Lekas logo

Πέτρα στα νεφρά – Συμπτώματα

Το δίπολο « Πέτρες στα νεφρά – Συμπτώματα » απασχολεί πολλούς, καθώς η πάθηση είναι μια από τις πιο κοινές του ουροποιητικού συστήματος.  Τα νεφρά είναι μέρος του και έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου και του καθαρισμού του αίματός, απομακρύνοντας οτιδήποτε περιττό μέσω των ούρων. Τα ούρα τώρα περιέχουν πολλές ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν σε σκληρούς κρυστάλλους. Αυτοί ακριβώς οι σκληροί κρύσταλλοι συνιστούν την πέτρα στα νεφρά ή αλλιώς ουρόλιθο. Το μέγεθός ενός ουρόλιθου ποικίλλει: Μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος άμμου, έως τόσο μεγάλο όσο μια μπάλα του γκολφ.

Η εν λόγω πάθηση ονομάζεται αλλιώς και λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος, νεφρολιθίαση ή ουρολιθίαση σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα.

Ποιοι είναι οι τύποι πέτρας;

Η πέτρα στα νεφρά ταξινομείται ανάλογα με το τι την προκαλεί. Αναλυτικότερα, μπορούν να δημιουργηθούν από:

  • Οξαλικό ή φωσφορικό ασβέστιο
  • Ουρικό οξύ
  • Στρουβίτη (εναμμώνιο φωσφορικό μαγνήσιο)
  • Κυστίνη.

Να σημειωθεί, πως οι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι πέτρας στα νεφρά είναι οι πέτρες στρουβίτη και οι πέτρες κυστίνης. Οι μεν πρώτες οφείλονται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ενώ οι δεύτερες σε κληρονομική νόσο.

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι επώδυνες και μερικές φορές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Πέτρα στα νεφρά – Συμπτώματα

Δεν είναι διόλου απίθανο, στην αρχή, να μην παρουσιαστούν συμπτώματα. Αργότερα ωστόσο, ενδέχεται ο ασθενής να παρατηρήσει οξύ πόνο, καθώς η πέτρα μετακινείται από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Ο πόνος γίνεται αισθητός στην πλάτη, στο πλάι, στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα. Αυτός ο πόνος ονομάζεται κολικός του νεφρού. Πόνος μπορεί να παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια της ούρησης, καθώς οι μύες προσπαθούν να σπρώξουν την πέτρα στην ουροδόχο κύστη.

Η κίνηση της πέτρας προς την ουροδόχο κύστη μπορεί να δημιουργήσει στον ασθενή το αίσθημα επιτακτικής και συνεχούς ούρησης, καθώς και το αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια αυτής. Ένα άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι και το αίμα στα ούρα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει την πέτρα. Επιπλέον συμπτώματα που συνοδεύουν τις πέτρες στα νεφρά, είναι η ναυτία, ο πυρετός, ο εμετός αλλά και η άσχημη μυρωδιά ούρων εάν συνυπάρχει λοίμωξη.

Η πέτρα στα νεφρά δυνητικά μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, για αυτό και πρέπει να αναζητηθεί φροντίδα .

Ποιες είναι οι αιτίες;

Παράγοντες που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την εμφάνιση της πάθησης είναι οι ακόλουθοι:

  • Οικογενειακό ιστορικό με πέτρες στα νεφρά
  • Ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα χημικών ουσιών στα ούρα, όπως κυστινουρία, ουρική αρθρίτιδα, κυστική ίνωση, σαρκοείδωση και υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Ασυνήθιστο σχήμα ή δομή των νεφρών ή των ουρητήρων
  • Γαστρεντερικές παθήσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως η νόσος του Crohn ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων, όπως διουρητικά, αντιόξινα, βιταμίνη C, ασβέστιο ή συμπληρώματα βιταμίνης D
  • Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Μη επαρκής κατανάλωση νερού
  • Παχυσαρκία

Μεταβολικό σύνδρομο, που σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Πέτρα στα νεφρά: Διάγνωση

Η διάγνωση ξεκινά με την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και έπεται η αξιολόγηση των συμπτωμάτων, η οποία και θα καταδείξει την πάθηση. Η επιβεβαίωση ωστόσο θα έρθει από τον εργαστηριακό (stick ούρων, γενική ούρων) και τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία ΝΟΚ, υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως, ενδοφλέβια πυελογραφία και αξονική ουρογραφία). Μάλιστα, η τελευταία εξέταση, αν και δεν είναι ρουτίνας, προτιμάται για ασθενής που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική λιθοτριψία. Σημαντικό είναι επίσης να αναλυθεί ο λίθος εφόσον απομακρυνθεί από τον ασθενή.

Πέτρα στα νεφρά: Θεραπεία

Οι πέτρα στα νεφρά αντιμετωπίζεται σε δύο στάδια. Πρώτο μέλημα είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσουρία κτλ) και εν συνεχεία η απομάκρυνση της πέτρας, γεγονός που συνιστά και οριστική θεραπεία. 

Οι μικρές πέτρες αναμένεται να αποβληθούν με την ούρηση, ωστόσο οι μεγαλύτερες δεν πρόκειται να απομακρυνθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Οι επεμβατικές μέθοδοι που συνιστώνται αναλόγως την περίπτωση φυσικά, είναι οι εξής: Εξωσωματική λιθοτριψία, διαδερμική νεφρολιθοτρυψία, ουρητηροσκόπηση και ενδοσκοπική λιθοτριψία και τέλος, λιθοτριψία με laser.

Μετά τη θεραπεία συστήνεται υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος για να βεβαιωθεί ο ιατρός ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα λίθων.

Επικοινωνήστε με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, προκειμένου να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για την πέτρα στα νεφρά και τα συμπτώματά της. Η πολυετής του εμπειρία σε ζητήματα του ουροποιητικού συστήματος, τον καθιστούν αρμόδιο για την εύρεση ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας. Μάλιστα στα ιατρεία του σε Περιστέρι και Αθήνα διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.