Υδροκήλη

 • Home
 • Υδροκήλη
16 Ιούλ 2018

Υδροκήλη

Τι είναι η Υδροκήλη;

Η υδροκήλη ορίζεται ως συλλογή υγρού στο όσχεο. Το υγρό αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες απορροφάται άμεσα. Ωστόσο στην περίπτωση μη απορρόφησής του, προκαλείται διόγκωση του οσχέου λόγω της ποσότητας υγρού που μαζεύεται στην περιοχή. Αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα τραύματος, φλεγμονής ή όγκου και εμφανίζεται συχνότερα σε νεογέννητα αγόρια ή μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες.

 1. Επικοινωνούσα υδροκήλη: υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ ελυτροειδούς και περιτοναϊκής κοιλότητας και εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά όπου συνυπάρχει και βουβωνοκήλη
 2. Τύπος των ενηλίκων: όταν ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος είναι εντελώς κλειστός.
 3. Νεογνική υδροκήλη: εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση και συνυπάρχει με άλλες παθήσεις

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε υδροκήλη;

Τα αίτια της υδροκήλης ορισμένες φορές είναι άγνωστα (ιδιοπαθής υδροκήλη). Ωστόσο, τα συνηθέστερα αίτια είναι:

 • Τραυματισμός
 • Ερεθισμός
 • Φλεγμονή
 • Καρκίνος του όρχεως
 • Eπιδιδυμίτιδα
 • Κατακράτηση υγρών

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν ανευρίσκεται κανένα συγκεκριμένο αίτιο (ιδιοπαθής υδροκήλη) και άλλες όπου η παρουσία υγρού συνοδεύει οποιαδήποτε πάθηση του όρχεως ή/και της επιδιδυμίδας (δευτεροπαθής υδροκήλη).

Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί και σε καρκίνο του όρχεως, κάτι που πρέπει να διερευνάται λεπτομερώς.

Κλινική εικόνα Υδροκήλης

Οι άνδρες με υδροκήλη εμφανίζουν συνήθως βάρος στο όσχεο ή παρατηρούν ανώδυνη και προοδευτική διόγκωση στο ημιόσχεο.

Υδροκήλη

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδροκήλης;

Η υδροκήλη χαρακτηρίζεται από διόγκωση του οσχέου (σε έναν ή και στους δύο όρχεις). Συνήθως είναι ανώδυνη. Μία μεγάλη σε μέγεθος υδροκήλη μπορεί να περιορίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν υδροκήλη;

Η εμφάνισή της μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Πιο συχνά όμως εμφανίζεται σε βρέφη και σε άνδρες άνω των 40 ετών.

Στα βρέφη εμφανίζεται συνήθως κατά το πρώτο χρόνο ζωής τους. Κύριος λόγος είναι το υγρό το οποίο παγιδεύεται κατά την τελική μορφοποίηση των όρχεων μετά τη γέννα.

Τέλος, τα πρόωρα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης υδροκήλης.

Πως γίνεται η διάγνωση της υδροκήλης;

Η διάγνωση της υδροκήλης πραγματοποιείται με λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση με ψηλάφηση του οσχέου. Απαραίτητο κρίνεται επίσης το υπερηχογράφημα οσχέου.

 

Υδροκήλη: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία της υδροκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με μία μικρή τομή στο όσχεο, όπου το υγρό αφαιρείται. Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 30-60 min. Γίνεται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Τα ποσοστά επιτυχίας χωρίς επιπλοκές είναι ηψηλά. Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόλις μερικές ώρες, ενώ δύναται να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία με έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου.

Υδροκήλη: Μπορούν να προκληθούν επιπλοκές;

Η υδροκήλη εφόσον αντιμετωπιστεί και δεν πάρει σημαντικές διαστάσεις δεν φέρει επιπλοκές και δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Είναι σημαντικό ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι δεν προκλήθηκε από κάποια σοβαρή πάθηση όπως είναι η φλεγμονή των όρχεων ή ο καρκίνος των όρχεων.

Γιατί να επιλέξετε τον Δρ. Αλέξανδρο Λέκα

 • Διαθέτει εμπειρία άνω των 10 ετών.
 • Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ (10).
 • Διαθέτει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο επιβραβευμένο με 17 ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια, 14 σε πανευρωπαϊκά, 24 ανακοινώσεις σε μεσογειακά συνέδρια καθώς και σε συνέδρια για την έρευνα στην Ουρολογία. Επιπλέον, 40 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια καθώς επίσης και με 5 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.
 • Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους για τη θεραπεία της υδροκήλης με εξαιρετικά αποτελέσματα κι ελάχιστο χρόνο νοσηλείας
 • Ενδιαφέρεται για τον ασθενή παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του προβλήματος αλλά και μετά, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς σας.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας και να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

What Clients Say

CREATING AWESOMENESS

Επικοινωνία

211 2203710
211 2203711
info@lekas-urology.com
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

            

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ