Lekas logo

Σεξουαλική υγεία αρσενικών καρδιακών ασθενών

Οι ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι συχνές στα άτομα που ζουν με καρδιακές παθήσεις ή αναρρώνουν από κάποιο καρδιακό συμβάν.

Η σεξουαλικότητα αποδεικνύει την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας. Επομένως, η συνέχιση μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συντρόφους τους.

Πότε είναι ο ασθενής ξανά σεξουαλικά ενεργός μετά από καρδιακή προσβολή;

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να καταλάβουν πως δεν τους απαγορεύει κανείς να είναι ενεργοί σεξουαλικά μετά από κάποιο καρδιακό περιστατικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς τους να απέχουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μόλις επανέλθουν πλήρως και δεν διατρέχουν πια κάποιον κίνδυνο θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

Φυσικά, ο  κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάποιος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ανάρρωσης.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και πόσο σοβαρή ήταν η πάθηση και ποια θεραπευτική μέθοδο ακολουθεί ο ασθενής.

Αφού η πάθηση αντιμετωπιστεί σωστά, ο κίνδυνος εμφάνισης άλλης καρδιακής προσβολής είναι πολύ χαμηλός και μειώνεται ακόμα περισσότερο με την καθημερινή άσκηση, τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή που ακολουθεί ο ασθενής.

Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προκειμένου να μην παρουσιαστούν ξανά δυσάρεστα συμπτώματα.

Πώς μπορεί να επανέλθει μία υγιής σεξουαλική σχέση μετά από καρδιακό περιστατικό;

Πολλοί άνθρωποι είναι φυσιολογικό να ανησυχούν για τη σεξουαλική δραστηριότητα τους μετά από καρδιακή προσβολή ή όταν ζουν με καρδιακές παθήσεις ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα και στην πραγματικότητα απαιτεί λιγότερη άσκηση από πολλές άλλες δραστηριότητες.

Προκειμένου να απολαμβάνετε μία υγιή σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς φόβο και ανησυχία προτείνεται από τους ειδικούς:

  • Να προγραμματίζετε την ερωτική επαφή σε μία ώρα της ημέρας που θα νιώθετε ότι έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας.
  • Αποφύγετε το σεξ μετά από ένα μεγάλο γεύμα για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να χωνέψει και να χαλαρώσει.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και ελαττώστε το κάπνισμα, καθώς και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.
  • Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας να απομακρύνετε αισθήματα άγχους ή πίεσης.

Εάν αντιλαμβάνεστε πως κατά τη διάρκεια του σεξ αισθάνεστε την οποιαδήποτε πίεση στο στήθος ή δύσπνοια μην αμελείτε τα συμπτώματα και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας προκειμένου να τον ενημερώσετε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Πώς αντιμετωπίζεται η σεξουαλική δυσλειτουργία σε καρδιακούς ασθενείς;

Για αρχή είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ σεξουαλικής δυσλειτουργίας και στυτικής δυσλειτουργίας. Πολλοί άνδρες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά και πολλές φορές πελαγώνουν στην υπόνοια ότι μπορεί να μείνουν σεξουαλικά ανήμποροι μετά από κάποιο καρδιακό περιστατικό.

Στην περίπτωση των καρδιακών νοσημάτων οι περισσότεροι άνδρες έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την σεξουαλική δυσλειτουργία.

Με τη σύγχρονη ιατρική τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα δεν χρειάζεται να βγάζετε αυτόματα τα δικά σας συμπεράσματα και να απομονώνεστε. Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό πρώτα για την υγεία σας και μετέπειτα δεν βοηθάει θετικά ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα υπάρχουν φάρμακα και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Μη ντρέπεστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αυτά τα θέματα. Να θυμάστε πως αυτή είναι η δουλειά του και ο σκοπός του είναι να συμβάλλει με τις γνώσεις του ώστε να σας οδηγήσει ξανά σε μια όμορφη καθημερινότητα.

Ο Ουρολόγος Ανδρολόγος, Αλέξανδρος Λέκας διαθέτει πολυετή εμπειρία και είναι εξειδικευμένος στον τομέα αυτό. Επικοινωνήστε μαζί του και θα σας βοηθήσει να λύσετε οριστικά τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.