Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Στυτική Δυσλειτουργία στα 20
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ερευνητικές μελέτες ποικίλλουν, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάπου μεταξύ 1% και 14% των ανδρών κάτω των 40 ετών εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία. Η κατάσταση γίνεται πιο συχνή με την ηλικία, με περίπου 52% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών να αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Αν και πιο σπάνια, η στυτική δυσλειτουργία στα 20 είναι υπαρκτό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης.
Λόγοι για τους οποίους οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία στα 20
Μια στύση απαιτεί μια συντονισμένη δράση μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων, των μυών και των ορμονών. Μια βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.
Εάν κάποιος είναι στην ηλικία των 20, οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες
Τα ψυχολογικά ζητήματα είναι η πιο κοινή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας σε νεαρή ηλικία. Η ΣΔ μπορεί να είναι σύμπτωμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
2. Φάρμακα
Η ΣΔ και η μειωμένη σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι παρενέργειες πολλών φαρμάκων. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τη στύση σε αυτήν την ηλικία είναι τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά της τριχόπτωσης
3. Αγγειακές παθήσεις
Η υγιής ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την επίτευξη στύσης. Οι αγγειακές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.
4. Νευρολογικές παθήσεις
Η στύση βασίζεται σε νευρικά σήματα από τον εγκέφαλό. Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορεί να μπλοκάρουν αυτά τα σήματα, όπως:
- Η σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.
- Μία εγκεφαλική βλάβη.
5. Δομικά προβλήματα
Τα προβλήματα με τη δομή του πέους και των γύρω ιστών μπορεί επίσης να επηρεάσουν την στύση. Ένα δομικό ζήτημα μπορεί να οφείλεται σε:
- Χειρουργική επέμβαση στην πύελο για παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
- Τραυματισμός του πέους, της ουροδόχου κύστης ή της πυέλου.
Ορισμένες παθήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δομή – και τη λειτουργία – του πέους:
- Υποσπαδίας: Μια κατάσταση που υπάρχει κατά τη γέννηση κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας δεν βρίσκεται στο άκρο του πέους.
- Νόσος Peyronie: Κύρτωμα του πέους που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.
6. Ενδοκρινικές διαταραχές
Η πιο κοινή ορμόνη που συνδέεται με την ΣΔ είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι και υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά με την ηλικία.
7. Παράγοντες του τρόπου ζωής
Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ περιλαμβάνουν:
- Η κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή
- Η χρήση ουσιών
- Η σωματική αδράνεια
- Το κάπνισμα
Αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας στα 20
Για τους νεότερους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, συνιστάται να συνταγογραφηθεί μια ημερήσια χαμηλή δόση φαρμάκου από το στόμα. Οι χαμηλές δόσεις των φαρμάκων δεν θα δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Επιτρέπουν όμως περισσότερο αυθορμητισμό και ισχυρότερες στύσεις όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Εάν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, ο γιατρός θα προτείνει άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αναστολείς φωσφοδιεστεράσης. Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Ουσιαστικά σκοπός του είναι να χαλαρώσουν τις μυϊκές ίνες στα αγγεία του πέους και έτσι να αυξηθεί η ροή του αίματος.
- Ενδοπεϊκές ενέσεις με αγγειοδιασταλτικές ουσίες. Σε περιπτώσεις που οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης δεν έχουν αποτέλεσμα, προτείνονται ενδοπεϊκές ενέσεις με αγγειοδιασταλτικές ουσίες, δηλαδή ενδοσηραγγώδεις (μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους) ενέσεις.
- Θεραπεία με κρουστικά κύματα: Σε αντίθεση με άλλες τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για την στυτική δυσλειτουργία, οι οποίες είναι όλες παρηγορητικής φύσης, τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (Low Intensity Shockwave Therapy, LiST) είναι μοναδική στο ότι στοχεύει στην αποκατάσταση του στυτικού μηχανισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η φυσική ή αυθόρμητη στύση.
Ο Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος αποτελεί πολυβραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας κι άλλων συλλόγων. Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία, παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.
2. Ποια είναι η πιο κοινή αιτία πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας στα 20;
Υπάρχουν πολλές αιτίες της ΣΔ. Η πιο κοινή αιτία είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες.
3. Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου;
Ναι, συχνότερα των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για την τριχόπτωση.
4. Ποιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αγγειακών, νευρολογικών παθήσεων ή δομικών προβλημάτων του πέους.
5. Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας;
Για τους νεότερους που αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία, συνιστάται να χορηγηθεί μια ημερήσια χαμηλή δόση φαρμάκου από το στόμα. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα ο γιατρός θα συστήσει άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η μέθοδος με κρουστικά κύματα.