Lekas logo

Υδροκήλη και βρέφη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η υδροκήλη;

Με τον όρο υδροκήλη αναφερόμαστε σε ένα «σάκο» γεμάτο με υγρό που σχηματίζεται γύρω από τον έναν όρχι. Η εν λόγω πάθηση, συνήθως, δεν είναι απειλητική προς τους όρχεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων εμφανίζεται δίχως πόνο και προοδευτικά εξαφανίζεται δίχως τη διενέργεια θεραπείας. Παρόλα αυτά, ορισμένες ενδείξεις, όπως πρήξιμο των όρχεων απαιτούν την επίσκεψη σε ειδικό ανδρολόγο ουρολόγο καθώς μπορεί να συνδέονται και με άλλες ασθένειες (π.χ. καρκίνος των όρχεων).

Ποιους αφορά;

Η πάθηση της υδροκήλης είναι συνήθης στα βρέφη και στα νεογέννητα. Είναι γεγονός πως γύρω στο 10% των ανδρών γεννιούνται με υδροκήλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει και άντρες όλων των ηλικιών.

Ποιες είναι οι αιτίες της υδροκήλης;

Στα νεογέννητα η πάθηση αναπτύσσεται πριν τη γέννα, καθώς σχετίζεται με το στάδιο ανάπτυξης των όρχεων κατά το τέλος της εγκυμοσύνης. Την τελική αυτή περίοδο της κύησης οι όρχεις ενός αρσενικού παιδιού κατεβαίνουν από την κοιλιακή του περιοχή στο όσχεο (ο σάκος του δέρματος που «κρατά» τους όρχεις). Κατά τον σχηματισμό τους, κάθε όρχις περιβάλλεται από ένα «σάκο» που εμπεριέχει υγρό. Σύμφωνα με τη φυσική πορεία της κύησης, ο «σάκος» αυτός κλείνει και το σώμα απορροφά το υγρό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του. Εάν διαταραχθεί η φυσική αυτή εξέλιξη της ανάπτυξης, τότε αναφερόμαστε σε υδροκήλη.

Στους ενήλικες, από την άλλη, η πάθηση αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή φλεγμονής στην οσχεϊκή περιοχή.

Ποιες είναι οι μορφές της υδροκήλης;

Επικοινωνούσα

Η μορφή αυτή της πάθησης συναντάται όταν ο περιβάλλον σάκος των όρχεων δεν κλείνει πλήρως, επιτρέποντας στο υγρό να ρέει μέσα και έξω από αυτόν.

Μη επικοινωνούσα

Η μη επικοινωνούσα μορφή της υδροκήλης εμφανίζεται όταν ο «σάκος» κλείνει, ενώ ο οργανισμός αποτυγχάνει να απορροφήσει το υγρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η αποτελεσματική διάγνωση της υδροκήλης προέρχεται ύστερα από επίσκεψη στον κατάλληλο γιατρό. Ο ανδρολόγος ουρολόγος θα πραγματοποιήσει σε πρώτο στάδιο φυσική εξέταση (συνήθως ανιχνεύεται πρήξιμο στην περιοχή του όρχεος). Σε ύστερο χρόνο, θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα όσχεου προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ανεπιθύμητου υγρού.

Ποια είναι η θεραπεία για την υδροκήλη;

Στην περίπτωση των νεογνών και παιδιών στη βρεφική ηλικία, η πάθηση συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της, δίχως θεραπεία. Εάν η υδροκήλη είναι ακόμα παρούσα ή επεκταθεί ύστερα από τον 1 χρόνο ζωής, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

Στους ενήλικες, η υδροκήλη μπορεί να «φύγει» ύστερα από 6 μήνες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το χειρουργείο συστήνεται μόνο όταν η πάθηση προκαλεί δυσφορία ή έχει επικοινωνούσα μορφή, που μπορεί να οδηγήσει σε κήλη.

Εάν έχετε την υποψία ύπαρξης υδροκήλης σε εσάς ή στο παιδί σας, μη διστάσετε να καλέσετε σήμερα στο ιατρείο μας και να κλείσετε το ραντεβού σας. Ο έμπειρος και πλήρως καταρτισμένος χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος Δρ Αλέξανδρος Λέκας, μπορεί να σας εγγυηθεί μία έγκυρη διάγνωση και να σας προτείνει το πιο αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή σας.