Lekas logo

Ουρηθροσκόπηση: Τι είναι και πότε πρέπει να γίνεται;

Η ουρηθροσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση που ανιχνεύει τα προβλήματα που υπάρχουν στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μια τέτοια εξέταση ταλαιπωρούνται από συμπτώματα, όπως αίμα, πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, ακράτεια, συχνουρία ή κατακράτηση ούρων. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα, γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει ουρηθροσκόπηση. Ακόμη, βοηθά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, όπως η απόφραξη της ουρήθρας ή η εμφάνιση λίθων ή όγκων. Η ουρηθροσκόπηση είναι απαραίτητη, επίσης, για να γίνει βιοψία κύστης, για την αφαίρεση ξένων σωμάτων από την κύστη καθώς και για την τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων.

Για να πραγματοποιηθεί η ουρηθροσκόπηση ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο, το κυστεοσκόπιο. Χάρη στην κάμερα που είναι ενσωματωμένη πάνω του, ο γιατρός μπορεί να αποκτήσει πλήρη εικόνα σχετικά με τις βλάβες που έχουν προκληθεί στην περιοχή.  Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, δεν χρησιμοποιείται το κυστεοσκόπιο αλλά εξετάζεται πολύ προσεκτικά η ουρήθρα. Πριν πραγματοποιηθεί η εξέταση, είναι απαραίτητη η απολύμανση της γεννητικής περιοχής με αντισηπτικό.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για να γίνει η εξέταση της Ουρηθροσκόπησης;

Ο γιατρός θα καταγράψει πρώτα τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχει ο ασθενής. Η έναρξη των συμπτωμάτων και η ένταση τους είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση του προβλήματος. Οι ασθένειες αίματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην διενέργεια αυτής της εξέτασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναφερθούν. Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό αν έχει αλλεργία σε ορισμένα αντισηπτικά ή άλλα φάρμακα.

Σε περίπτωση γενικής αναισθησίας για την ουρηθροσκόπηση στην περιοχή της κύστης, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει νηστικός και χωρίς νερό για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την εξέταση. Είναι πολύ πιθανό, πριν την εξέταση της κύστης, να χορηγηθεί στον ασθενή κάποιο αντιβιοτικό. Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ουρηθροσκόπηση: Τι ακολουθεί της εξέτασης;

Ο ασθενής είναι πολύ πιθανό να βιώνει πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, μετά την ουρηθροσκόπηση. Αν εκτός από πόνο, παρατηρηθούν και ίχνη αίματος, ο ασθενής δεν θα πρέπει να ανησυχήσει. Πρόκειται για ένα ακόμα σύμπτωμα που προκαλεί η εξέταση. Ωστόσο, αν ο πόνος και το αίμα δεν υποχωρήσουν  τις επόμενες μέρες, ο ασθενής  θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του. Σε περίπτωση μόλυνσης, ο γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή το κατάλληλο αντιβιοτικό. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός θα προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος διενεργεί την εξέταση της Ουρηθροσκόπησης και η μακρά εκπαίδευσή του σε συνδυασμό με την εμπειρία του, εγγυώνται ένα άριστο αποτέλεσμα.