Lekas logo

Αίμα μετά την επαφή

Το αίμα μετά την επαφή είναι μια συχνή κατάσταση για τις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τις περισσότερες φορές, όταν αυτό συμβεί, μπορεί να αποτελέσει αιτία αμηχανίας, χωρίς να υπάρχει λόγος ντροπής για μια πολύ φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η αιμορραγία μετά την επαφή χαρακτηρίζεται ως κολπική αιμορραγία, αλλά δε σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την έμμηνο ρύση. Κάποιες φορές, το αίμα μετά την επαφή μπορεί να αποτελέσει ένδειξη σοβαρότερης πάθησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, μετά τον εντοπισμό κολπικής αιμορραγίας.

Τι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία μετά την επαφή;

Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή ενδέχεται να οφείλεται σε μια πληθώρα αιτιών, κάποια πιο σοβαρά από άλλα. Χωρίζονται σε παθολογικά και μη παθολογικά αίτια. Αναλυτικά, παρατίθενται τα κάτωθι:

Παθολογικά αίτια αιμορραγίας μετά το σεξ

 • Κολπίτιδα: Αποτελεί μια συχνή γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία ο κόλπος ή ο τράχηλος της μήτρας προσβάλλεται από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό. Αυτός διαταράσσει τη φυσιολογική χλωρίδα της γεννητικής περιοχής. Ένα από τα βασικά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Τραχηλίτιδα: Παρόμοια με την κολπίτιδα, η τραχηλίτιδα περιγράφει μια κατάσταση στην οποία ο τράχηλος της μήτρας φλεγμαίνει, λόγω κάποιου μικροβίου. Όταν η αιμορραγία οφείλεται σε τραχηλίτιδα, είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και κολπικό κνησμό (φαγούρα).
 • Κολπική μόλυνση: Μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αποτελούν συγκεκριμένοι μύκητες. Όταν αυτοί υπεραναπτυχθούν, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, αίσθημα καύσου, εκκρίσεις λευκού, άοσμου υγρού και σε σπανιότερες περιπτώσεις αιμορραγία.
 • Ινομυώματα μήτρας: Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν καλοήθεις όγκους, οι οποίοι δημιουργούνται στο εσωτερικό ή στα τοιχώματα της μήτρας. Συνήθως δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γι’ αυτό ανακαλύπτονται τυχαία στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Όταν τα ινομυώματα παρουσιάσουν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν την αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Δυσπλασία του τραχήλου: Η δυσπλασία του τραχήλου προκύπτει από προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων εκείνου του σημείου. Συνήθως συμβαίνουν λόγω σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη.
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Μύκητες και βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Συχνό σύμπτωμα των λοιμώξεων αυτών αποτελεί η κολπική αιμορραγία. Κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη αποτελούν τα χλαμύδια.
 • Καρκίνος: Η αιμορραγία μετά την επαφή είναι εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα του καρκίνου του τραχήλου, του ενδομήτριου ή της μήτρας. Παρ’ όλα αυτά, ο θεράπων ιατρός οφείλει να εξετάσει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Μη παθολογικά αίτια αιμορραγίας μετά το σεξ

 • Φαρμακευτικές αγωγές: Σπάνια παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών αποτελεί η εμφάνιση αίματος μετά την επαφή. Τα φάρμακα στα οποία οφείλεται αυτό είναι συνήθως τα αντισυλληπτικά χάπια και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασής.
 • Κολπική ξηρότητα: Αποτελεί συχνή κατάσταση των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η κολπική ξηρότητα μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή κολπικής ατροφίας λόγω εμμηνόπαυσης. Συχνά, όταν οι ωοθήκες δυσλειτουργούν ή έχουν αφαιρεθεί, η λίπανση του κόλπου είναι ελλιπής.
 • Μικροτραυματισμοί: Συνηθισμένο αίτιο της προαναφερθείσας κολπικής ξηρότητας. Εάν ο κόλπος δεν λιπαίνεται αρκετά, μπορεί να υποστεί μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι πιθανότητες αυξάνονται, εάν η επαφή είναι έντονη ή γίνεται με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων.
 • Εγκυμοσύνη: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία μετά την επαφή μπορεί να οφείλεται σε αποκόλληση πλακούντα.

Αίμα μετά την επαφή: Πότε αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό;

Η κολπική αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό, ακόμα κι αν το επεισόδιο είναι μεμονωμένο και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το εύρημα θα είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν η αιμορραγία συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Κνησμό ή αίσθηση καύσου
 • Ναυτία ή έμετο
 • Έντονο άλγος στην κοιλιά, την πλάτη ή το κεφάλι
 • Ίλιγγο
 • Αίσθηση καύσου ή τσιμπήματος κατά την ούρηση
 • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις
 • Χλωμή όψη στο δέρμα

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για το αίμα μετά την επαφή;

Ανάλογα με την αιτία της αιμορραγίας, ο ιατρός θα προτείνει την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Κάποιες φορές, το αίμα μετά την επαφή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, οπότε δεν υπάρχει ξεκάθαρη θεραπεία. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες αλοιφές, αντιβιοτικά ή άλλη φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική θεραπεία, κολπική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή κάποιο υπόθετο ή τροποποίηση των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιεί ο ασθενής.

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος αποτελεί πολυβραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας κι άλλων συλλόγων. Εάν υποπτεύεστε πιθανή λοίμωξη, παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Η αιμορραγία μπορεί να προκαλείται από μια σειρά αιτιών, παθολογικών και μη. Η κολπική ξηρότητα είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο αίτιο κολπικής αιμορραγίας. Άλλες συχνές αιτίες είναι οι μικροτραυματισμοί, η κολπίτιδα, τα ινομυώματα και οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Η αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας ή του ενδομήτριου. Παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σπάνια αιτία της.

Η θεραπεία της κολπικής αιμορραγίας εξαρτάται από τις αιτίες που την προκαλούν. Πολλές φορές, το αίμα μετά την επαφή δεν έχει συγκεκριμένη αιτία, και κατ’ επέκταση ούτε συγκεκριμένη θεραπεία.