Lekas logo

Γρίπη: Πως επηρεάζει το σπέρμα;

Πως επηρεάζει η γρίπη το σπέρμα;

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρή λοίμωξη και είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, παχύσαρκα άτομα ή άτομα με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλό πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, ιδρώτα, ξηρό και επίμονο βήχα, ρινική συμφόρηση και μυϊκούς πόνους. Αν και η γρίπη συνήθως περνάει από μόνη της, σε ορισμένα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα, πνευμονία, άσθμα καθώς και σε καρδιακά προβλήματα.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από την γρίπη και να την αντιμετωπίσετε;

Ο ιός της γρίπης είναι μεταδοτικός και τις περισσότερες φορές το εμβόλιο γρίπης αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα εκτός από κάποιους που έχουν αλλεργία. Άλλοι τρόποι για την πρόληψη της γρίπης, είναι το καλό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και το κάλυμμα της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Επιπρόσθετα, η γρίπη απαιτεί ανάπαυση στο κρεβάτι και αυξημένη πρόσληψη υγρών. Σε σοβαρές περιπτώσεις γρίπης είναι αναγκαία φάρμακα κατά του ιού για την προληπτική αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών. Τα φάρμακα αυτά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Παραλήρημα

Πολλές φορές οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν παυσίπονα για τη μείωση της έντασης των πόνων.

Πως η γρίπη επηρεάζει την αντρική γονιμότητα;

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και της στειρότητας όπως φάνηκε μέσα από τις μελέτες ζωικών μοντέλων.

Ευρήματα σχετικά με την επίδρασης της γρίπης στο σπέρμα έδειξαν ότι:

  • Η γρίπη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και την ακεραιότητα του DNA
  • Ο υψηλός πυρετός που συνήθως συνοδεύει τη γρίπη μπορεί να επηρεάσει τη δομή της χρωματίνης της οποίας το υλικό της συνίσταται από DNA, μαζί με ιστόνη καθώς και από μη ιστονικές πρωτεΐνες, και να οδηγήσει στην παραγωγή μη φυσιολογικού σπέρματος
  • Εργαστηριακές δοκιμές σε ζωικά μοντέλα ενισχύουν την πιθανότητα μειωμένης ποιότητας σπέρματος και στειρότητας εξαιτίας της χρωμοσωμικής αλλοίωσης του σπέρματος η οποία προκαλείτε από μια διαταραχή ή μετάλλαξη του DNA του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στο σπέρμα.

Ωστόσο, η κατανόηση των επιπτώσεων της γρίπης στον άνθρωπο με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω επιστημονική έρευνα

Τι αποτελέσματα έχει η θεραπεία της γρίπης στην ανδρική υπογονιμότητα;

Τα αντιικά φάρμακα και η θεραπεία δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα ή την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, η αυξημένη κατάποση ακεταμινοφαίνης και παρακεταμόλης που συνταγογραφείται για τις αναλγητικές τους ιδιότητες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σεξουαλική υγεία του άντρα:

  • Κλινικές δοκιμές παρέχουν στοιχεία σχετικά με την πρόσληψη μεγάλων δόσεων του φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και επηρεάζουν την ποιότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Συνήθως, αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης και μπορεί να παράγουν οξειδωτικό στρες, προκαλώντας τον θάνατο των σπερματοζωαρίων.
  • Τα παυσίπονα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κινητικότητα του σπέρματος και στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του σπέρματος
  • Τα παυσίπονα μειώνουν επίσης τη σύνθεση της προσταγλανδίνης. Αν και η αναστολή της προσταγλανδίνης μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα στοιχεία από τις έρευνες δείχνουν την αρνητική επίδρασή της στην κινητικότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το θέμα απαιτεί παραπάνω έρευνα.

Αν και η γρίπη δε μπορεί πάντα να επηρεάσει την ανδρική σεξουαλική υγεία, η σοβαρότητα της ασθένειας μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, τα αναλγητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα για να μην επηρεάσουν αρνητικά.

Οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε ή διαταραχή, κλείστε ραντεβού με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Αλέξανδρο Λέκα.