Lekas logo

Στύση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η στύση;

Η στύση είναι ένα απολύτως φυσιολογικό αγγειακό φαινόμενο που παρουσιάζεται στον άνδρα και έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση και διόγκωση του πέους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εισροής αίματος στο πέος, έπειτα από εγκεφαλική διέγερση, σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα. Η στύση υποχωρεί μετά την εκσπερμάτιση, ωστόσο μπορεί να υποχωρήσει και χωρίς αυτή.

Στύση: Ποια είναι η ανατομία πέους;

Για να κατανοηθεί καλύτερα η στύση, θα πρέπει πρωτίστως να κατανοηθεί η ανατομία του πέους. Αναλυτικότερα, το πέος αποτελείται από:

 • Δύο θαλάμους που ονομάζονται σηραγγώδη σώματα. Εκτείνονται σε όλο το μήκος του πέους και περιέχουν έναν λαβύρινθο από αιμοφόρα αγγεία σε σχήμα σφουγγαριού.
 • Την ουρήθρα, δηλαδή τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα. Εκτείνεται κατά μήκος της κάτω πλευράς των σηραγγωδών σωμάτων.
 • Τον στυτικό ιστό, δύο κύριες αρτηρίες και αρκετές φλέβες και νεύρα.
 • Τον άξονα, το μεγαλύτερο και κύριο μέρος του πέους.
 • Την κεφαλή (βάλανο), που βρίσκεται στο τέλος του άξονα, από το άνοιγμα της οποίας εξέρχονται το σπέρμα και τα σπέρμα.

Πώς συντελείται η στύση;

Η στύση είναι απόρροια μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης ψυχολογικών, νευρολογικών, αγγειακών και ενδοκρινών παραγόντων. Ξεκινά με την αισθητηριακή και την νοητική διέγερση του εγκεφάλου. Στη συνέχεια ο εγκέφαλός στέλνει μηνύματα στο πέος μέσω του νευρικού δικτύου.

Ουσιαστικά, αυτά τα μηνύματα λένε στους μύες των σηραγγωδών σωμάτων (περιέχουν ένα υλικό που μοιάζει με σφουγγάρι) να χαλαρώσουν, επιτρέποντας στο αίμα να εισρεύσει και να γεμίσει τους ανοιχτούς χώρους. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία των σηραγγωδών σωμάτων χαλαρώσουν και ανοίξουν, το αίμα εισέρχεται ταχύτατα. Στη συνέχεια, παγιδεύεται υπό υψηλή πίεση από μια σειρά βαλβίδων, δημιουργώντας τη στύση.

Ο ινώδης χιτώνας που περιβάλλει τους όρχεις, βοηθά στην παγίδευση του αίματος στα σηραγγώδη σώματα, ώστε να διατηρηθεί η στύση και να παραμείνει για περισσότερη ώρα σκληρό το πέος.

Η στύση αντιστρέφεται όταν οι μύες στο πέος συστέλλονται, σταματώντας τη ροή του αίματος. Η πίεση μειώνεται και οι βαλβίδες ανοίγουν, αφήνοντας το αίμα να ρέει προς τα έξω. Το πέος χάνει τη στύση του και περιέχεται σε χάλαση.

Στύση: Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν;

Ίσως το πιο γνωστό από τα προβλήματα που συνδέονται με τη στύση είναι η στυτική δυσλειτουργία. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης της στύσης. Περιστασιακά μπορεί να συμβεί στον καθένα και δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας. Αν ωστόσο, παρουσιάζεται για αρκετό διάστημα, τότε ο άνδρας θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Εκτός από το προφανές πρόβλημα, η στυτική δυσλειτουργία ενδέχεται να είναι σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή σύμπτωμα καρδιακής δυσλειτουργίας.

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν και με την εκσπερμάτιση, η οποία άλλωστε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να προηγηθεί στύση. Οι διαταραχές εκσπερμάτισης δύνανται να αντιμετωπιστούν από κάποιο έμπειρο Ανδρολόγο και διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:

 • Πρόωρη εκσπερμάτιση
 • Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
 • Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
 • Αδυναμία εκσπερμάτισης.

Επιπλέον παθήσεις, όπως για παράδειγμα η φίμωση, η νόσος Peyronie, ο βραχύς χαλινός, δυσκολεύουν τη στύση και πρέπει επίσης να αναζητήσει θεραπεία ο άνδρας.

Υπάρχει τρόπος να διατηρήσει κάποιος τη στύση;

Η στύση είναι μια καθαρά «προσωπική» υπόθεση και εξαρτάται από πολλούς υποκειμενικούς παράγοντες. Υπο αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο διατήρησης της στύσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που φαίνεται να τη βοηθούν:

 • Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η σωστή διατροφή
 • Η σωστή διαχείριση της πίεσης και της χοληστερόλης (τα φάρμακα χορηγούνται σε αυτές τις περιπτώσεις δυσχεραίνουν τη στύση)
 • Συχνή άσκηση
 • Αποφυγή άγχους, ναρκωτικών και καπνίσματος.

Επικοινωνήστε με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τη στύση. Στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του μπορεί να διενεργηθεί ένας πλήρης έλεγχος και να συζητηθούν τα πάντα με απόλυτη σοβαρότητα και εχεμύθεια. Η πολυετής εμπειρία σε ανδρολογικά ζητήματα και διαρκής του ενημέρωση επ’ αυτών τον καθιστούν αρμόδιο.