Lekas logo

Το ψυχολογικό βάρος της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στους άνδρες. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άνδρες άνω των 60 ετών και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση του καρκίνου παρουσιάζει συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις για τους ασθενείς. Στην περίπτωση όμως του καρκίνου του προστάτη υπάρχουν κάποιες μοναδικές προκλήσεις που καλούνται οι άνδρες να αντιμετωπίσουν. Οι προκλήσεις αυτές σχετίζονται τόσο με το στάδιο της εξέτασης και της διάγνωσης, όσο και με το στάδιο της θεραπείας.

Έχει υποστηριχθεί πως το άγχος σχετίζεται εν μέρει με το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς διαμάχης σχετικά με τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη μεταξύ των ιατρών και των ασθενών.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Το άγχος και το στρες που προκαλούνται στους άνδρες οφείλεται στο γεγονός ότι φοβούνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων και κυρίως φοβούνται τις θεραπείες που γνωρίζουν ότι ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα τους.

Σίγουρα γνωρίζουν πως οι προτάσεις των γιατρών είναι για το καλό της υγείας τους, δεν αποδεσμεύουν όμως τις σκέψεις τους με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και να δημιουργούνται συναισθήματα κατάθλιψης.

Τι συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι θετικά;

 

Οι άνδρες οι οποίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη μπορεί να υποστούν κάποιας μορφής κατάθλιψης πριν ή μετά τη θεραπεία.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μία ποικιλία συμπτωμάτων από συναισθήματα δυστυχίας και απελπισίας, έως απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα και τις συνήθειες που απολάμβαναν στο παρελθόν.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τη ζωή των ανδρών γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ προσεκτικός χειρισμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν:

  • Το αίσθημα συνεχούς κόπωσης
  • Άσχημος ή ανήσυχος ύπνος
  • Μειωμένη όρεξη για ζωή
  • Ανησυχία
  • Συναισθηματικές διαταραχές
  • Απογοήτευση
  • Θυμός ή ευερέθιστα νεύρα

Εάν αντιληφθείτε εσείς ή ο οικογενειακός σας περίγυρος πως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν και δεν υποχωρούν μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να τον ενημερώσετε για την τρέχουσα κατάσταση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή;

 

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να οικειοποιηθεί τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να βρουν τη δύναμή να τα αντιμετωπίσουν.

Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει να πιέσετε τον εαυτό σας να νιώσει όμορφα και θετικά εάν στην πραγματικότητα αισθάνεστε το ακριβώς αντίθετο. Θα υπάρξουν καλές και κακές μέρες. Αξιοποιήστε λοιπόν στο έπακρο τις μέρες που σηκώνεστε με όρεξη και γεμάτοι ενέργεια ώστε να κρατάτε συναισθηματικά αποθέματα για εκείνες τις μέρες που δεν θα αισθάνεστε καθόλου καλά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο κάθε ασθενής να διαχειριστεί τη πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση εξαρτάται από την προσωπικότητα του.

Μερικοί άνδρες θέλουν να βρουν τον δικό τους τρόπο να το αντιμετωπίσουν και είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε βοήθεια. Άλλοι άνδρες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους επειδή αισθάνονται άβολα και αμήχανα να συζητούν για το πως νιώθουν ή αρνούνται να ανησυχήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη από άτομα που βρίσκονται εκτός του οικογενειακού τους κύκλου. Έχει υποστηριχθεί από τους ειδικούς ότι οι άνθρωποι ανοιγόμαστε πιο εύκολα σε ένα ξένο πρόσωπο παρά σε ένα οικείο.

Εάν πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση που σας πνίγει καθημερινά και δεν μπορείτε να νικήσετε το φόβο και την απογοήτευση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο επιλεγμένος ιατρός. Ο χειρισμός του ειδικού Ανδρολόγου συμβάλει θετικά ώστε ο ασθενής να αισθανθεί άνετα και να βεβαιωθεί ότι η κατάσταση θα πάρει την επιθυμητή έκβαση.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο Αλέξανδρο Λέκα για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.