Lekas logo

Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης

Τι είναι το Σύνδρομο της Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης;

Το Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης ή αλλιώς διάμεση κυστίτιδα, είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί πίεση στην ουροδόχο κύστη και μερικές φορές πυελικό πόνο. Ο πόνος κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο. Εμφανίζεται στις γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των ανδρών με αναλογία 9:1.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το Σύνδρομο της Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, όπως σκλήρυνση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Έτσι, η κύστη μπορεί να συγκρατεί πολύ μικρότερη ποσότητα ούρων, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παράλληλα, είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστεί η σεξουαλική ζωή των ασθενών, αφού υπάρχει συνεχώς ενόχληση στην περιοχή, ανάγκη για ούρηση, αλλά και πόνος κατά την διάρκεια της επαφής. Ας μην ξεχνάμε και το ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ζωή ενός ασθενή, εξαιτίας της σφοδρότητας των συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε κατάθλιψη.

Είναι άγνωστοι οι λόγοι που προκαλείται το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως θα δούμε παρακάτω.

Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του Συνδρόμου της Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης, σε σημαντικό ποσοστό έναντι των αντρών. Τα συμπτώματα στους άνδρες μπορεί να μιμούνται τη διάμεση κυστίτιδα, αλλά συχνότερα συνδέονται με φλεγμονή του προστάτη αδένα (προστατίτιδα).

Ηλικία: Τα περισσότερα άτομα με διάμεση κυστίτιδα διαγιγνώσκονται σε ηλικία 30 ετών και άνω. Στις γυναίκες συνήθως η κατάσταση χειροτερεύει μετά την εμμηνόπαυση.

Χρόνιες παθήσεις: Συνήθως τα άτομα με διάμεση κυστίτιδα, έχουν παρουσιάσει κάποια χρόνια πάθηση, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου της Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης;

Τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας, μοιάζουν πολύ με εκείνα της ουρολοίμωξης, παρόλο που εδώ δεν υπάρχει λοίμωξη. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν εάν ένα άτομο με διάμεση κυστίτιδα εμφανίσει κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό. Συνήθως τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

Η τυπική συμπτωματολογία της διάμεσης κυστίτιδας, περιέχει:

  • Συχνουρία – Νυκτουρία: Συνήθως υπάρχει πρόσκαιρη ανακούφιση μετά την ούρηση.
  • Επιτακτική ούρηση
  • Αίσθημα βάρους στην περιοχή της πυέλου
  • Μικρές ποσότητες ούρων
  • Κακή ποιότητα ύπνου
  • Χρόνιος πυελικός πόνος
  • Αίσθημα δυσφορίας & πίεσης στην ουροδόχο κύστη
  • Πόνος μεταξύ όσχεου και πρωκτού στους άνδρες
  • Πόνος μεταξύ κόλπου και πρωκτού στις γυναίκες
  • Πόνος κατά την διάρκεια του σεξ

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα ανά περιόδους.

Πως γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου της Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης;

Η διάγνωση της διάμεσης κυστίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιστορικού και καταγραφή των συμπτωμάτων
  • Πυελική εξέταση
  • Εξέταση ούρων
  • Κυστεοσκόπηση: Εισαγωγή μικροσκοπικής κάμερας στην ουροδόχο κύστη, προκειμένου να ελεγχθεί το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
  • Υδροδιάταση: Έγχυση υγρού στην ουροδόχο κύστη, προκειμένου να μετρηθεί η χωρητικότητα της κύστης.
  • Βιοψία: Αφαίρεση δείγματος ιστού από την ουροδόχο κύστη, ώστε να εξεταστεί για αλλοιώσεις.

Ο Ανδρολόγος – Ουρολόγος Αλέξανδρος Λέκας είχε καταλάβει την πρώτη θέση σε εξετάσεις της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ είναι μέλος του κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology (FEBU). Παράλληλα, είναι μέλος της Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourological Society), του Τμήματος Ογκολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας, του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας & Γυναικολογικής Ουρολογίας, καθώς και του Τμήματος Ανδρολογίας της Ελλ. Ουρολογικής Εταιρείας.

Μέχρι σήμερα, το ερευνητικό του έργο έχει επιβραβευτεί με 17 ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια, 14 σε πανευρωπαϊκά, 24 ανακοινώσεις σε μεσογειακά συνέδρια καθώς και σε συνέδρια για την έρευνα στην Ουρολογία, 40 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια καθώς επίσης και με 5 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει λάβει μέρος ως ομιλητής για ουρολογικά ζητήματα σε πληθώρα επιστημονικών εκδηλώσεων.

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος έχει βραβευτεί για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο με το 1ο βραβείο για νέους ερευνητές στην Ουρολογία, με 2ο και 3ο βραβείο σε Πανελλήνια Ουρολογικά Συνέδρια, με 3ο βραβείο σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο καθώς και με έπαινο για πρωτότυπη ερευνητική εργασία σε Πανευρωπαικό Συνέδριο.