Lekas logo

Πώς επηρεάζει η υπέρταση τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουργία των ανδρών. Αποτελούν δύο παθήσεις που επηρεάζουν και ταλαιπωρούν ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 1 στους 3 άνδρες άνω των 50 ετών εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία επηρεάζοντας τη ψυχολογία και τη σεξουαλική ζωή τους. Η ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την υγεία του οργανισμού αλλά και για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής.

Πώς λοιπόν σχετίζεται η υπέρταση και η στυτική δυσλειτουργία;

Παλιότερα θεωρούσαν πως η στυτική δυσλειτουργία προκαλούνταν από ψυχολογικούς παράγοντες. Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει πως το 80% περίπου των περιπτώσεων της στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα που έχουν σχέση με τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και την αθηρωμάτωση των αιμοφόρων αγγείων του πέους. Όσον αφορά στους άνδρες νεαρής ηλικίας που δεν εμφανίζουν υπέρταση, η αιτιολογία αναζητείται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Πώς επιτυγχάνεται η στύση;

Για την επίτευξη της στύσης συμμετέχουν πολλά όργανα καθώς και ορμόνες που εκκρίνονται από ορισμένα από αυτά. Όταν υπάρχει ερωτική διέγερση, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πέος αυξάνοντας την ροή του αίματος. Στη συνέχεια, απελευθερώνεται το μονοξείδιο του αζώτου από τα ενδοθηλιακά κύτταρα και μέσω πολύπλοκων διαδικασιών συγκεντρώνεται αίμα στο πέος  και αυξάνεται η ενδοσηραγγώδης πίεση διογκώνοντάς το. Μετά την ολοκλήρωση της διέγερσης, η πίεση του αίματος μειώνεται και οδηγεί στη χάλαση. Επομένως, η καλή αρτηριακή πίεση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά και έχουμε τη στύση.

Υπέρταση και η ροή των αιμοφόρων αγγείων

Όταν λοιπόν, η κυκλοφορία του αίματος είναι σωστή, θα υπάρχει και στύση. Στην υπέρταση όμως, παρατηρούνται βλάβες στα αγγεία του αίματος και η κυκλοφορία του αίματος γίνεται δυσκολότερη. Η υψηλή πίεση προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και δεν απελευθερώνεται αρκετή ποσότητα μονοξειδίου του αζώτου στην πυελική περιοχή. Ως συνέπεια, οι μύες δεν χαλαρώνουν και δεν συγκεντρώνεται αίμα στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί στύση. Πολλές φορές λοιπόν, παρατηρείται είτε αδυναμία για τη διατήρηση της στύσης είτε δεν υπάρχει μία πλήρης ικανοποιητική στύση. Επομένως, η μειωμένη ροή του αίματος συνεπάγεται με εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και στυτική δυσλειτουργία.

Υπέρταση και ορμόνες

Η αρτηριακή πίεση επίσης, συνδέεται με μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ερωτική διέγερση των ανδρών, την τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή και έχει αποδειχτεί πως άνδρες με υπέρταση έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η υπέρταση προκαλεί μείωση της τεστοστερόνης και σαν αποτέλεσμα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία.

Ποια είναι η σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης;

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για το πως σχετίζονται τα φάρμακα της υπέρτασης με τη στυτική δυσλειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς. Εντούτοις, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων και συγκεκριμένα, η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται παρενέργεια της χορήγησης φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα, ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή για την υπέρταση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Τα φάρμακα που οφείλονται για τη δυσλειτουργία είναι τα διουρητικά και οι β-αναστολείς. Ειδικότερα, οι β-αναστολείς επηρεάζουν τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση του ερεθίσματος. Συνεπώς, μειώνεται το ερωτικό ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά, τα διουρητικά φάρμακα μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην πυελική περιοχή και τη ποσότητα του ψευδαργύρου στο αίμα που ευθύνεται για την παραγωγή της τεστοστερόνης. Αντιθέτως, δεν έχει παρατηρηθεί να υπάρχει συσχέτιση άλλων κατηγοριών αντιυπερτασικών φαρμάκων με τη στυτική δυσλειτουργία.

Επιπροσθέτως, οι καπνιστές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά υπέρτασης και συνεπώς, στυτική δυσλειτουργία, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος στα αγγεία όλου του σώματος και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Λέκας Αλέξανδρος θα σας βοηθήσει να λύσετε όλες τις απορίες και να αντιμετωπίσετε τη στυτική δυσλειτουργία.