Lekas logo

Kακώσεις πέους

Οι κακώσεις πέους, αν και σπάνιες λόγω της ανατομίας της περιοχής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα όπως εξηγεί ο ανδρολόγος – ουρολόγος Δρ. Λέκας. Δεν πρέπει να αμελούνται ως περιστατικά, καθώς τις περισσότερες φορές αποτελούν επείγοντα ουρολογικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον τον Δρ. Λέκα, οι κακώσεις πέους δύνανται να προκύψουν

  • Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή του αυνανισμού
  • Μετά από το αθλητικούς τραυματισμούς,
  • Έπειτα από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα,
  • Από πυροβολισμούς και εγκαύματα ή οποιαδήποτε άλλη πράξη βίας και εκδίκησης.

Η πιο συχνή αλλά όχι η μοναδική από τις κακώσεις πέους, είναι το κάταγμα πέους.

Κακώσεις πέους : Είδη

Κάταγμα του πέους

Κύρια αιτία των καταγμάτων πέους είναι η σεξουαλική επαφή. Συνίστανται στην ρήξη του ινώδη χιτώνα του σηραγγώδους σώματος λόγω έντονης κάμψης και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάταγμα πέους είναι το πέος να βρίσκεται σε στύση. Αυτό διότι, όσο το πέος είναι σε χάλαση το οποιοδήποτε χτύπημα δεν επιφέρει ρήξη των σηραγγωδών αλλά μόνο υποδόριο αιμάτωμα.

Η διάγνωση είναι ως συνήθως εύκολη, με τον ίδιο τον ασθενή να αναφέρει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης, άμεση απώλεια της στύσης του και ενδεχόμενο ήχο σκισίματος («κρακ»). Οι κακώσεις πέους αυτού του είδους παρουσιάζουν αιματώματα ενώ το χρώμα και η μορφή του πέους είναι σαν αυτό της μελιτζάνας.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη σηραγγογραφία ή την μαγνητική τομογραφία καθώς μέσω αυτών επιτρέπεται στον ιατρό να εκτιμήσει την έκταση της κάκωσης πριν τη χειρουργική αποκατάσταση. Φυσικά πολύτιμες πληροφορίες δίνει και το triplex πεϊκών αρτηριών. Στην περίπτωση τώρα που ο ασθενής παρουσιάσει αιμάτωμα στο έξω στόμιο της ουρήθρας ή αδυναμία ούρησης, τότε ενδεχομένως να υπάρχει συνυπάρχουσα κάκωση ουρήθρας. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ανιούσα ουρηθρογραφία

Ο Δρ. Λέκας υπογραμμίζει πως η συντηρητική θεραπεία προτείνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον ενημερωθεί ο ασθενής, καθώς συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας. Ενδείκνυται σε απλή κάκωση του πέους χωρίς συνυπάρχουσα ρήξη του σηραγγώδους σώματος του πέους. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι αυτή της χειρουργικής αντιμετώπισης και μάλιστα αμέσως (εντός 5 ωρών) μετά το συμβάν, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο της μετέπειτα στυτικής δυσλειτουργίας.

Ακρωτηριασμός πέους

Γεγονός είναι πως στις κακώσεις πέους, ο ακρωτηριασμός  του είναι μια αρκετά σπάνια περίπτωση. Εντοπίζεται κυρίως σε ψυχικά διαταραγμένα άτομα, που μπορεί είτε να αυτοτραυματιστούν είτε να προκαλέσουν βλάβη στον σύντροφό τους. Επίσης, μπορεί να προκληθεί μετά από εκδικητικές πράξεις. Αυτονόητη δε είναι η έντονη αιμορραγία της περιοχής, εξαιτίας της ανατομίας του πέους.

Η αποκατάσταση γίνεται χειρουργικά, αφού προηγουμένως το κομμένο μόριο ξεπλυθεί με φυσιολογικό ορό, και τοποθετηθεί σε βρεγμένη γάζα, μέσα σε αποστειρωμένη σακούλα. Η σακούλα τοποθετείται σε δοχείο με πάγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δρ. Λέκας τονίζει την σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, σε εξειδικευμένο κέντρο. Μόνο έτσι δύναται να σωθεί το πέος και παράλληλα να είναι λειτουργικό και αισθητικά αποδεκτό.

Εάν έρθετε αντιμέτωποι με κακώσεις πέους, επικοινωνήστε άμεσα με τον Δρ. Λέκα προκειμένου να λάβετε την ενδεδειγμένη θεραπεία. Στα πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία του σε Αθήνα και Περιστέρι, μπορείτε να έχετε μια έγκυρη διάγνωση και μια εξιδανικευμένη αγωγή που στόχο έχει την πλήρη ίαση και αποκατάσταση του προβλήματος.