθώρα συμπτωμάτων από το ουροποιητικό σύστημα, με τα κυριότερα να είναι τα εξής:
1. Αυξημένη συχνότητα:
Μερικές φορές ο ασθενής ουρεί κάθε 15-20 λεπτά της ώρας, συνήθως αποβάλλοντας μικρές ποσότητες ούρων κάθε φορά. Η συχνότητα εξαρτάται από τον ρυθμό της παραγωγής ούρων και από την ικανότητα της κύστης για κατακράτηση αυτών.
2. Επιτακτική ούρηση (urgency):
Συχνά οι ασθενείς νοιώθουν την ανάγκη να πάνε επειγόντως στην τουαλέτα παραπονούμενοι παράλληλα για αδυναμία να αναστείλουν την διούρηση σε αντίθετη περίπτωση.
3. Σταγονοειδής διαφυγή ούρων (dribbling):
Αυτό συνήθως συμβαίνει στα πλαίσια κατεπείγουσας ούρησης και αδυναμίας συγκράτησης των ούρων.
4. Επίσχεση (hesitancy):
Ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει.
5. Ακράτεια (incontinence):
Αναφέρεται σαν αδυναμία συγκράτησης των ούρων.
Η παραπάνω συμπτωματολογία σε συνδυασμό με τον ουροδυναμικό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσουν ένα έμπειρο ουρολόγο σε πρώιμη διάγνωση της νόσου, πριν ακόμα αυτή δώσει εμφανή νευρολογική κλινική εικόνα.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Αίτια
Τα αιτία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι άγνωστα. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τη γενετική προδιάθεση του ατόμου. Δεν είναι κληρονομική.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Διάγνωση της νόσου
Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας απαιτεί επιβεβαίωση των συμπτωμάτων που έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία και διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση του ασθενούς, μαγνητική τομογραφία, νευρολογική εξέταση με σκοπό τη διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, μυελογραφία και τέλος, οσφυονωτιαία παρακέντηση, η οποία θα δώσει σημαντικά ευρήματα για την ένδειξη της πάθησης.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Θεραπεία – Τρόποι αντιμετώπισης
Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω αδυναμίας εύρεσης των αιτιών της. Το θεραπευτικό πλάνο επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή με μειωμένα συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει:
- αντιμετώπιση των κρίσεων με κορτιζόνη
- πρόληψη των υποτροπών με φάρμακα όπως η β-ιντερφερόνη, μιτοξανδρόνη κλπ.
- ύφεση των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως η σπαστικότητα, η κόπωση, ο πόνος κ.α.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και ο περιορισμός της σωματικής και ψυχικής καταπόνησης αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την πρόγνωση της νόσου.