Lekas logo

Συστροφή του όρχεως

Τι είναι η συστροφή όρχεως;

Η συστροφή του όρχεως αποτελεί μια συχνή ουρολογική πάθηση των ανδρών που συμβαίνει σε νεογνά, βρέφη και εφήβους και σπανιότερα σε ενήλικες. Κατά τη συστροφή του όρχεως ο όρχις συστρέφεται γύρω από τον σπερματικό τόνο (δηλαδή γύρω από τον άξονα του) όπου παρέχει τη ροή του αίματος στο όργανο.  Ο σπερματικός τόνος είναι σαν ‘κορδόνι’ στο οποίο κρέμεται ο όρχις με αποτέλεσμα να οδηγεί στην διακοπή της κυκλοφορίας από και προς τον όρχι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σπερματικός τόνος είναι μια βάση που περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία, ενώνοντας τον όρχι με το υπόλοιπο σώμα.

Η συστροφή μπορεί να είναι είτε εξωελυτροειδής όταν αυτή πραγματοποιείται εκτός των χιτώνων του όρχεως ή ενδοελυτροειδής όταν πραγματοποιείται εντός των χιτώνων αυτού.

Η εξωελυτροειδής συστροφή είναι πιο σπάνιο είδος συστροφής και εμφανίζεται συνήθως στα νεογνά με υψηλό βάρος γέννησης, ενώ η ενδοελυτροειδής συστροφή είναι πιο συχνό είδος συστροφής και εμφανίζεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας όπου σχετίζεται με ατελή ή ανώμαλη ανάρτηση του όρχι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι:

  • Οξύς και έντονος πόνος καθώς και ξαφνικό άλγος στον όρχι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διόγκωση και ερυθρότητα σε εκείνο το σημείο
  • Ναυτία ή και εμετός
  • Έντονος πόνος στον όρχι αλλά και στο χαμηλό μέρος της κοιλιακής χώρας

Ποια είναι τα αίτια;

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν συστροφή είναι η φυσική και έντονη σωματική δραστηριότητα, σεξουαλική διέγερση από παιδιά και εφήβους, τραυματισμός στη βουβωνική χώρα , αλλά και από μόνη της χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση θα εξαρτηθεί  από το ιστορικό του ατόμου και την κλινική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο αυτό.

Αρχικά, η κλινική εξέταση θα αναδείξει επώδυνο όρχι σε βαθμό που δεν είναι δυνατή ακόμα και η ψηλάφηση του. Το υπερηχογράφημα και το triplex όσχεου είναι υψίστης σημασίας και θα επιβεβαιώσουν ή όχι την παρουσία αιμάτωσης στον όρχι. Η σειρά των εξετάσεων θα δώσει μια σαφή εικόνα ώστε να επιβεβαιωθεί αν έχει γίνει διακοπή της αιμάτωσης του οσχέου ή νέκρωση του όρχεως.

Στα παιδιά και τους εφήβους, η ψηλάφηση στους όρχεις είναι επώδυνη και οιδηματώδης με σημάδια ερυθρότητας  αλλά και η θέση του όρχεως είναι σε πιο υψηλή  συγκριτικά με την αρχική.

Τέλος, στην περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι απολύτως σίγουρη ο χειρουργός ουρολόγος πρέπει να διενεργήσει άμεσα χειρουργική επέμβαση, αν υπάρχουν ενδείξεις, ώστε να γίνει διάσωση του όρχι.

Πως αντιμετωπίζεται η συστροφή του όρχεως;

Λόγω της σοβαρότητας και της επείγουσας κατάστασης κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ή ειδικός χειρισμός χωρίς χειρουργείο (πιο σπάνιο). Πιο συγκεκριμένα, η ανάταξη της συστροφής του όρχεως πραγματοποιείται με μια τομή, ανοίγοντας το όσχεο και επαναφέροντας το σπερματικό πόρο ώστε να επανέλθει η αιμάτωση στην περιοχή. Έπειτα, για να διασφαλιστεί πιθανή συστροφή στο μέλλον γίνεται καθήλωση με ράμμα του όρχι στο όσχεο (τεχνική που καλείτε ορχεοπηξία).  Αν έχουν επέλθει παραπάνω από έξι ώρες σημαίνει ότι έχει νεκρωθεί ο όρχις και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης με θερμά επιθέματα φυσιολογικού ορού αλλιώς αν δεν αποκατασταθεί (ισχαιμία),  αφαιρείται και καθηλώνεται ταυτόχρονα ο υγιής όρχις.

Συμπερασματικά, η έγκαιρη παρέμβαση παίζει σημαντικό ρόλο στην βιωσιμότητα του όρχεως χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για το άτομο.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο χειρούργο ανδρολόγο ουρολόγο Αλέξανδρο Λέκα ο οποίος μπορεί να βρει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς με υπευθυνότητα και σεβασμό στο πρόβλημα σας.