Lekas logo

Πόσα πράγματα γνωρίζεις για το σπέρμα σου;


Όπως όλοι γνωρίζουμε, το σπέρμα είναι το ανδρικό αναπαραγωγικό κύτταρο. Ωστόσο πόσα πράγματα γνωρίζουμε στ’ αλήθεια για το σπέρμα;

 Τι είναι το σπέρμα;

Πρόκειται για ένα ιξώδες υγρό που περιέχει σπερματοζωάρια. Ωστόσο, μόνο το 3-5% του σπέρματος έχει σπερματοζωάρια. Η υπόλοιπη σύσταση αποτελείται από ένα μείγμα από περισσότερες από 200 πρωτεΐνες, ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, σάκχαρα, μέταλλα και πολλά θρεπτικά συστατικά. Το παραπάνω μείγμα είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των σπερματοζωαρίων.

Το σπέρμα παράγεται από τα σπερματικά κυστίδια και τους αδένες του προστάτη, και ένα μικρό ποσοστό από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα.

Το όσχεο, δηλαδή το μέρος στο οποίο φυλάσσονται οι όρχεις, έχει χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με τον υπόλοιπο οργανισμό. Η ιδανική θερμοκρασία για υγιή σπερματοζωάρια, κυμαίνεται μεταξύ 32,5-35°C. Μάλιστα, ο λόγος που αυτή η περιοχή είναι τόσο ευαίσθητη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν καλύπτεται με λίπος, όπως στα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας.

 

Μπορεί ένας άνδρας να παράγει σπέρμα καθόλη την διάρκεια της ζωής του;

Ναι, το αντρικό σώμα μπορεί να παράγει σπέρμα όσο είναι ζωντανό. Μάλιστα οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθημερινά. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση η ποιότητα δεν παραμένει η ίδια. Με την πάροδο της ηλικίας, τόσο η ποιότητα όσο και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μειώνονται. Σημείο καμπής θεωρείται η ηλικία των 50 ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με ισλανδική μελέτη, η ποιότητα του σπέρματος στους ηλικιωμένους άνδρες, είναι τόσο χαμηλή που έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν γενετικές μεταλλάξεις στα παιδιά τους, έναντι των γυναικών.

Μπορεί να μείνει μια γυναίκα έγκυος με τα προσπερματικά υγρά;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτήν την ερώτηση. Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη με τα προσπερματικά υγρά.

Βεβαίως, πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την κανονική εκσπερμάτιση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προστατικές εκκρίσεις.

Σαφώς, μέσω των προσπερματικών εκκρίσεων, μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά νοσήματα.

Πόσο σπερματοζωάρια παράγουν οι άνδρες;

Μια εκσπερμάτιση περιέχει περίπου 100 με 200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Ένας άνδρας μπορεί να παράγει την ημέρα μέχρι και 150 εκατομμύρια σπερματοζωάρια, το οποίο σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο παράγει 1500 σπερματοζωάρια. Αν βάζαμε σε μια σειρά τα σπερματοζωάρια από μια εκσπερμάτιση, το ένα πίσω από το άλλο, θα φτιάχναμε μια γραμμή μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια ζωής ενός άνδρα, παράγεται περίπου 7,5 λίτρα σπέρματος.

 

Πόσο είναι το μέγεθος των σπερματοζωαρίων;

Τα σπερματοζωάρια είναι από τα μικρότερα κύτταρα που διαθέτουμε στον οργανισμό μας. Το μήκος του εκάστοτε σπερματοζωαρίου είναι 0,05 χιλιοστά. Σε αντίθεση με τα σπερατοζωάρια, το ωάριο είναι τόσο μεγάλο κύτταρο που μπορεί σχεδόν να φανεί ακόμα και με γυμνό μάτι.

 

Ποια η διάρκεια ζωής ενός σπερματοζωαρίου;

Αρχικά να πούμε ότι από την στιγμή που το κύτταρο θα διαμορφωθεί σε κανονικό, ώριμο σπερματοζωάριο, θα χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 65 – 74 ημερών. Από εκεί και πέρα, μόλις εκσπερματώσει ο άνδρας, ο χρόνος ζωής του σπερματοζωαρίου εξαρτάται από το μέρος που θα καταλήξει. Στο γυναικείο σώμα, μπορεί να επιβιώσει μέχρι και πέντε ημέρες. Σε αντίθεση με το σπερματοζωάριο, το γυναικείο ωάριο, μπορεί να ζήσει μόλις ένα 24ωρο.

 

Από τι εξαρτάται η υγεία του σπέρματος;

Η υγεία του σπέρματος εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων αλλά και τον τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη γυμναστικής και η ανθυγιεινή διατροφή, μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα του σπέρματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπερκατανάλωση ποτού και καφεΐνης, ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητά του, όπως αντίστοιχα και τα στενά ρούχα και εσώρουχα. Τέλος, η έκθεση σε ορισμένα χημικά, όπως ο μόλυβδος, ενδέχεται να καταστρέψουν το σπέρμα.

 

Γίνεται κάποια άτομα να έχουν αλλεργία στο σπέρμα;

Ναι γίνεται, αν και το ποσοστό είναι αρκετά μικρότερο από 1 %. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργία στο σπέρμα είναι ο κνησμός, το οίδημα και η ερυθρότητα στις περιοχές που ακούμπησε το σπέρμα.

 

Μπορεί ένας άνδρας να καταψύξει τα σπερματοζωάριά του;

Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες χρειάζεται να αφαιρεθούν οι όρχεις. Έτσι, μετά από μια τέτοιου είδους επέμβαση, ο άνδρας δεν θα μπορεί πλέον να γονιμοποιήσει. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να γίνει κατάψυξη σπερματοζωαρίων. Μέσω του αυνανισμού, ο γιατρός μπορεί να λάβει ένα καλό δείγμα σπερματοζωαρίων και να το καταψύξει σε θερμοκρασία -196 °C. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να καταψυχθούν μέχρι και 5 έτη και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.