Lekas logo

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Από τι προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η Παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μεν οργασμός, αλλά όχι σπέρμα. Στην πραγματικότητα το σπέρμα, αντί να απελευθερωθεί κανονικά από την ουρήθρα, γυρνάει πίσω προς την ουροδόχο κύστη και παγιδεύεται εκεί.

Ο άνδρας με παλίνδρομη εκσπερμάτιση, μπορεί να έχει κανονικά στύση και να έρθει σε οργασμό, αλλά δεν μπορεί να εκσπερματώσει καθόλου ή εκσπερματώνει πολύ μικρή ποσότητα σπέρματος. Αυτή η κατάσταση δεν του δημιουργεί σωματικό πόνο.

Χαρακτηριστικό της παλίνδρομης εκσπερμάτισης είναι ότι καθώς το σπέρμα παραμένει στην ουροδόχο κύστη, καταφέρνει να αποβληθεί μέσω της ούρησης. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, τα ούρα των ασθενών με παλίνδρομη εκσπερμάτιση, είναι ορισμένες φορές θολά.

Από τι προκαλείται η Παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση, όπως για παράδειγμα:

  • Αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης : Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, μπορούν να επηρεάσουν και τον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.
  • Τραυματισμός νωτιαίου μυελού.
  • Ανατομικά αίτια : Συγγενείς ανωμαλίες στην ουρήθρα ή την κύστη.
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως Σκλήρυνση κατά Πλάκας, λόγω της δυσλειτουργίας των μυών και των νεύρων της κύστης.
  • Χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου, στους όρχεις, προστάτη και στην ουροδόχο κύστη.
  • Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα, κατά της υπερπλασίας του προστάτη, της Κατάθλιψης κ.ά.

Πως γίνεται η διάγνωση της Παλίνδρομης εκσπερμάτισης;

Τις περισσότερες φορές, μια απλή εξέταση ούρων αρκεί προκειμένου, να γίνει η διάγνωση της πάθησης. Υπάρχει επίσης πιθανότητα, ο Ανδρολόγος να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, αν το κρίνει αναγκαίο.

Πως αντιμετωπίζεται η Παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

Συνήθως δεν χρειάζεται αντιμετώπιση διότι δεν δημιουργεί κάποιο οργανικό πρόβλημα. Ωστόσο, προκύπτει πρόβλημα στην περίπτωση που ο ασθενής θέλει να κάνει παιδιά. Όπως είναι λογικό, καθώς δεν υπάρχει σπέρμα, δεν μπορεί να υπάρξει και γονιμοποίηση.

Η θεραπεία, μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική.

Aρχικά, ο Ανδρολόγος θα αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς – αν υπάρχει- ή θα του συστήσει ειδική αγωγή. Διαφορετικά, για την επίτευξη εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Αλέξανδρος Λέκας, θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπευτικής αντιμετώπισης, βασισμένο στις δικές σας ανάγκες.