Lekas logo

Νυκτουρία

Τι είναι η νυκτουρία;

Η νυκτουρία είναι η ανάγκη για αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας μια η περισσότερες φορές για να ουρήσει κάποιος. Συνδέεται με μειωμένη ποιότητα βραδινού ύπνου, ενεργητικότητα και ικανότητα συγκέντρωσης, κόπωση, χαμηλή ψυχολογική διάθεση και προκαλεί μέχρι και απώλεια μνήμης.

Η εμφάνιση της νυκτουρίας με δύο η περισσότερα επεισόδια ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρατηρείται σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια της νυκτουρίας;

Τα αίτια της νυκτουρίας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ουρολογικά και μη ουρολογικά, καθώς η νυκτουρία έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία:

Ουρολογικά αίτια:

Μη ουρολογικά αίτια:

 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Άποιος διαβήτης
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ψυχογενής πολυδιψία
 • Αποφρακτική υπνική άπνοια
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Λήψη διουρητικών φαρμάκων

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διαγνωστική διαδικασία για την νυκτουρία ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα:

Εξέταση για δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού: Αναζήτηση συνθηκών όπως είναι το υποκυστικό κώλυμα, η έντονη δρατηριότητα της κύστης και το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους.

Χρησιμοποίηση ειδικού ερωτηματολογίου για την ακριβή αναγνώριση των συμπτωμάτων και απαραίτητη καταγραφή στο ημερολόγιο ούρησης.

Αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και των φαρμακευτικών αγωγών: Έλεγχος για παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α. που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της νυκτουρίας.

Αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς σε συστηματικές παθήσεις ή διαταραχές ύπνου.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νυκτουρία;

Η θεραπεία της νυκτουρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, τα διαθέσιμα φάρμακα αλλά και οι προτιμήσεις του ασθενούς.

Όταν η νυκτουρία οφείλεται σε ουρολογική αιτία, η αντιμετώπιση γίνεται μέσω της θεραπείας της υποκείμενης πάθησης, όπως η διουρηθρική προστατεκτομή σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Οι φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τους a-blockers και τα αντιχολινεργικά για υποκυστική απόφραξη και υπερδραστήρια κύστη. Επίσης η θεραπεία με δεσμοπρεσσίνη έχει δείξει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νυκτουρίας.

Μερικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής με νυκτουρία

Κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας:

 • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών αργά το απόγευμα και ιδιαιτέρως το βράδυ για να μην έχετε την ανάγκη να σηκωθείτε την νύχτα για να ουρήσετε.
 • Υγρά όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων και να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη οπότε όσο μπορείτε να τα μειώσετε.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα αργά το βραδύ, τη σοκολάτα και τα πικάντικα τρόφιμα.
 • Αν καπνίζετε προσπαθήστε το βράδυ να το αποφύγετε καθώς η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.
 • Επισκεφτείτε την τουαλέτα για πλήρη κένωση της κύστεως πριν τον ύπνο.

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος αποτελεί πολυβραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας κι άλλων συλλόγων. Εάν υποπτεύεστε πιθανή λοίμωξη, παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Τα αίτια της νυκτουρίας χωρίζονται σε ουρολογικά και μη ουρολογικά.

Ουρολογικά αίτια: Κυστίτιδα, Λιθίαση κύστεως, στένωμα ουρήθρας, καρκίνος του προστάτη, υπερδραστήρια κύστη, καρκίνος ουροδόχου κύστης, καλοήθης υπερπλασία προστάτη.

 

Μη ουρολογικά αίτια: Νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, άποιος διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, ψυχογενής πολυδιψία, αποφρακτική υπνική άπνοια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λήψη διουρητικών φαρμάκων.

Η διαγνωστική διαδικασία για την νυκτουρία ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα: Εξέταση για δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού, αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και των φαρμακευτικών αγωγών και χρήση ειδικού ερωτηματολογίου για την αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία της νυκτουρίας δεν είναι μια και εξαρτάται από το αίτιο που την έχει προκαλέσει.