Lekas logo

Ουρολογικό χρόνιο πυελικό άλγος

Ως χρόνιο πυελικό άλγος ορίζεται ο πόνος με διάρκεια χρόνου, ο οποίος δεν θεραπεύεται με παραδοσιακές μεθόδους. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Συχνά σχετίζεται με δυσλειτουργίες του ουροποιητικού ή του αναπαραγωγικού συστήματος. Το ουρολογικό χρόνιο πυελικό άλγος εκδηλώνεται σε γυναίκες και άνδρες με χρόνιους πόνους στην ουρήθρα, τον προστάτη, τους όρχεις, του πρωκτού, της ουροδόχου κύστης κ.ά. Για να χαρακτηριστεί χρόνιος, ο πυελικός πόνος πρέπει να είναι είτε συνεχόμενος, ή επαναλαμβανόμενος για τουλάχιστον έξι μήνες. Κάποιες φορές, ο πόνος μπορεί να παρουσιάζεται κυκλικά, όπως ο πόνος της εμμήνου ρύσης.

Ο χρόνιος πόνος τον οποίο βιώνουν ασθενείς με χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί να επηρεάζει διάφορα σημεία της πυέλου και να επηρεάζει ένα ή περισσότερα όργανά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, όπως το αίσθημα κόπωσης ή η ινομυαλγία. Για το χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί  να υπάρχει πληθώρα αιτιών, παθολογικών και μη.

Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους

Το σύνδρομο χρόνου πυελικού άλγους (Chronic pelvic pain syndrome, CPPS) διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής βιώνει χρόνιο πυελικό πόνο χωρίς να υπάρχει κάποια λοίμωξη ή άλλο παθολογικό αίτιο. Ποσοστό της τάξεως του 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρει από σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο ήπιος όσο και έντονος, συνεχής ή διακοπτόμενος, οξύς ή ελαφρύς. Τα συμπτώματα με τα οποία συνδυάζεται περιλαμβάνουν:

  • Δυσουρία
  • Προβλήματα στη στύση
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Άγχος ή/και κατάθλιψη
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αιδοιοδυνία

Ως αιδιοδυνία χαρακτηρίζεται ο χρόνιος πόνος της περιοχής του αιδοίου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη παθολογική αιτία. Ο πόνος στην περιοχή του αιδοίου που έχει διαγνωσμένη αιτία δεν θεωρείται αιδοιοδυνία. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς παρατηρείται σε ποσοστό μικρότερο του 2% των νεαρών γυναικών. Ο πόνος έρχεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως πολλά χρόνια.

Συνήθη συμπτώματα αιδοιοδυνίας αποτελούν:

  • Πόνος στην περιοχή του αιδοίου κατά τη σεξουαλική επαφή ή την τοποθέτηση ταμπόν.
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα της περιοχής.
  • Πόνος στην περιοχή όταν η ασθενής βρίσκεται σε καθιστή θέση.
  • Αίσθημα καύσους στην περιοχή του αιδοίου.

Ουρολογικό χρόνιο πυελικό άλγος: Σύνδρομο προστατικού πόνου

Το σύνδρομο προστατικού πόνου διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που εμφανίζουν επεισοδιακό πόνο στον αδένα του προστάτη, ο οποίος αναπαράγεται κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης. Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το σύνδρομο προστατικού πόνου είναι η «χρόνια προστατίτιδα» και η «προστατοδυνία». Συνδυάζεται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες ή προβλήματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη παθολογική αιτία για το σύνδρομο προστατικού πόνου, η ιατρική κοινότητα συχνά τον αποδίδει σε μια λίστα πιθανών αιτιών. Αυτή περιλαμβάνει προβλήματα σε διάφορα συστήματα του σώματος, όπως το μυοσκελετικό, το νευρολογικό και το ανοσολογικό. Διάφορες δυσλειτουργίες των γύρω σημείων, όπως ο εξωστήρας ή ο κυστικός αυχένας μπορεί επίσης να προκαλούν σύνδρομο προστατικού πόνου. Η ενδοπροστατική παλινδρόμηση αποτελεί σπάνιο, αλλά πιθανό αίτιο. Τέλος, το σύνδρομο προστατικού πόνου ενδέχεται να οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες.

Το σύνδρομο προστατικού πόνου αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή χρόνιου πυελικού πόνου στους άνδρες, επηρεάζοντας περίπου το 20% των ανδρών ηλικίας 30-50 ετών.

Ουρολογικό χρόνιο πυελικό άλγος: Σύνδρομο οσχεϊκού πόνου

Το σύνδρομο οσχεϊκού πόνου περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής βιώνει ήπιο ή έντονο άλγος στους όρχεις, το οποίο διαρκεί για τουλάχιστον 3 μήνες. Σχετίζεται με δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει συγκεκριμένα παθολογικά αίτια. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο πόνος δεν είναι επιδερμικός, αλλά προέρχεται από το εσωτερικά όργανα του οσχέου. Συχνά συμπτώματά του περιλαμβάνουν την αιματουρία, την αιμοσπερμία, τον πόνο στη βουβωνική χώρα όταν ο ασθενής κινείται και το αίσθημα βάρους στο όσχεο.

Ουρολογικό χρόνιο πυελικό άλγος: Σύνδρομο κυστικού πόνου

Το σύνδρομο κυστικού πόνου ορίζεται ως ο επιμένων ή διακοπτόμενος πόνος στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, ο οποίος συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα κατά την ούρηση. Συνήθως αυτό είναι αίσθημα μη ολοκληρωμένης κένωσης της ουροδόχου κύστης ή συχνουρία. Το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να προκαλείται από συγκεκριμένες φλεγμονές, αναλόγως με τον ασθενή και το περιστατικό. Ενώ θεωρείται ότι το σύνδρομο κυστικού πόνου επηρεάζει αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως, στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 10% αυτών λαμβάνουν σαφή διάγνωση.

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος αποτελεί πολυβραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας κι άλλων συλλόγων. Η πολυετής εμπειρία του τον καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό χρόνιου πόνου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.