Lekas logo

Σπινθηρογράφημα οστών

Τι είναι το σπινθηρογράφημα οστών;

Tο σπινθηρογράφημα οστών αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες και πιο διαδεδομένες εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής. Ο ασθενής λαμβάνει ένα ραδιενεργό φάρμακο ενδοφλεβίως και εν συνεχεία, με τη βοήθεια μιας κάμερας που έχει τοποθετηθεί πίσω από το σημείο εξέτασης λαμβάνονται τα σήματα του ειδικού ραδιοφαρμάκου. Επί της ουσίας, το ραδιοφάρμακο συσσωρεύεται σε σημεία που παρουσιάζονται αλλαγές στα οστά, δείχνοντας έτσι τις υπάρχουσες διαταραχές. Οι εικόνες και τα σήματα που λαμβάνονται στέλνονται και επεξεργάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να βγει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, το φάρμακο που χορηγείται στον ασθενή, διαφοροποιείται αναλόγως με το σημείο του σώματος που χρήζει ελέγχου.

Σπινθηρογράφημα οστών: Πότε ενδείκνυται;

Η εξέταση πραγματοποιείται κυρίως για την ανίχνευση της εξάπλωσης του μεταστατικού καρκίνου ή τη σταδιοποίησή του ώστε να αξιολογηθεί η θεραπεία που έλαβε ο ασθενής.

Άλλοι λόγοι για τη διεξαγωγή ενός σπινθηρογραφήματος οστών μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους ακόλουθους:

  • Ανωμαλίες θέσης (εκτοπίες), μεγέθους ή μορφολογίας των νεφρών
  • Αξιολόγηση του οστικού τραύματος σε καταστάσεις όπου οι συνήθεις ακτινογραφίες δεν αποκαλύπτουν τραύμα
  • Προσδιορισμός της ηλικίας των καταγμάτων
  • Ανίχνευση καταγμάτων που είναι δύσκολο να εντοπιστούν
  • Εντοπισμός και/ή την αξιολόγηση λοιμώξεων των οστών (οστεομυελίτιδα)
  • Διερεύνηση ενός ανεξήγητου πόνου στα οστά
  • Ανίχνευση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, οι καλοήθεις όγκοι των οστών, η νόσος του Paget (οστική διαταραχή, που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, στην οποία υπάρχει πάχυνση και λέπτυνση των οστών και καμπυλότητα των μακρών οστών) και αγγειακή νέκρωση (νέκρωση οστικού ιστού λόγω έλλειψης παροχής αίματος σε αυτόν)
  • Σαρκώματα
  • Χαλάρωση ολικής αρθροπλαστικής
  • Επιγονατιδομηριαίος πόνος
  • Ινώδης δυσπλασία.
Σπινθηρογράφημα οστών: Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η ποσότητα του ραδιενεργού φαρμάκου που εγχύεται στη φλέβα, για την εξέταση, είναι αρκετά μικρή ώστε να μην χρειάζεται να ληφθούν προφυλάξεις κατά της έκθεσης σε ραδιενέργεια. Η ένεση του ραδιενεργού ιχνηθέτη μπορεί να προκαλέσει κάποια ελαφριά ενόχληση, αλλά τίποτε παραπάνω. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στον ιχνηθέτη είναι σχετικά σπάνιες. Παρόλα αυτά οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε φάρμακα, σκιαγραφικές χρωστικές ή στο λάτεξ, θα πρέπει να ενημερώσουν το ιατρό τους.

Αδιαπραγμάτευτα σημαντικό είναι να ενημερωθεί ο ιατρός για υφιστάμενη ή πιθανή εγκυμοσύνη. Τούτο διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του εμβρύου από τη σάρωση οστών. Στην περίπτωση θηλασμού, πρέπει επίσης να ενημερωθεί ο ιατρός λόγω του κινδύνου μόλυνσης του μητρικού γάλακτος με τον ιχνηθέτη.

Επειδή ωστόσο ενδέχεται να προκύψουν και άλλοι κίνδυνοι, ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση υγείας του ασθενούς, καλό είναι να ενημερώσει ο ασθενής τον ιατρό σχετικά με την οποιαδήποτε ανησυχία του.

Σπινθηρογράφημα οστών: Πριν και μετά την εξέταση

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την εξέταση, ούτε είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ο ασθενής κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Όπως ήδη ελέχθη όμως, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ιατρός για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Με το πέρας της εξέτασης, ο ιατρός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την άφθονη κατανάλωση υγρών, για περίπου 1 με 2 ημέρες μετά την εξέταση, ώστε να αποβληθεί συντομότερα το ραδιοφάρμακο. Στην περίπτωση ζαλάδας ή πόνου μετά την εξέταση ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ιατρό. Η διεξαγωγή οποιασδήποτε άλλης εξέτασης με χρήση ακτινοβολίας απαγορεύεται για τις επόμενες 24 με 48 ώρες μετά το σπινθηρογράφημα οστών.

Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητές είναι άμεση και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Επικοινωνήστε με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, για να συζητήσετε διεξοδικότερα για το σπινθηρογράφημα οστών. Διαθέτει δυο πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία στο Περιστέρι και στην Αθήνα, όπου και διενεργούνται πολλές εξετάσεις και μπορεί να συμβουλεύσει τους ασθενείς του λόγω της μεγάλης πείρας που διαθέτει.