Lekas logo

Εφαρμογές laser στην ουρολογία

[content_table]
Με την πάροδο των ετών, όλο και πιο σύγχρονες τεχνικές laser εφαρμόζονται στην ουρολογία, επιλύοντας γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα, προβλήματα που δυσκόλευαν τους ασθενείς για πολλά χρόνια. Το νυστέρι αντικαταστάθηκε με δέσμη φωτός συγκεκριμένης συχνότητας, η οποία εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή, επιλύοντας το πρόβλημα, χωρίς τομές και αιμορραγία. Στην ουρολογία, χρησιμοποιούμε laser στην αντιμετώπιση του βραχύ χαλινού, της περιτομής, των κονδυλωμάτων, της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη καθώς και της ουρολιθίασης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του laser στην ουρολογία;

 • Απόλυτα ασφαλής μέθοδος
 • Άμεση ανακούφιση
 • Αναίμακτη μέθοδος
 • Μηδαμινό ποσοστό επιπλοκών, ερεθισμών και παρενεργειών
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Σεβασμό στους γειτονικούς ιστούς
 • Περιορισμό στη χρήση καθετήρα
 • Εφαρμόσιμη ακόμη και σε ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή.
 • Μακροχρόνια αποτελέσματα
 • Διαφορετικές επιλογές αναισθησίας
 • Αισθητικό αποτέλεσμα
 • Προσιτό κόστος

 

Βραχύς χαλινός

Ο χαλινός είναι μια πτυχή του δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους, που ενώνει τη βάλανο με την πόσθη, το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο. Όταν αυτή η πτυχή του δέρματος είναι μικρή και δεν αφήνει το πέος να βρεθεί  στην σωστή μορφολογία του κατά την στύση, τότε θεωρούμε ότι ο ασθενής υποφέρει από βραχύ χαλινό.

Ο βραχύς χαλινός επηρεάζει την σεξουαλική ζωή του άντρα, εφόσον του προκαλεί ιδιαίτερο πόνο, ενώ επηρεάζεται και η φυσιολογική μορφή του πέους, όταν βρίσκεται σε στύση. Μάλιστα, είναι πιθανό να προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία, εάν συμβεί μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Με την χρήση laser, θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα του βραχύ χαλινού, μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά! Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται και απορροφήσιμα ράμματα. Καθώς η επέμβαση είναι παντελώς ανώδυνη, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητές του, ενώ μπορεί να επανέλθει στην σεξουαλική του ζωή, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων.

 

Περιτομή

Ως περιτομή ονομάζουμε την αφαίρεση του δέρματος που περιβάλλει την βάλανο (κεφαλή του πέους). Σε περιπτώσεις φίμωσης, παραφίμωσης, σκληροατροφικού λειχήνα & βαλανοποσθίτιδας, επιβάλλεται να αφαιρείται το περίσσιο δέρμα.

Η περιτομή μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Στην πρώτη περίπτωση, αφαιρείται όλη η δερματική πτυχή γύρω από την βάλανο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, αφήνεται ένα μικρό τμήμα που καλύπτει την κεφαλή του πέους.

Η περιτομή προσφέρει καλύτερη καθαριότητα της περιοχής, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μολύνσεων, μειώνει την μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, βελτιώνει την σεξουαλική αίσθηση και ελαχιστοποιείται ο  κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πέους.

Η εφαρμογή laser στην περιτομή, διαθέτει κάποια σπουδαία πλεονεκτήματα, όπως:

 • Τοπική αναισθησία στο ιατρείο
 • Ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Εξαιρετικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα

 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Με την πάροδο των ετών ο προστάτης διογκώνεται σε τέτοιον βαθμό που επηρεάζει την ουρήθρα. Όπως έχει αποδειχθεί, δεν κινδυνεύει η υγεία του άνδρα από την υπερπλασία του προστάτη του στα αρχικά στάδια, όμως σίγουρα επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής του.

Το holmium laser enucleation of the prostate ή αλλιώς HoLEP είναι μια εξαιρετική λύση για την αντιμετώπιση ενός υπερπλαστικού προστάτη. Το HoLEP απομακρύνει τον ιστό που εμποδίζει τη ροή των ούρων μέσω του προστάτη, εκπυρηνίζει ριζικά τον προστάτη, ενώ στην συνέχεια, απομακρύνονται τα θραύσματα. Μάλιστα, με το HoLEP μπορούν να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα μεγάλοι προστάτες.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης με την χρήση του HoLEP, είναι πολλά, καθώς:

 • Αποτελεί μια γρήγορη και αναίμακτη τεχνική
 • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Εξαιρετικά ασφαλής τεχνική – μηδαμινές επιπλοκές
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα
 • Μπορούν να χειρουργηθούν ασθενείς, οι οποίοι θεωρούνται για διάφορους λόγους μη χειρουργήσιμοι

 

Σύμμαχο στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι και το Rezum, το οποίο λειτουργεί με τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού. Έτσι, προκαλείται νέκρωση των υπερπλαστικών κυττάρων, μέσω της  έγχυσης ατμού στον προστάτη.

 

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα της εποχής μας. Πρόκειται για δερματικές βλάβες που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και εμφανίζονται  στους άντρες, στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και στην επιφάνεια του δέρματος του πέους. Η διάγνωσή τους είναι εύκολη καθώς η κλινική εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Όπως κάθε ιός, έτσι και ο ιός HPV, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στον ανδρικό οργανισμό είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται καυτηριασμός με laser. Η διαδικασία είναι ολιγόλεπτη, λαμβάνει χώρα στο ιατρείο και γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ιατρός, καυτηριάζει τα κονδυλώματα και συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνεται επανέλεγχος.

 

Ουρολιθίαση

Με τον όρο Ουρολιθίαση, εννοούμε τον σχηματισμό αδιάλυτων συμπλεγμάτων αλάτων στους νεφρούς, που οδηγούν στον σχηματισμό πετρών. Οι πέτρες ακολουθούν την ροή των ούρων και φτάνουν μέχρι τον ουρητήρα, προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό. Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούν ιδιαίτερο πόνο, ενώ μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση και συχνές ουρολοιμώξεις.

Η διάγνωση της Ουρολιθίασης γίνεται εύκολα με: ακτινογραφία, υπέρηχο και αξονική τομογραφία.

Και στην αντιμετώπιση της Ουρολιθίασης, η εφαρμογή laser, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές.  Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων τα οποία ονομάζονται ουρητηροσκόπια και με τα οποία αφού προσεγγίσουμε την πέτρα, με τη χρήση laser, την θρυμματίζουμε. Μετέπειτα, τα θραύσματα, αποβάλλονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.

 

Ο Ανδρολόγος – Ουρολόγος Αλέξανδρος Λέκας, διαθέτει τα πιο σύγχρονα laser για την αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας και να δώσετε τέλος στο πρόβλημα σας.