Lekas logo

Escherichia coli (Κολοβακτηρίδιο): Ένα επικίνδυνο βακτήριο για το ουροποιητικό

Τι είναι το Escherichia coli;

Το Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) ή E. coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Το ανακάλυψε ο Theodor Escherich (Γερμανός παιδίατρος και βακτηριολόγος) το 1885. Συναντάται στον οργανισμό καθώς αποτελεί μέρος της εντερικής χλωρίδας και βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στα κόπρανα. Θεωρείται η βασική αιτία για την συντριπτική πλειοψηφία των εξωνοσοκομειακών ουρολοιμώξεων αλλά και για τις μισές περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Escherichia coli: Πως δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό;

Όντας στο παχύ έντερο, το Escherichia coli, λειτουργεί βοηθητικά στην επεξεργασία των άπεπτων συστατικών, στην παραγωγή της βιταμίνης Κ, ενώ επιπλέον χρησιμεύει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Όμως κάποια στελέχη του E. coli προκαλούν αναστάτωση και προβλήματα στον οργανισμό καθώς παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται Shiga. Η συγκεκριμένη τοξίνη είναι καταστροφική για την επένδυση του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλεί διάρροια. Αυτά τα στελέχη του E. coli ονομάζονται Shiga toxin-producing E. coli (STEC).

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από E. Coli και πως;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, εφόσον έρθει σε επαφή με ένα στέλεχος του E. coli που δύναται να προκαλέσει κάποια ασθένεια. Σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι:

 • Τα πολύ μικρά ή/και νεογέννητα παιδιά
 • Οι ηλικιωμένοι
 • Άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (για παράδειγμα, άτομα με καρκίνο, διαβήτη, HIV και γυναίκες που είναι έγκυες).
 • Άτομα που ταξιδεύουν στις χώρες που το Escherichia coli είναι σε έξαρση.

Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα από το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli είναι ικανή να μολύνει τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει με παραπάνω από έναν τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

 • Κρέας, που φέρει ήδη το κολοβακτηρίδιο και δεν ήταν επαρκώς μαγειρεμένο ώστε να σκοτώσει τα βακτήρια. Όταν το κρέας υποβάλλεται σε επεξεργασία, μερικές φορές βακτήρια από τα έντερα των ζώων εισχωρούν σε αυτό. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τον κιμά γιατί προέρχεται από περισσότερα από ένα ζώα.
 • Όταν καταναλωθεί μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο δεν έχει θερμανθεί για να σκοτώσει τα βακτήρια. Συνήθως το E. coli εισέρχεται στο γάλα από τον μαστό της αγελάδας ή από τον εξοπλισμό αρμέγματος.
 • Λαχανικά και φρούτα, όταν πλυθούν με μολυσμένο από το Escherichia coli βακτήριο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν η κοπριά από κοντινά ζώα αναμιγνύεται με την παροχή νερού.
 • Άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως για παράδειγμα μη παστεριωμένοι χυμοί φρούτων και γιαούρτι ή/και τυρί που παρασκευάζονται από νωπό γάλα.
 • Κατάποση νερού που περιέχει E. Coli, έπειτα από κολύμπι σε πισίνα ή λίμνη με μολυσμένα νερά.
 • Άλλα άτομα, όπως ένα παιδί. Τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν έπειτα από τον καθαρισμό ενός μολυσμένου ατόμου και δεν καθαριστούν επαρκώς τα χέρια προτού έρθουν σε επαφή με το στόμα.
 • Ζώα, σε ζωολογικούς κήπους ή σε εκθέματα ζώων.

Συμπτώματα από μόλυνση Escherichia coli

Πιθανότατα τα πρώτα συμπτώματα θα εκδηλωθούν 2 έως 5 ημέρες μετά την επαφή με το E. coli. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια (ενδεχομένως αιματηρή), ναυτία, συνεχή κόπωση και πυρετό (όχι πάντα υψηλό).

Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί με E. coli συνήθως αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ορισμένους ωστόσο (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά), πιθανώς να εμφανιστεί μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, η οποία επηρεάζει σημαντικά νεφρά.

Πως αντιμετωπίζεται η μόλυνση από Escherichia coli;

Η διάγνωση γίνεται με κοπρολογικές εξετάσεις, αφού πρωτίστως ο ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και θα αξιολογήσει τα συμπτώματά του.

Η μόλυνση ως επί το πλείστον υποχωρεί από μόνη της.

Για ορισμένους τύπους E. coli που σχετίζονται με διάρροια, τα αντιβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση. Αν ο ασθενής εμφανίσει πυρετό ή αιματηρή διάρροια ή εάν ο ιατρός υποπτεύεται E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, δεν συνίστανται τα αντιβιοτικά. Αυτό διότι μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την παραγωγή της τοξίνης Shiga και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Ανδρολόγο – Χειρουργό Δρ. Α. Λέκα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli. Η πολυετής του πείρα σε ζητήματα του ουροποιητικού συστήματος καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Διαθέτει ιατρεία σε Περιστέρι και Αθήνα, όπου πραγματοποιούνται σε περιβάλλον ασφάλειας όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.