Lekas logo

Αλλεργία στο προφυλακτικό: Αλήθεια ή μύθος;

Όλο και περισσότεροι άντρες συχνά σχολιάζουν ότι έχουν αλλεργία στο προφυλακτικό εννοώντας την ουσία από την οποία φτιάχνεται το προφυλακτικό, δηλαδή το λάτεξ. Όσον αφορά στο λάτεξ, πρόκειται για εκχύλισμα του δέντρου hevea brasiliensis, το οποίο είναι το γνωστό σε όλους μας  ως καουτσούκ.

Ωστόσο, είναι πράγματι πιθανό να υπάρχει υψηλό ποσοστό αλλεργικής ατίδρασης στο συγκεκριμένο υλικό;

Σύμφωνα με τα στατιστικά, το ποσοστό των ανθρώπων στο γενικό πληθυσμό που έχει αλλεργία στο λάτεξ, είναι μόλις 1%! Αυτό το εξαιρετικά μικρό ποσοστό, μας αποδεικνύει ότι ναι μεν υπάρχουν άνδρες που έχουν αλλεργία στο προφυλακτικό, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη δικαιολογία για την αποφυγή του!

Μάλιστα, σε ειδικές ομάδες, όπως στους επαγγελματίες υγείας, το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν αλλεργία στο λάτεξ, είναι αρκετά υψηλότερο εξαιτίας της συχνής επαφής μαζί του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο λάτεξ του προφυλακτικού;

Όπως και στην πλειονότητα των αλλεργιών, ο οργανισμός μας εκδηλώνει την αλλεργία σε ένα υλικό με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους ή με συνδυασμό αυτών:

  • Κνησμός
  • Αίσθημα καύσου
  • Άσθμα
  • Αλλεργικό shock
  • Ρινίτιδα

 

Πως μπορεί κάποιος να ελέγξει άμα έχει αλλεργία στο λάτεξ;

Προκειμένου να βεβαιωθεί κάποιος ότι έχει αλλεργία στο λάτεξ του προφυλακτικού, μπορεί απλώς να επισκεφθεί έναν αλλεργιολόγο και να κάνει τα δερματικά τεστ και ενδεχομένως τις εξετάσεις αίματος που χρειάζονται.

Τι μπορεί να κάνει ένας άνδρας που έχει αλλεργία στο προφυλακτικό;

Αν η αλλεργία είναι πραγματική αλλεργία και όχι μια προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η σεξουαλική επαφή χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, τότε η μόνη λύση είναι να μην έρχεται ο ασθενής σε επαφή με το λάτεξ. Σαφώς, η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, εξαιτίας της πληθώρας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μπορεί κανείς να εφοδιασθεί με προφυλακτικά από συνθετικό πολυισοπρένιο, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για αλλεργικούς στο λάτεξ, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν άφοβα την σεξουαλική επαφή. Βέβαια, εξαιτίας της ιδιαίτερης λεπτότητας των συγκεκριμένων προφυλακτικών, έχουν κατηγορηθεί ότι είναι πιο ευαίσθητα στο σπάσιμο.

Πέρα από τα παραπάνω προφυλακτικά, υπάρχει και η ακόμα πιο φυσική επιλογή των προφυλακτικών Lambskin, τα οποία είναι ουσιαστικά κατασκευασμένα από την μεμβράνη του παχέος εντέρου του αρνιού. Σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, αξίζει να αναφέρουμε ότι προστατεύουν από μια πιθανή εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έγκειται στο ότι το υλικό από τα οποία είναι κατασκευασμένα διαθέτει κάποιους απειροελάχιστα μικρούς πόρους, οι οποίοι συγκρατούν μεν το σπέρμα αλλά όχι και τους ιούς.

Ανεξάρτητα από το σεξουαλικό κομμάτι, αν κάποιος διαγνωσθεί με αλλεργία στο καουτσούκ, θα πρέπει να λάβει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να έρχεται όσο το δυνατόν σε μικρότερη επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία. Γάντια λάτεξ, προϊόντα καθημερινής χρήσης (πιπίλες μωρών, τα κουμπιά του τηλεχειριστηρίου, αθλητικά είδη, σόλες παπουτσιών, καθετήρες, πάνες, σερβιέτες κ.ά) θα πρέπει να ελέγχονται. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση κάθε φορά που θα επισκέπτεστε κάποιον επαγγελματία υγείας, καθώς τα ιατρικά γραφεία βρίθουν από προϊόντα που προέρχονται από λάτεξ.

Επιπλέον, είναι πιθανό οι άνθρωποι με αλλεργίες στο λάτεξ να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση και με την βρώση ορισμένων φρούτων! Οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα κάστανα και τα ακτινίδια, θεωρούνται τροφές υψηλού κινδύνου για κάποιον που εμφανίζει αλλεργία στο λάτεξ. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έγκειται στο γεγονός ότι στο λάτεξ υπάρχουν κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται χιτινάσες, οι οποίες βρίσκονται και στα συγκεκριμένα τρόφιμα!

Εν κατακλείδι, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες επικαλούνται πράγματι την συγκεκριμένη αλλεργία ως δικαιολογία, προκειμένου να μην χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται με το ότι δεν θέλουν να χάσουν την αίσθηση της επαφής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία, δεδομένου ότι υπάρχουν στην αγορά λεπτά προφυλακτικά που εξασφαλίζουν πραγματική αίσθηση. Εκτός αυτού, θα πρέπει να αντισταθμίζεται η προσδοκώμενη αίσθηση με την εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο αφροδίσιο νόσημα.