Lekas logo

Διάταση νεφρού

Τι είναι η διάταση νεφρού;

Σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, η διάταση νεφρού (ή αλλιώς υδρονέφρωση) είναι η κατάσταση κατά την οποία διευρύνεται η νεφρική πύελος (με ή χωρίς αντίστοιχο «φούσκωμα» των ουρητήρων και της κύστης) από ούρα. Τα ούρα μάλιστα αδυνατούν να περάσουν προς την ουροδόχο κύστη εξ αιτίας κάποιας απόφραξης ή στένωσης. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και όσον αφορά τα παιδιά, διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία συνήθως, ή κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος.

Να διευκρινιστεί ότι η διάταση νεφρού δεν χαρακτηρίζεται ως πάθηση αλλά ως σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως για παράδειγμα της λιθίασης ή της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής ή της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης. Μάλιστα, αν οι προαναφερθείσες παθήσεις δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς, μεταξύ των οποίων και νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή/και στους δυο νεφρούς.

Διάταση νεφρού: Για ποιο λόγο εμφανίζεται;

Η διάταση νεφρού προκαλείται συνήθως από κάποια άλλη υποκείμενη ασθένεια ή παράγοντα κινδύνου. Τα αίτιά της περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στις ακόλουθες ασθένειες ή στους εξής παράγοντες κινδύνου:

 • Πέτρα στα νεφρά
 • Συγγενής απόφραξη (πάθηση που υπάρχει κατά τη γέννηση)
 • Θρόμβος αίματος
 • Ουλή ιστού (από τραυματισμό ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση)
 • Όγκος ή καρκίνος (παραδείγματα περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, τον τράχηλο, το κόλον ή τον προστάτη)
 • Διογκωμένος προστάτης (μη καρκινικός)
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ή άλλες ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος).

Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί, εκτός των άλλων, εξαιτίας της εγκυμοσύνης, της πρόπτωσης της μήτρας και της κυστεοκήλης.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η διάταση νεφρού;

Τα συμπτώματα της διάτασης νεφρού συνήθως είναι ευθέως ανάλογα της αιτίας που την προκάλεσε. Συχνά δεν παρατηρούνται συμπτώματα, ωστόσο όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ξαφνικό ή έντονο πόνο στην πλάτη ή στο πλάι
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Συχνή ή επώδυνη ούρηση
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
 • Αδυναμία ή αδιαθεσία
 • Πυρετό λόγω ουρολοίμωξης
 • Καμία σημαντική αλλαγή στην παραγωγή ούρων, αν και μπορεί να είναι μειωμένη
 • Αδυναμία ανάπτυξης (αφορά τα βρέφη).

Διάταση νεφρού: Πως διαγιγνώσκεται;

Στα πλαίσια κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα και θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς. Θα εξετάσει την περιοχή κοντά στους νεφρούς και θα ψάξει για πρήξιμο της πυέλου. Οι άνδρες μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε ορθική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν ο προστάτης είναι διευρυμένος. Οι γυναίκες μπορεί να χρειαστούν μια πυελική εξέταση για να αξιολογηθεί εάν υπάρχουν προβλήματα με τη μήτρα ή τις ωοθήκες.

Προτείνεται ο ουρολογικός έλεγχος, καθώς μέσω του δείγματος ούρων που θα αναλυθεί, θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει αίμα, κρύσταλλοι πέτρας ή οποιαδήποτε μόλυνση και βακτήρια.

Οι εξετάσεις αίματος με τη σειρά τους μπορούν να αποκλείσουν ή να προσδιορίσουν πιθανή λοίμωξη. Μπορούν να γίνουν εξετάσεις για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της κρεατινίνης, του εκτιμώμενου GFR (eGFR) και του αζώτου ουρίας αίματος (BUN).

Τέλος, ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος, ανάλογα με τα ευρήματα των προηγούμενων εξετάσεων. Περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος, την ενδοφλέβια πυελογραφία, την κυστεοουρηθρογραφία, την αξονική τομογραφία, τη μαγνητική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα του  νεφρικού παρεγχύματος, την κυστεογραφία κ.λπ.

Διάταση νεφρού: Θεραπεία και πρόληψη

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η παροχέτευση των ούρων στα νεφρά και να μειωθεί το πρήξιμο και η πίεση που προκαλείται από την στάση των ούρων. Η θεραπεία όμως εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση, καθώς αυτό είναι το πρωταρχικό πρόβλημα. Έτσι, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει σχετικώς είναι ο ιατρός σας.

Όσον αφορά την πρόληψη της διάτασης νεφρού, δεδομένου ότι προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, η πρόληψη εξαρτάται από την αποφυγή ή την έγκαιρη αντιμετώπιση της αιτίας. Αναζητήστε αμέσως τη συμβουλή ιατρού εάν αισθανθείτε έντονο πόνο στο πλάι ή στην κοιλιά, εμετό ή πυρετό.

Ο Ανδρολόγος– Ουρολόγος Δρ. Α. Λέκας λόγω της πολυετούς του πείρας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάταση νεφρού. Επικοινωνήστε μαζί του, προκείμενου να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση, στα σύγχρονα ιατρεία του σε Αθήνα και Περιστέρι, και μια αποτελεσματική θεραπεία.