Lekas logo

Αιμοσφαιρίνη στα ούρα

Η αιμοσφαιρίνη στα ούρα, ή αλλιώς αιμοσφαιρινουρία, αποτελεί ένα μη φυσιολογικό εύρημα, βέβαια είναι ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο και η παρουσία του μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα αιτιών.

Τι είναι η αιμοσφαιρίνη;

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος και επιστρέφει το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες. Ο σίδηρος που περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη δίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάρκεια ζωής περίπου 4 μήνες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, παγιδεύονται και αποσυναρμολογούνται στον σπλήνα, στο μυελό των οστών και στο ήπαρ.

Εάν, ωστόσο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια αιμολύονται (διασπώνται) μέσα στο αγγειακό σύστημα, τα συστατικά απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η ελεύθερη αιμοσφαιρίνη δεσμεύεται από την απτοσφαιρίνη (άλλη πρωτεΐνη) και υποβάλλεται σε επανεπεξεργασία. Αν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα αυξηθεί πάνω από την ικανότητα της απτοσφαιρίνης να την ανακτήσει, η αιμοσφαιρίνη αρχίζει να εμφανίζεται στα ούρα. Η αιμοσφαιρινουρία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως στους άνδρες ενώ ορισμένες φορές παρατηρείται και σε εγκύους.

Αιτίες εμφάνισης αιμοσφαιρίνης στα ούρα:

Όπως προαναφέρθηκε, η αιμοσφαιρίνη στα ούρα δεν είναι αναμενόμενο εύρημα σε μια φυσιολογική εξέταση ούρων. Ωστόσο, η αιμοσφαιρίνη μπορεί να εμφανιστεί λόγω ορισμένων καταστάσεων, όπως:

 • Νεφρικά προβλήματα, όπως οξεία νεφρίτιδα ή πυελονεφρίτιδα.
 • Σοβαρά εγκαύματα.
 • Καρκίνο νεφρού.
 • Ως αντίδραση μετάγγισης.
 • Φυματίωση του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο.

Επιπλέον, η παρουσία αιμοσφαιρίνης στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό κρύο ή παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία, έναν σπάνιο τύπο αιμολυτικής αναιμίας στην οποία υπάρχει αλλοίωση στη μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα την καταστροφή της και την εμφάνιση αιμοσφαιρινουρίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμοσφαιρινουρίας;

H παρουσία αιμοσφαιρίνης στα ούρα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και, ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μετά από ανάλυση ούρων. Ορισμένες φορές, σε υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αιμοσφαιρίνης, μπορεί να παρατηρηθεί αποχρωματισμός των ούρων.

Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από:

 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Πονοκέφαλο
 • Αρρυθμία.
 • Πόνο στο στήθος.
 • Κοιλιακό άλγος.
 • Εμφάνιση μωλώπων χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
 • Θρόμβους αίματος.
Ποια είναι η θεραπεία της αιμοσφαιρίνης στα ούρα;

Η επιλογή της εκάστοτε θεραπείας μεταβάλλεται ανάλογα με την αιτία εμφάνισης αιμοσφαινουρίας. Εντούτοις ένας εξειδικευμένος ουρολόγος – ανδρολόγος θα αναλάβει, μέσω εξατομικευμένης διάγνωσης, να εφαρμόσει μία στοχευμένη θεραπευτική μέθοδο.

Η διάγνωση για την εμφάνιση αιμοσφαιρίνης στα ούρα γίνεται μέσω μικροσκόπησης ιζήματος φυγοκεντρημένων ούρων. Τα ούρα αφού φυγοκεντρηθούν, τοποθετούνται σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα και μικροσκοπούνται, κατά προτίμηση, σε μικροσκόπιο αντίθετης φάσης. Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο ίζημα των ούρων αποδεικνύει την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στα ούρα. Σε περιπτώσεις με αλκαλικό pH και χαμηλό βάρος τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενδέχεται να σπάσουν, οπότε υπάρχει αιμοσφαιρίνη στα ούρα χωρίς ερυθρά αιμοσφαίρια στο ίζημα.

Τι διαφορές έχει η αιμοσφαιρινουρία από την αιματουρία;

Η αιματουρία και η αιμοσφαινουρία διαφέρουν ως προς το μέρος του αίματος που συγκεντρώνεται στα ούρα και φυσικά στις αιτίες που τις προκαλούν. Στην αιμοσφαιρινουρία εμφανίζεται μόνο αιμοσφαιρίνη στα ούρα, για αυτό και πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτη, χωρίς πάντα την παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αντίθετα στην αιματουρία εμφανίζεται η πλήρης σύσταση του αίματος στα ούρα και συνήθως είναι εύκολα διακριτή μέσω αποχρωματισμού των ούρων. Επομένως, ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις που προορίζονται για την ανάλυση ή την εμφάνιση αιματουρίας, μπορεί να μην εμφανίσουν αιμοσφαιρίνη στα ούρα.

Σε κάθε ένδειξη αιμοσφαιρινουρίας, η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο είναι απαραίτητη. Επικοινωνήστε με τον Εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Αλέξανδρο Λέκα για άμεση αντιμετώπιση πάσης φύσεως παθήσεων του ουροποιητικού.

καλέστε στο 2112203710 για το ραντεβού σας
καλέστε στο 2112203710 για το ραντεβού σας