Lekas logo

Υπάρχει τελικά εθισμός στο σεξ;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με το ερώτημα για το αν πράγματι υπάρχει εθισμός στο σεξ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι εμμονική σκέψη της σεξουαλικής επαφής είναι υπαρκτή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος εθισμός.

Τι γνωρίζουμε για τον εθισμό στο σεξ;

Η σεξουαλική πράξη έχει μεγάλο αντίκτυπο, τόσο σωματικό όσο και συναισθηματικό για τον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια του σεξ, εκκρίνεται ένας σημαντικός αριθμός ορμονών, χάρη στις οποίες κατακλυζόμαστε από  ευχάριστα συναισθήματα. Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, χάρη στο οποίο μπορούν να έρθουν πιο κοντά.

Ωστόσο, όταν μετατρέπεται η οποιαδήποτε ευχαρίστηση σε εθισμό, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για το ίδιο το άτομο.

Πρώτα από όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι ο εθισμός στο σεξ δεν πρέπει να συγχέεται με σεξουαλικές διαταραχές/ παραφιλίες. Πράγματι, η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά δεν επηρεάζει – τουλάχιστον άμεσα- άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι  η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν αποτελεί ένδειξη εθισμού στο σεξ. Το σεξ είναι μια υγιής ανθρώπινη δραστηριότητα και το να το απολαμβάνεις είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ο εθισμός στο σεξ από την άλλη μεριά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την ποιότητα ζωής του καθώς και την ασφάλειά του. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να αναφερθούμε σε στατιστικά στοιχεία, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συχνά δεν διαγιγνώσκεται.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει κάποιος με εθισμό στο σεξ;

Συνήθως ένας σεξομανής έχει χρόνιες σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις. Για να τις φέρει εις πέρας, συνήθως αναζητά πολλούς ερωτικούς συντρόφους, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων.

Ένα χαρακτηριστικό που υιοθετούν οι περισσότεροι άνθρωποι με εθισμό στο σεξ, είναι η μυστικοπάθεια. Έτσι, είναι σε θέση να αποκρύπτουν την αλήθεια ακόμα και από τα πιο κοντινά τους πρόσωπα, όπως από τους συζύγους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, συνήθως αυτού του είδους οι καταστάσεις, σταδιακά αποκόβουν τους εξαρτημένους από τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους και κατακλύζουν το μυαλό τους εμμονικά. Στο σημείο αυτό, αρχίζουν να εμφανίζονται στον περίγυρο και τα συμπτώματα του εθισμού. Συχνά τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολία στο να αφοσιωθούν στην εργασία τους και να γίνουν παραγωγικά. Αδυνατούν να αντισταθούν στην παρόρμησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους όσο και κάθε τομέα της ζωής τους ευρύτερα. Ένα διαζύγιο, μια απόλυση, μια ασθένεια, μια σύλληψη, παρόλο που μπορεί να τους κλονίσουν συναισθηματικά, δεν είναι ικανά από μόνα τους τις περισσότερες φορές να σταματήσουν τον εθισμό ενός εξαρτημένου.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι η σεξουαλική επαφή που τόσο επιθυμούν, θα τους προκαλούσε ευτυχία, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Τα άτομα με εθισμό στο σεξ, μετά την σεξουαλική πράξη βιώνουν μετάνοια, ενοχή, αποστροφή και ντροπή. Το σεξ για τα άτομα αυτά,  δεν είναι ένα μέσο αγάπης ή επικοινωνίας αλλά πολύ περισσότερο, ένας εξαναγκασμός. Στο ίδιο μήκος κύματος, συχνά, παρακολουθούν μανιωδώς και πορνογραφικό υλικό. Καθώς όμως ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να τους προσφέρει ευτυχία, ο εξαρτημένος επιδίδεται ακόμα περισσότερο στον εθισμό του, προκειμένου να πάρει ικανοποίηση. Η ικανοποίηση αυτή όμως τελικά δεν επέρχεται ποτέ.

Ορισμένοι ασθενείς, είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι η εμμονή τους αυτή, θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Για τον λόγο αυτό, προσπαθούν να την καταπνίξουν. Ωστόσο, συχνά οι εθισμένοι βιώνουν συμπτώματα απόσυρσης, όπως έντονο σωματικό πόνο. Για τον λόγο αυτό, καταφεύγουν και πάλι γρήγορα πίσω στην εμμονή τους.