Lekas logo

Κονδυλώματα στον άνδρα και καλοκαίρι

[content_table]

Τί είναι τα κονδυλώματα;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), είναι η αιτία για τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Προσβάλλει συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας. Οι περισσότερες γυναίκες μολύνονται από τον ιό μέσα στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας και είναι τόσο συχνός, ώστε, όπως υπολογίζουμε, 1 στις 3 με 1 στις 4 περίπου σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες έχουν μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Για τους άνδρες, υπολογίζεται ότι 1 στους 2 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες θα προσβληθούν από τον ιό HPV.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Ως κύριος παράγοντας για τη μετάδοση του ιού θεωρείται η σεξουαλική συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης προκαλούνται στη γεννετική περιοχή μικροσκοπικές αμυχές και μέσα από αυτές ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Ο HPV θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, γι’ αυτό η χρήση του προφυλακτικού θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την μη μετάδοσή του. Βέβαια, το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως από τον ιό, καθώς δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή, ωστόσο παραμένει το κύριο μέσο προφύλαξης ενός άνδρα.

Οι άνδρες που είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον ιό είναι εκείνοι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνοι που έχουν επαφές με πολλές διαφορετικές συντρόφους χωρίς πάντα τη χρήση προφυλακτικού.

Κονδυλώματα και καλοκαίρι

Τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται και ως η νόσος του καλοκαιριού, επειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βελτιώνεται η διάθεση και αυξάνεται η επιθυμία για σεξ. Επίσης, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις διακοπές μπορεί να μειώσει τις αναστολές για σεξουαλική επαφή αλλά και να χαλαρώσει την χρήση προφυλακτικού, καθώς οι άμυνες μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιο συχνή εμφάνιση των κονδυλωμάτων μετά το καλοκαίρι.

Τί επιπλοκές προκαλούν τα κονδυλώματα στον άνδρα;

Συνήθως, τα κονδυλώματα είναι ανώδυνα. Το σημείο, όμως, που θα εκδηλωθούν, καθώς και το μέγεθός τους γίνονται η αιτία για να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς από αίσθημα κνησμού ή και αιμορραγία. Μάλιστα, τα κονδυλώματα είναι δυνατό να προκαλέσουν πόνο και δυσκολία στην ούρηση αν φράζουν την έξοδο της ουρήθρας. Επίσης, σε μικρότερη συχνότητα από αυτή των γυναικών, οι άνδρες είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πέους, του πρωκτού ή του στόματος.

Τρόποι αντιμετώπισης & πρόληψη

Ο ιός HPV παραμένει για το υπόλοιπο της ζωής του ανθρώπου αλλά οι βλάβες που προκαλεί μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Φυσικά, ανάλογα και με την κατάσταση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, τα κονδυλώματα μπορεί και να επανεμφανιστούν. Τα κονδυλώματα θεραπεύονται με καυτηριασμό Laser, με κρυοπληξία ή διαθερμοπηξία. Όμως, φαίνεται ότι τα πιο γρήγορα αποτελέσματα με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μπορούμε να τα πετύχουμε με τη χρήση των LASER και συγκεκριμένα με το Laser CO2. Έτσι, έχουμε πολύ καλό έλεγχο στο βάθος και στην έκταση της βλάβης, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το Laser CO2 για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων και μέσα σε μόλις μία συνεδρία μπορούν να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες ανώδυνα, χωρίς να μένουν σημάδια ή ουλές στο δέρμα.

Επειδή από τη στιγμή που κάποιος προσβληθεί από τον ιό δεν μπορεί να απαλλαχθεί από αυτόν, είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση για την πρόληψή του.

Προκειμένου να προφυλαχθούμε από τα κονδυλώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές μας δραστηριότητες. Επειδή ο ασθενής με κονδυλώματα είναι φορέας του ιού HPV και δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα νοσήσει και συνεπώς θα μεταδώσει τον ιό στην σύντροφό του, καλό θα είναι να υπάρχει ένας τακτικός έλεγχος στο δέρμα και ψηλάφηση των περιοχών των γεννητικών οργάνων για πιθανή συμπτωματολογία. Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την προφύλαξη από τον ιό ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.