Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Ουρεόπλασμα
Τι είναι το ουρεόπλασμα;
Το ουρεόπλασμα (αγγλ. Ureaplasma) αποτελεί ένα μικρόβιο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μυκοπλασμάτων. Διακρίνεται σε δύο είδη: το Ureaplasma Urealyticum και το Ureaplasma Parvum. Το ουρεόπλασμα συχνά βρίσκεται στο ουροποιητικό ή το γεννητικό (ουρογεννητικό) σύστημα σεξουαλικά ενεργών ατόμων. Μπορεί να προσβάλει άνδρες και γυναίκες και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Το U. Parvum δε θεωρείται παθογόνο για τον οργανισμό, σε αντίθεση με το U. Urealyticum, το οποίο θεωρείται δυνητικά παθογόνο και προσβάλει την ουρήθρα. Εκτός από ουρηθρίτιδα, το ουρεόπλασμα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή των επιδιδυμίδων (επιδιδυμίτιδα), η οποία προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει το ουρεόπλασμα;
Όπως προαναφέρθηκε, το ουρεόπλασμα δεν εμφανίζει συμπτώματα από μόνο του. Η μόνη ένδειξης πάθησης από ουρεόπλασμα που έχει ο ασθενής είναι στη μορφή της ουρηθρίτιδας ή της επιδιδυμίτιδας.
Τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανίσει η ουρηθρίτιδα από ουρεόπλασμα είναι:
- Καύσος ή πόνος κατά την ούρηση
- Συχνουρία
- Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Έκκριμα από την ουρήθρα
- Ενόχληση ή φαγούρα στο εσωτερικό της ουρήθρας
Η φλεγμονή στην επιδιδυμίδα μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:
- Άλγος στον όρχι
- Οίδημα στον όρχι
- Αιμοσπερμία
- Πυρετό
- Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα
Άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με το ουρεόπλασμα αποτελούν:
- Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: εμφανίζεται με πυελικό πόνο, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Τραχηλίτιδα: φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας η οποία προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ύποπτες κολπικές εκκρίσεις.
- Προστατίτιδα: εμφανίζεται με πόνο στην πυελική περιοχή, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και πόνο κατά την εκσπερμάτιση.
Πώς μεταδίδεται το ουρεόπλασμα;
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ουρεοπλάσματος είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυτή μπορεί να είναι κολπική, στοματική αλλά και πρωκτική. Γι’ αυτό το ουρεόπλασμα μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Άλλοι τρόποι που μεταδίδεται είναι κάθετα, από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ουρεόπλασμα αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας κάποιων γυναικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει στον οργανισμό χωρίς κάποιο εξωτερικό αίτιο.
Το ουρεόπλασμα μπορεί να προσβάλει άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή αριθμού συντρόφων.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Δείγμα για την εξέταση για ουρεόπλασμα μπορεί να ληφθεί από:
- Ουρήθρα, με ειδικό στυλεό, το οποίο είναι και το προτιμητέο
- Ούρα
- Σπέρμα
- Κολπικό ή προστατικό υγρό
- Ιστό περιόδου
Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για την ανίχνευση του ουρεοπλάσματος αποτελούνται από ορολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια και μοριακή εξέταση PCR. Μέσω της καλλιέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί και τεστ ευαισθησίας ή αλλιώς αντιβιόγραμμα. Αυτό χρησιμοποιείται από τον ιατρό για την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού. Παρόλα αυτά, η εξέταση PCR είναι η πιο αξιόπιστη, καθώς ανιχνεύει ακριβέστερα τους τύπους του.
Θεραπεία και πρόληψη
Η θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλούνται από ουρεόπλασμα γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Τα συνηθέστερα αντιβιοτικά είναι δοξυκυκλίνη, η αζιθρομυκίνη, η τετρακυκλίνη, η κλαριθρομυκίνη και οι κινολόνες (οφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη). Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 7 ημέρες, ανάλογα με την επιλογή φαρμάκου.
Με δεδομένο ότι το ουρεόπλασμα αποτελεί ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το μέτρο πρόληψης που μπορεί να πάρει ο κάθε άνθρωπος είναι η πρακτική ασφαλούς σεξουαλικής επαφής με τη χρήση προφυλακτικού. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει το κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο πώς να επιλέγει το κατάλληλο είδος προφυλακτικού, αλλά και πώς να το χρησιμοποιεί σωστά. Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αποφύγει τη λοίμωξη από ουρεόπλασμα, ή τις λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος εν γένει, είναι η συστηματική εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η πρακτική καλής υγιεινής των γεννητικών οργάνων.
Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι το ουρεόπλασμα δεν εμφανίζει συμπτώματα χωρίς κάποια υποκείμενη λοίμωξη. Επομένως, η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων οφείλει να γίνεται ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις.
Η τακτική εξέταση για ΣΜΝ είναι σημαντική για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και αριθμού συντρόφων. Μην αμελείτε την επίσκεψη σε έναν ιατρό.
Ο ιατρός Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος αποτελεί πολυβραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας κι άλλων συλλόγων. Αν έχετε ενδείξεις για λοίμωξη από ουρεόπλασμα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.