Lekas logo

Καρκίνος Προστάτη – Νεώτερες θεραπείες

[content_table]

Κρυοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται για την καταστροφή των κυττάρων με το πάγωμα των ιστών. Η τεχνική θεραπείας του καρκίνου του προστάτη με κρυοθεραπεία περιλαμβάνει την είσοδο ειδικών βελονών στον προστάτη διαμέσου του περινέου.

Χρησιμοποιώντας μία διορθική κεφαλή υπερήχων που παρακολουθεί και ελέγχει την διαδικασία ψύξης του προστάτη ο προστάτης ψύχεται σε μία προσπάθεια καταστροφής των κυττάρων. Ανεπαρκή ακρίβεια στην παρακολούθηση της έκτασης της ψυκτικής διεργασίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα την καταστροφή ιστών γύρω από την κύστη και μακροχρόνιες επιπλοκές όπως τραύματα στο ορθό ή στους μύες που ελέγχουν την εγκράτεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Η απόλυτη ένδειξη για την εφαρμογή της κρυοθεραπείας είναι η υποτροπή καρκίνου του προστάτη μετά από ακτινοβολία ή βραχυθεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση, που η ριζική προστατεκτομή διάσωσης είναι μία δύσκολη επέμβαση με περισσότερες επιπλοκές από το συνηθισμένο χειρουργείο, προβάλει η κρυοθεραπεία σαν η πιο αποτελεσματική λύση με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η κρυοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία του κλινικά εντοπισμένου ή και τοπικά εκτεταμένου καρκίνου του προστάτη.

HIFU

Η υψηλής έντασης εστιασμένη δέσμη υπερήχων (High Intensity Focused Ultrasound, HIFU) έχει σχεδιασθεί για την θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Μία διορθική κεφαλή παράγει υψηλής έντασης υπερήχους οι οποίοι ταξιδεύουν διαμέσου του τοιχώματος του ορθού και εστιάζονται στον προστάτη.

Αυτή η εστιασμένη δέσμη υπερήχων προκαλεί έντονη θερμότητα καταστρέφοντας τον προστάτη μέσα στην εστιασμένη περιοχή ενώ η επίπτωση στους γύρω εκτός της εστίας υγιείς ιστούς είναι ελάχιστη. Η θεραπεία διαρκεί περίπου τρεις ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Η τεχνική αυτή είναι καινούργια στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Χημειοθεραπεία

Τα πλεονεκτήματα από την χορήγηση χημειοθεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι συγκρίσιμα με τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χημειοθεραπεία σε ασθενείς με άλλους συμπαγείς όγκους που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο που χορηγείται συνήθως σήμερα στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι η δοκεταξέλη (Taxotere®), της οποίας η δράση εστιάζεται στον κυτταρικό σκελετό των καρκινικών κυττάρων.

Γονιδιακή θεραπεία

Στον καρκίνο του προστάτη γίνεται ένεση ενός συγκεκριμένου ιού, ο οποίος εισβάλλει στα καρκινικά κύτταρα, μέσα στα οποία πολλαπλασιάζεται, έτσι ώστε γίνεται μέρος του καρκίνου.

Ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να σκοτώσει τον ενσωματωμένο αυτόν ιό, προκαλώντας έτσι και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η μέθοδος αυτή αν και είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Αναστολείς της αγγειογένεσης

Ανοσοδιέγερση (εμβόλιο κατά του καρκίνου)

Από τον προστατικό καρκίνο του ασθενούς απομονώνουν καρκινικά κύτταρα τα οποία εν συνεχεία ακτινοβολούν με ακτίνες Χ με σκοπό να χάσουν την ικανότητα τους να πολλαπλασιάζονται.

Τα κύτταρα όμως αυτά διατηρούν την ικανότητα τους να ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι όταν εισέλθουν ξανά στην κυκλοφορία του ίδιου του ασθενούς, μπορούν να αυξήσουν την άμυνα του (ανοσία), καταστρέφοντας τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα.