Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
PSA εξέταση
Τι είναι το PSA;
To PSA, δηλαδή Prostate Specific Antigen, ονομάζεται το προστατικό αντιγόνο, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Παράγεται φυσιολογικά από όλους τους άνδρες και σκοπός του είναι η ρευστοποίηση του σπέρματος. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ούτως ώστε να πηγαίνουν τα σπερματοζωάρια στο ωάριο, και να γονιμοποιούν.
Τι είναι ο προστάτης;
Πρόκειται για έναν αδένα των ανδρών, με σχήμα και μέγεθος κάστανου, και βρίσκεται στην πύελο. Είναι ακριβώς δίπλα από την ουροδόχο κύστη, και συχνά όταν αντιμετωπίζει κάποια πάθηση, επηρεάζεται και αυτή. Στόχος του είναι η παραγωγή ενός υγρού που βοηθάει στην ζωτικότητα του σπέρματος, ώστε να είναι αποδοτικό στην διαδικασία της γονιμοποίησης. Τέλος, παράγει ένα ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), το οποίο βοηθά το σπέρμα να ρευστοποιείται.
Τι είναι η εξέταση PSA;
Πρόκειται για μία αιματολογική εξέταση, η οποία ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη. Το προστατικό αντιγόνο παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη και περνάει στο αίμα. Η εξέταση πρέπει να γίνεται από τα 45 έτη και άνω, εκτός αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια όπου πρέπει να γίνεται νωρίτερα (40 ετών).
Πότε μπορεί να βγει αυξημένο το PSA;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί στην εξέταση PSA να δείτε ανεβασμένες τιμές όπως:
- ο καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης,
- η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη,
- καρκίνος του προστάτη,
- οξεία ή χρόνια προστατίτιδα,
- κυστεοσκόπηση,
- βιοψία προστάτη.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για την εξέταση PSA;
Όπως και σε πολλές άλλες εξετάσεις, έτσι και σε αυτήν χρειάζεται μια προετοιμασία, ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία και να έχουμε ρεαλιστικό αποτελέσμα. Για την συγκεκριμένη εξέταση, δεν απαιτείται αυστηρή προετοιμασία ή κάτι ιδιαίτερο.
Προτείνεται αποφυγή εκσπερμάτισης τουλάχιστον 3 μέρες πριν. Εάν ο ασθενής πάσχει από οξεία προστατίτιδα, οι τιμές επηρεάζονται έτσι και αλλιώς. Τέλος, θα πρέπει να μην έχει γίνει την ίδια μέρα δακτυλική εξέταση ή κυστεοσκόπηση/τοποθέτηση καθετήρα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν ο ασθενής δεν είναι νηστικός καθώς δεν επηρεάζεται κάποιος δείκτης.
Ποια η διαδικασία της εξέτασης PSA;
Πραγματοποιείται μία τυπική και απλή αιμοληψία και έπειτα το δείγμα περνά για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση στο βιοχημικό εργαστήριο. Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι αναλυτές για το αποτέλεσμα.
Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση PSA;
Αρχικά, όπως προαναφέραμε θα πρέπει να γίνεται προληπτικά, ώστε να αντιμετωπιστεί νωρίς οποιαδήποτε επικείμενη πάθηση. Έπειτα, αν το οικογενειακό ιστορικό σας περιλαμβάνει παθήσεις, όπως καρκίνος του προστάτη, τότε είναι απαραίτητη η έγκαιρη και συχνή εξέταση. Τέλος, εάν έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να κάνετε την εξέταση, ώστε να παρακολουθείτε την εξέλιξή του και να καθορίσει ο ιατρός την θεραπεία αντιμετώπισης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει συνέπεια ως προς την εξέταση ειδικά αν ο άνδρας είναι από 45 ετών και πάνω. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι έλεγχοι ξεκινούν νωρίτερα, δηλαδή από 40 χρονών. Ο Λέκας Αλέξανδρος είναι Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος. Η πολυετής εμπειρία και η εξειδικευμένη γνώση που διαθέτει, τον καθιστά κατάλληλο ιατρό για να σας λύσει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί του, και διατυπώστε του τις απορίες σας.
Τι είναι η εξέταση PSA;
Η εξέταση PSA είναι μια εξέταση αίματος, η οποία πραγματοποιείται σε άνδρες άνω των 45 ετών και μέσω αυτής ανιχνεύεται ο καρκίνος του προστάτη.
Πότε μπορεί η τιμή του PSA να βγει αυξημένο;
Στις εξής περιπτώσεις:
- Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
- Καρκίνος του προστάτη
- Οξεία ή χρόνια προστατίτιδα
- Μετά από διέγερση του προστάτη λόγω κυστεοσκόπησης, βιοψίας του προστάτη ή καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης
Τι πρέπει να αποφύγω πριν την εξέταση του PSA;
Για να μην αυξηθούν οι τιμές της εξέτασης, πρέπει να αποφευχθούν τα εξής:
- Η εκσπερμάτιση τουλάχιστον για 3 ημέρες
- Αποφυγή δακτυλικής εξέτασης ή κυστεοσκόπησης ή τοποθέτηση καθετήρα την ημέρα της εξέτασης
Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή και περιλαμβάνει την απλή αιμοληψία. Έπειτα, το δείγμα μεταφέρεται για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση στο βιοχημικό εργαστήριο.
Πότε πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε εξέταση PSA;
Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται, κυρίως, για προληπτικούς λόγους σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Αντιθέτως, θεωρείται αναγκαία στην περίπτωση που περιλαμβάνονται παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, στο οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς.